Fejleszd a vállalkozásod: pályázati lehetőség nyílt a munkahelyi képzések támogatására  

Szerző: | 2024. március. 5. | Hazai

A vállalkozások mától újabb 15 milliárd forintra pályázhatnak a munkahelyi képzéseik megvalósításához. A program korábbi fázisaiban eddig mintegy 1200 vállalkozás több mint 50 ezer munkavállalója részesült képzési támogatásban. 

Az uniós forrásokból megvalósuló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz 3.2.1 kiemelt projektjének célja, hogy a vállalatoknak nyújtott – feltételesen visszatérítendő – támogatásokon keresztül segítse a munkavállalóik képzését. Ezzel javítanák a vállalkozások termelékenységét és a dolgozók kompetenciáinak fejlesztését.  

A GINOP Plusz Program munkahelyi képzésekre fordítható 70 milliárd forintos pályázatának keretében a munkáltatók többek között szakmai ismeretekre irányuló tréningekhez, valamint IKT- és nyelvi tanfolyamokhoz kaphatnak támogatást, mégpedig elsősorban a dolgozók képzési költségeihez, valamint az oktatás miatt kieső munkaidőre járó béréhez.  

A tanfolyamokat támogató program most meghirdetett, 15 milliárd forintos kerete számos könnyítést is tartalmaz a vállalkozások részére. Az energiaintenzív ágazatokban működők – amennyiben a képzési tervükben zöldátálláshoz kapcsolódó is megjelenik – 100 százalékos támogatási intenzitással igényelhetik azt.  

A képzési és bértámogatási elem kapcsán a szubvenció maximális mértéke – a pályázó méretétől függően – kkv-k esetében 75 millió, nagyvállalatoknál 150 millió forint.  

A képzési és bértámogatásra a hozzájárulási intenzitás mikro- és kisvállalkozás esetén 70, középvállalkozásoknál 60, nagyvállalatoknál pedig 50 százalékos.  

A vállalkozások részére megítélt támogatás feltételesen vissza nem térítendő, ami az új szakaszban kedvezőbb továbbfoglalkoztatási feltételek meghatározott mértékű teljesülése esetén ténylegesen vissza nem térintendő lehet.  

A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóközleményében kifejti, hogy az infláció visszaszorítását követően az idén a kormány fő célja az, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést, és dinamikus, 4 százalék körüli GDP-bővülést érjen el. Ennek érdekében helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalékos szint felett szükséges tartani a beruházásokat, valamint 

 a hazai munkaerő-tartalékok mozgósításával a jelenlegi 78-ról 85 százalékra kell növelni a 15–64 éves korosztály munkaerőpiaci aktivitását.  

A GINOP Plusz program aktivitás és foglalkoztatás növelését támogató 3. és 4. prioritásain keresztül ez utóbbi célt 2030-ig több mint 460 milliárd forinttal fogja támogatni a kormány.  

A pályázatról a részletes információk elérhetők a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaügyi portálján

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn