Óriás léptekkel halad a zöldenergia-tároló kapacitás fejlesztése Magyarországon

Szerző: | 2024. január. 21. | Hazai, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Az idén harminchárom milliárd forintos állami hozzájárulással 13 helyszínen összesen 38 megawatt összteljesítményű és 100 megawattóra összkapacitású tároló épül.

Új időszámítás kezdődik idén a hazai zöldenergia-tárolói fejlesztésekben. A napokban indult pályázatok összesen 137 milliárd forinttal támogatják a családok és vállalkozások tárolói fejlesztéseit. Egy korábbi kiírásban további 33 milliárd forint hasznosul a hálózati integrált energiatárolói beruházásokban. Az átviteli rendszerirányító MAVIR és az elosztók projektjeiben már a beszerzések zajlanak, idén több helyszínen megkezdődhet a kivitelezés.

Az elmúlt időszakban óriási napelemes kapacitás épült ki Magyarországon. Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a naperőművi és napelemes rendszerek összes teljesítményének bővülése 2022 után 2023-ban is rekordot döntött.

Az éves gyarapodás tavalyelőtt haladta meg először az 1 gigawattot, tavaly pedig több mint 1600 megawatt új kapacitás létesült. Így az eredetileg kitűzött célszámnak akár a kétszerese, 12 gigawatt is rendelkezésre állhat 2030-ra.

Az időjárásfüggő megújulók gyors elterjedése komoly kihívások elé állítja a hálózatüzemeltetőket és a rendszerirányítót. A MAVIR a tavalyelőtti kevesebb mint háromszázhoz képest tavaly több mint ezer negyedórában tapasztalt 400 megawattot meghaladó kiegyenlítetlenséget. Jelentősen megszaporodtak a nulla vagy negatív áras órák is a hazai áramtőzsdén: 2023-ban összesen 96 volt belőlük, több, mint a megelőző tíz évben összesen.

A megújuló kapacitások ugrásszerű növekedése mellett zöldenergia tárolói beruházásokkal őrizhető meg az ellátás biztonsága.

A zöldenergia hasznosítást élénkítő intézkedések közül a hálózati integrált energiatárolást ösztönző programban már tavaly megszülettek a támogatói döntések. A 33 milliárd forintos állami hozzájárulásnak köszönhetően 13 helyszínen összesen 38 megawatt összteljesítményű és 100 megawattóra összkapacitású tárolót telepítenek. A folyamatban lévő beszerzések alapján akár már 2024 második felében megindulhatnak a kivitelezési munkálatok. A fejlesztések a tervezett ütemezés szerint 2025 nyarára mindenütt befejeződnek.

A legnagyobb projektben az átviteli rendszerirányító 20 megawattos (60 megawattórás) tárolót létesít Szolnoknál 15 milliárd forint támogatással.

Támogatások, pályázatok

Az Energiaügyi Minisztérium jogalkotási és pénzügyi eszközökkel is növelni tervezi az energiatárolási piac méretét. A Napenergia Plusz Program a családokat segíti a napelemet és tárolót tartalmazó modern rendszerek létesítésében. Hétfőtől jelentkezhetnek továbbá a gazdasági társaságok a vállalati fejlesztéseket ösztönző, 62 milliárd forintos keretösszegű felhívásra a palyazat.gov.hu oldalon elérhető online felületen.

A céges program vissza nem térítendő támogatást és bevételkompenzációt kínál ipari energiatárolók létesítéséhez és legalább tíz éves üzemeltetéséhez. A vállalkozók saját célra is használhatják az új eszközöket, de előre kell sorolniuk a rendszerirányító igényeinek kiszolgálását.

A támogatott létesítmények legkésőbb 2026 április végéig kiépülnek.

Az új zöldenergia-tárolókkal több mint hússzorosára nő a jelenleg összesen mintegy 20 megawattos hazai kapacitás.

A vállalatok fejlesztéseit a pályázati forráson túl a támogatással kombinálható rendszerhasználati és csatlakozási díjkedvezmények is megkönnyítik.

A zöldenergia-termelés és -tárolás folyamatos térnyerése hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának megerősítéséhez, a gazdasági növekedés helyreállításához. A tiszta forrásból előállított energia helyi felhasználása csökkenti a villamosenergia-hálózat terhelését, üzemeltetési és szabályozási költségeit, mérsékli a külső kitettségeket. Az akkumulátoros zöldenergia-tárolás mellett a szakminisztérium vizsgálja a hidrogén fokozott hasznosításának és legalább egy szivattyús-tározós erőmű létesítésének lehetőségeit is.

***

Fotó: MTI/Vajda János

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn