Könnyebb lehet a kkv-k élete

Szerző: | 2023. október. 3. | Hazai

Lényegesen leegyszerűsödne az Európai Bizottság új javaslatával az EU-ban működő mikro-, kis- és középvállalkozások adózással kapcsolatos adminisztratív terhe.

Az Európai Bizottság szeptember 12-én elfogadott egy mérföldkőnek számító kkv-javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, amely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul. Ez számos lehetőséget nyit meg a hazai kkv-szektor számára is, emellett a hazánkba érkező külföldi vállalkozásokat is segíti a piacra lépésben – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

A tanácsadó cég rámutatott: a mérföldkőnek számító frissen elfogadott irányelvjavaslatban a Head Office Tax (HOT) rendszer felállítását taglalják.

Mi az a HOT?

Az uniós kkv-k, amelyeknek több tagállamban is van állandó telephelye, lehetőséget kapnának arra, hogy az adóbevallási és adófizetési kötelezettségeiket kizárólag a székhelyük szerinti országukban teljesítsék.

Az illetékes adóhatóság ezt követően továbbítaná a bevallásokat és az adóösszegeket az érintett uniós államok hatóságának, amivel számos adminisztrációs terhet levenne a vállalkozások válláról.

A HOT tartalmazná a határokon átnyúló adózási költségek, valamint a jogviták és a kettős adóztatás kockázatának csökkentését, egyúttal az egyablakos ügyintézés bevezetését az adóbevallási kötelezettség egyszerűsítése érdekében.

Az adóellenőrzés és -viták rendezése az adott tagállamban maradna, de a rendszer fenntartaná a tagországok közös ellenőrzésének lehetőségét.

Az új szisztéma nem lesz kötelező, csak opcionális, meghatározott feltételekkel választhatják a cégek 5 évre, de ez természetesen megújítható.

Még akad mit átbeszélni

Az irányelv szerint ezeket a szabályokat az EU tagállamainak 2026. január 1-jéig kellene a nemzeti jogrendszerükbe átültetniük, jelenleg a véleményezési szakasz zajlik a tagországok részéről.

A Niveus Consulting Group véleménye szerint ez a könnyítés nagy segítség lenne a hazai vállalkozások versenyképességének fokozásában, az adóadminisztráció leépítésében és a kapcsolódó költségek csökkentésében.

Fotó: 123RF

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn