Egy ajtó végleg bezárulhat: már nincs szükség influenszerekre 

Szerző: | 2024. január. 7. | Társadalom, Technológia

A mesterséges intelligencia már rengeteg iparágat érint, és ez alól a reklámok sem kivételek. Ma már tökéletes arcú és bőrű, valódinak ható mesterségesen alkotott influenszerek reklámozhatják kedvenc termékeinket anélkül, hogy meg tudnánk különböztetni őket a valódiaktól.  

A bőrük és az alakjuk mindig tökéletes, nincs rossz napjuk és nem válogatnak – a mesterséges intelligenciával alkotott influenszerek szépen lassan beszivárognak a közösségimédia-oldalainkra anélkül, hogy észrevennénk, nem is valódi emberek.  

Aitana Lopezt például több mint 200 ezren követik a közösségi médiában. Szelfiket posztol koncertekről, és többek között az Olaplex hajápoló termékcsalád, valamint a Victoria’s Secret fehérnemű-óriás árucikkeit reklámozza.  

A márkák körülbelül ezer dollárt fizetnek neki posztonként, és az sem zavarja őket, hogy nem is valódi ember teljesíti a kéréseiket.  

Aitana egy mesterséges intelligencia segítségével létrehozott „virtuális influenszer”, és csupán az egyike annak a több száz digitális avatárnak, amely betört a 21 milliárd dollárosra nőtt tartalomkészítői piacra. 

Aggódnak a valódi tartalomgyártók 

A virtuális influenszerek egyre népszerűbbek, emiatt pedig a valódiak aggódnak, hiszen csökken a megkeresésük, ez pedig bevételkieséshez vezethet. A hiperrealisztikus műinfluenszerek mögött álló cégek azonban azzal érvelnek, hogy csupán a valódi tartalomgyártók túl drága szolgáltatásait igyekeznek ellensúlyozni – derül ki Cristina Criddle írásából a Financial Times hírportálon. 

Diana Núñez, az Aitanát létrehozó barcelonai székhelyű The Clueless ügynökség társalapítója elmondta, hogy meglepően sokat kérnek az influenszerek egy-egy posztért, többek között emiatt döntöttek úgy, hogy „egy sajátot alkotnak”. 

A Business Insider szerint azonban nem minden tartalomgyártó fél a munkája elvesztésétől, hiszen a „hitelességet” nem lehet csak úgy reprezentálni mesterséges intelligenciával. Sokan azért vásárolnak meg tartalomgyártó által reklámozott termékeket, mert az hiteles és szavahihető, hiszen sok influenszer valóban csak azokat a termékeket reklámozza, amellyekkel valóban elégedett. 

Népszerűbbek, mint gondolnánk  

Az elmúlt néhány évben voltak nagy feltűnést keltő együttműködések luxusmárkák és virtuális influenszerek között, például Kim Kardashian sminkcsaládja, a KKW Beauty Noonoourival vagy a Louis Vuitton Ayayival. 

A H&M egy virtuális influenszerrel készített reklámjának Instagram-elemzése azt mutatta, hogy  

11-szer több embert ért el, és 91 százalékkal kevesebb költséget eredményezett egy személyre vetítve, mint egy hagyományos hirdetés. 

Becky Owen, a Billion Dollar Boy globális marketing- és innovációs vezetője szerint bár a virtuális influenszerek nem befolyásolják úgy az eladásokat, mint a valódiak, mégis emlékezetes tartalom készül, amely növeli a márka ismertségét és pozitívan hat a vásárlókra. Emellett pedig divatossá váltak a hasonló tartalmak, így a nagyobb brandek példája magával rántja a kisebb vállalatokat is, amelyek igyekeznek felzárkózni.  

Rebecca McGrath, a Mintel média- és technológia-társigazgatója hozzátette, hogy a közös munka is sokszor egyszerűbb a virtuális tartalomgyártókkal, hiszen nincsenek saját igényei, véleménye, és nem vétózza meg a vállalatok ötleteit vagy felkérését.  

Fontos tudni, hogy valódi-e? 

A valódi tartalomgyártók szerint az az egyik fő probléma virtuális társaikkal, hogy nem jelölik meg, hogy MI készítette őket. Bár néhány esetben – például a rajzfilmesebb karaktereknél – egyértelmű, azonban némelyikről nagyon nehéz megmondani, hogy nem valódi.  

Pedig ez egy igen fontos információ, hiszen az Instagramhoz hasonló  

közösségimédia-oldalak szereplői hatással vannak a fiatalok önképére, akik azt hihetik, hogy az általuk valósnak hitt virtuális tartalomgyártó valóban minden nap tökéletesen néz ki, mindig jókedve van, mindig van ideje és pénze utazni.  

Az Egyesült Királyság Reklám Szabványügyi Hivatala is megszólalt az ügyben. Állítása szerint „nagyon is tudatában vannak a virtuális influenszerek térnyerésének”, azonban nincs olyan szabály, amely szerint nyilatkozniuk kellene arról, hogy mesterséges intelligencia által generáltak. 

Számos más ország piaca is hasonló cipőben jár, többek között India, azonban ott kötelező feltüntetni, ha egy tartalomgyártót a mesterséges intelligencia hozta létre. 

Összességében az Aitanához és társaihoz hasonló, mesterséges intelligenciával alkotott tartalomgyártók jelentős változásokat hoznak az influenszermarketing világába. Hiperrealisztikus képeikkel és tökéletes megjelenésükkel lassacskán meghódítják a közösségi médiát, ezzel együtt pedig egyre inkább felvetik a kérdést a valódiság és a digitális reprezentáció határairól. Míg a hagyományos influenszerek aggódnak a megkeresésük és a bevételük csökkenése miatt, a mesterséges intelligenciával generált tartalomgyártók népszerűsége rohamosan nő, főként a költséghatékonyság és a könnyebb kezelhetőség miatt. 

Ugyanakkor a valódi influenszerek hitelessége és a személyes tapasztalataik, amelyeket a márkákkal való együttműködéseik során közvetítenek, továbbra is kulcsfontosságúak a fogyasztók számára. A mesterséges intelligenciával létrehozott tartalomgyártók képtelenek teljes mértékben reprodukálni ezt a hitelességet, ami az influenszermarketing egyik legfontosabb eleme. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn