Megdőlt a rekord: 445 milliárd érkezett tavaly a SZÉP-kártyákra

Szerző: | 2024. január. 15. | Hazai

Összesen 445 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a Széchenyi Pihenő Kártyákra 2023-ban, ami több mint 90 milliárddal haladta meg a 2022-es összeget.

Rekordot döntött tavaly a SZÉP-kártya, amelyből oroszlánrész jutott 2023 utolsó hónapjának, akkor ugyanis 83 milliárd forint érkezett a dolgozók kártyájára. Ez 58 százalékkal volt magasabb, mint a 2022 decemberében feltöltött összeg – tájékoztatta a Makronómot a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Kibővített keret

A rekordösszegű feltöltéshez a kormány is hozzájárult, amely a családok védelmében korábban arról döntött, hogy 2023. augusztus 1. és december 31. között a munkáltatók az éves – 450 ezer forintos – kereten felül a SZÉP-kártyákra egyszeri, legfeljebb 200 ezer forintot utalhatnak pluszban.

Az intézkedésnek köszönhetően tavaly így 650 ezer forintra emelkedett a rendkívül kedvező adó- és járulékfizetés mellett adható munkavállalói elismerés keretösszege,

de ugyanebben az időszakban a kártyákon rendelkezésre álló pénzeket a családok hidegélelmiszerek vásárlására is felhasználhatták.

Az intézkedés hatására közel 5 ezer új munkáltató lépett be a SZÉP-kártya rendszerébe, és a munkáltatók 30 százaléka biztosította a megnövelt összeget.

2023-ban kártyabirtokosok 449,4 milliárd forintot költöttek, ebből a decemberi költések összege 64,2 milliárdot tett ki.

A kormány intézkedésének hatására a családok a tavaly augusztus–decemberi időszakban összesen 53,9 milliárd forintot fordítottak élelmiszer vásárlására.

Nem ment egyik a másik rovására

Az adatok mindezek alapján arra is rámutatnak, hogy az élelmiszer-vásárlás lehetősége nem a turisztikai célú fogyasztástól vonta el a forrást, hanem azon felül realizálódott további költés.

A várakozásoknak megfelelően a SZÉP-kártya kedvezményes keretének bővítése eredményesen járult hozzá a családok megvédéséhez és a gazdaság megerősítéséhez, az ugyanis bővítette a turisztikai keresletet, miközben számottevően emelve a családok vásárlóerejét. Az intézkedés növelte a fogyasztást, segítve többek közt az élelmiszeripart, végső soron pedig a gazdasági bővülés helyreállítását.

A 2023-as az inflációcsökkentés éve volt, a kormány intézkedéseinek köszönhetően decemberre minden várakozást felülmúlva 5,5 százalékra csökkent a pénzromlás mértéke. 2024-ben a kormány célja, hogy újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben növekedjen a GDP. Ennek érdekében több területen kell előrelépni: növelni kell a fogyasztást, helyre kell állítani a belgazdasági termelést, 25 százalék felett kell tartani a beruházásokat, valamint tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn