Heti abszurd: 26 órás napot akarnak a norvégok

Szerző: | 2024. április. 21. | Makronóm Morzsa, Társadalom

Norvégia legészakibb városkája, a mindössze ötezer lakosú Vadsø polgármestere az Európai Bizottsághoz fordult egy olyan idiótának tűnő ötlettel, amit persze maga sem gondolt komolyan. A terv mindenesetre remekül illusztrálja az elnéptelenedési problémát.

Norvégia legészakibb megyéje, Finnmark hirtelen felkerült a térképre abszurd ötletével: Wenche Pedersen, Vadsø polgármestere jegyzi a hivatalos beadványt, amelyben arra kéri az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze a 26 órás nap bevezetését. Túl azon, hogy a bizottság nem illetékes az időzónák megváltoztatásában, a város első embere nyilván PR-fogásnak szánta a gondolatot, „mindegy miért, csak beszéljenek rólunk” alapon.

Finnmark Norvégia legészakibb területe, és bár kiterjedésében nagyobb, mint Dánia, lakossága mindössze 70 ezer fő körül van. Vadsø mint székhely is folyamatosan az elnéptelenedéssel küzd: mára csak mintegy ötezren lakják a települést. A polgármester akciója tehát inkább kétségbeesett próbálkozásnak tekinthető a turizmus és a letelepedés fellendítésére, semmint komolyan vehető ötletnek.

Ember kell a partra

Pedersen maga is elismeri, hogy a régió nem tartozik a norvégok kedvenc helyei közé. Ennek egyébként történelmi hagyományai vannak: az 1833-ban alapított város korabeli viszonyokhoz képest akkor volt a legsűrűbben lakott, amikor a 19 század közepén az éhínség elől Svédországból és Finnországból migránsok tömegei érkeztek határain belülre. Több család a mai napig beszéli a finn nyelvet.

A polgármester elmondta: a 26 órás nap ötletének méltó keretet adtak a MOREtime elnevezésű projekttel. Céljuk, hogy bemutassák és népszerűsítsék a régióra jellemző életformát, ahol mindenkinek mindenre van ideje. „Nem futunk buszok vagy vonatok után. Nem utazunk órákig a munkába. Szerencsések vagyunk, hogy Norvégia azon részén élhetünk, ahol sok idő jut a családra, a barátokra, a közösségre. Szeretjük ezt az életmódot, és úgy gondoljuk, hogy mindenkinek ki kellene próbálnia – különösen a kisgyermekes családoknak” – mondta Pedersen, aki az új időszámítás iránti kérelmével éppen az egyébként is sok szabadidőt próbálná még jobban kibővíteni.

A beadvány persze több sebből vérzik. Norvégia nem tagja az Európai Uniónak (igaz, a közös gazdasági terület része), így az Európai Bizottságnak benyújtott kérelem nem csak amiatt okafogyott, mert a testület egyébként sem jogosult időzónák kijelölésére. A polgármester maga is poénra vette a dolgot. Amikor megkérdezték tőle, hogyan képzeli el a napi plusz két órát a gyakorlatban, kissé zavartan ennyit mondott: „Nem hinném, hogy a bizottság beleegyezne, így még nem nagyon foglalkoztunk ilyen részletkérdésekkel”.

***

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn