Mi várható a kriptopiacon a rekordmagas bitcoinértéket követően? 

Szerző: | 2024. március. 7. | Hazai, Világgazdaság

Történelmi csúcson a bitcoin, és már több mint 24 millió forintot ér. Hogyan jutottunk el ide, és mi várható a kriptoszektorban? A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója Mogyorósi Attilát, a CoinCash társalapítóját látta vendégül.

Az utóbbi hetekben rengeteg meghatározó esemény zajlott a kriptoszektorban, amelynek hatására a bitcoin árfolyama fellendülésnek indult. Míg a bitcoin-ETF-ek jóváhagyását követően kissé ugyan visszaesett az értéke, múlt hétfőn (február 26-án) azonban kilőtt az árfolyam. Az adás napján 22,7 millió forintot ért egy bitcoin.

A szektor fellendüléséről Mogyorósi Attilát, a CoinCash társalapítóját kérdeztük, aki szakértői betekintést adott a jelenlegi helyzetbe. A 2017-ben alapított CoinCash az egyik legnagyobb kriptovaluta-váltással foglalkozó magyar vállalkozás, amely úttörőként hozta hazánkba az bitcoin-ATM-eket.  

(Újra) vége a kriptotélnek 

Mogyorósi Attila szerint a bitcoin-ETF-ek jóváhagyása mérföldkő a kriptovaluták relatív értelemben vett rövid életében. A bevezetésére már több mint 10 éve várnak, és e késlekedés főleg a régimódi, konzervatív döntéshozói beállítottságnak volt köszönhető. Ugyanakkor kiemelte, hogy valóban nem volt könnyű dolga a szabályozó hatóságoknak.  

Az ETF-ek ugyanis egy olyan új befektetői réteg számára nyitották meg a kaput, amelynek eddig nem volt lehetősége a szabályozatlan tőzsdéken való kereskedésre. Az, hogy szabályozott módon is elérhetővé vált a valuta, egy világszintű hivatalos elismerése annak, hogy egy új befektetési osztály született. 

Az invesztíciós lázat az is hajtja, hogy áprilisban esedékes a bitcoinbányászat újabb felezése. Ez történelmileg, az előző három felezésből kiindulva, egy közel egyéves árfolyam-növekedéshez vezetett. A felezési események ugyanis több együttható miatt „ellátásilánc-sokkot” eredményeznek. 

A Fintech Világa legújabb adásában továbbá szó esik az Európai Központi Bank megosztó közleményéről, a bitcoinfelezésekről és a piac általános kilátásairól. A teljes adás az alábbi Spotify-linken visszahallgatható. 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn