Szigorodnak a munkásszállások alapításának feltételei 

Szerző: | 2024. május. 7. | Foglalkoztatás, Hazai

Szeptember 30-ig nyújthatnak be pályázatot a versenyszféra vállalkozásai munkásszállások kialakítására. A program feltételei a magyar munkaerő védelme érdekében a vendégmunkások alkalmazásának határozott korlátok közé szorításával összhangban tovább szigorodtak. 

Az újonnan létesülő munkásszállásokon külföldi dolgozók elszállásolására kizárólag akkor lesz lehetőség, ha nem mutatkozik magyar munkavállalók elhelyezésére irányuló igény. Ezeken a szállásokon továbbá legalább felerészben hazai munkaerőt kell elszállásolni, ami nagymértékben elősegítheti a magyar dolgozók országhatáron belüli mobilitását. Az intézkedés érdemben járulhat hozzá a munkaerőhiány csökkentéséhez, hiszen új beruházások nem maradhatnak el emiatt. 

A következő három évben közel 20 milliárd forint felhasználásával 25-30 újabb munkásszállás kialakítása indulhat el a kormányzati támogatás segítségével.  

Amennyiben a fenntartási időszakban a hazai dolgozók aránya 50 százalék alá esik, a munkásszállás tulajdonosának vissza kell fizetnie a támogatás egy részét.  

Az új program az előző kiírásoknál jóval szigorúbb követelményeket támaszt a pályázókkal szemben, amelyek a munkásszállások lehető legjobb kihasználtságának biztosítását, az elszállásolt dolgozók kényelmi igényeinek kielégítését, az épületek fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontoknak történő megfelelését, valamint a beruházási folyamat szorosabb ellenőrzését szolgálják. A kihasználatlan munkásszállások üzemeltetői emellett további szankciókkal sújthatók, amennyiben a létesítmények kihasználtsága nem éri el a program által meghatározott szintet.  

A szigorítások mellett könnyítés, hogy határozott idejű munkaviszony, hallgatói munkaszerződés alapján létesített jogviszony (gyakornok), illetve alkalmi vagy idénymunka keretében foglalkoztatottak is elszállásolhatók lesznek,  

továbbá nincs meghatározva az elszállásolt munkavállalók állandó lakóhelye és a munkavállalás helye közötti távolság minimuma sem. 

A támogatás regionális beruházási támogatás formájában – 30 és 75 százalék közötti támogatási intenzitással – legalább 80, de legfeljebb 200 dolgozó elszállásolására alkalmas szállás kialakításához nyújtható. A pályázónak vállalnia kell, hogy a támogatással megvalósított létesítményt legalább 10 éven keresztül munkásszállásként üzemelteti, valamint, hogy a működtetése céljából a fenntartási időszakban a munkásszállás férőhelyeinek számához igazodó létszámú, de legalább négy álláskeresőt alkalmaz, ami javíthatja a térség foglalkoztatását is. A program részletei a lebonyolító OFA Nonprofit Kft. honlapján már elérhetők. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn