A 2023-as év nyertese a magyar turizmus

Szerző: | 2024. január. 25. | Hazai

Sikeres éven vagyunk túl, azaz 2023-ban nemcsak a 2022-es esztendő eredményeit szárnyalta túl a turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordévi számokat is – derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség előzetes adataiból. Tavaly közel 16 millió turista több mint 41 millió vendégéjszakát töltött hazánkban, a szálláshelyek és a vendéglátás bevételei pedig két számjegyű, infláció feletti mértékben növekedtek. Az UNWTO legfrissebb jelentése szerint Magyarországon a globális átlagnál magasabb a visszaépülés üteme, ami támogatja a gazdasági növekedés helyreállítását is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség sajtótájékoztatóján előzetes számok hangzottak el, a végső eredményeket néhány hónap múlva a KSH fogja közzétenni. A gyorstájékoztatón említett adatoknál csak még jobbakra várhatunk.  

2023-ban közel 16 millió vendég több mint 41 millió vendégéjszakát (amelyből 85 százalék külföldi turista) töltött el hazánkban, ami azt jelenti, hogy a vendégek száma 5, a vendégéjszakáké pedig 3 százalékkal lett magasabb a 2022-es évinél. Ez azt eredményezte, hogy  

a szálláshelyek összbevétele elérte 180 milliárd forintot, ami 23 százalékos növekedés a megelőző évhez képest,  

amivel a folyófizetési-mérleg legkedvezőbb tételét alkotja. 

A tavalyi év idegenforgalmát három fő tényező befolyásolta – emelte ki dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke. Az egyik a Covid után mesterségesen szinten tarott belföldi idegenforgalom, amely csúcsokat döntött. Csakhogy 2023-ban az inga a másik oldalra lendült, visszaesés volt a belföldi vendégek és növekedés a külföldi turisták tekintetében. Az elnök szerint ez a jelenség nem negatív, mivel  

jó dolog, ha a magyarok külföldre is el tudnak utazni, a kialakuló űrt pedig a külföldiekkel kell pótolni, ami sikerült is.  

Második befolyásoló pillérnek tekinthető, hogy a tavaly még nem épült vissza a teljes globális légi forgalom, rengeteg járatot felfüggesztettek. Nincs közvetlen gép az USA-ba, ennek ellenére az amerikai vendégek száma 30 százalékkal magasabb volt, mint 2022-ben. Keleti irányból örvendetes eredményeket értünk el (a bővített járatoknak köszönhetően), a Kínából érkezők száma 200, míg a Dél-Koreából jövőké 300 százalékkal növekedett az előző időszakhoz képest.  

Várhatóan 2025-ig Budapest újból felkerül Európa és a világ légi térképére.  

A harmadik tényezőként a háborúk és konfliktusok évét nevezhetjük, mivel

2023-ban a szomszédunkban zajló orosz–ukrán háború következtében 750 ezer orosz állampolgár által generált vendégéjszaka maradt el, a gázai konfliktus okán pedig 230 ezer eltöltött külföldi vendégéjszaka. A nehézségek és a befolyásoló tényezők ellenére Magyarország turizmusa nőtt, és néhol meghaladta a 2019-es rekordévet.  

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint az eredmény elsősorban a nemzetközi beutazó forgalom jelentős élénkülésének volt köszönhető, ugyanis külföldről 18 százalékkal több, 7,1 millió vendég érkezett. Különösen impozáns volt – a megszokott módon – Budapest vendégforgalmának az erősödése, hiszen tavaly a magyarországi külföldi szálláshelyi forgalom 59 százalékát (11,7 millió vendégéjszakát) regisztrálták Budapesten, ami markáns, 19 százalékos növekedés 2022-höz képest. A fővárosba 5,1 millió turista érkezett, ami 13,7 milliárd vendégéjszakát tett ki (belföldi, külföldi vendégek). 

Fiatalok a Strand Fesztiválon Zamárdiban (Forrás: MTI)

Sokan aggódtak a Balaton miatt viszont a legnépszerűbb belföldi turisztikai térségünk eredménye végül nemcsak a nyári főszezonban lett kiváló, hanem az egész éves vendégszáma is 9 százalékkal meghaladta a 2019-es rekordév eredményét.

Az eredményekhez nagymértékben hozzájárult a belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártya is.

2023-ban nemcsak a feltöltések, hanem a költések is csúcsot döntöttek, összesen 449 milliárd forintot fizettek vele a felhasználók, és ebben a SZÉP-kártya kedvezményes keretének 200 ezer forintos megemelése is közrejátszott. 

A vidéki vendégéjszakák száma 27,9 millióról – az előzetes adatok alapján – 27,3 millióra csökkent, viszont a szálláshelyek bevételei 502 milliárd forintot tettek ki, ami több mint 17 százalékos növekedés a 2022-es évhez viszonyítva.  

„Az idén várhatóan tartós növekedési pályára áll a turizmus, a nemzetközi trendekkel összhangban hazánkban is ez évre várható a pandémia előtti beutazó forgalom teljes visszarendeződése. A turisták keresni fogják a különleges, autentikus élményeket, valamint a prémiumszínvonalú ajánlatokat. Különösen népszerűek lesznek a kulturális, valamint a bleisure – vagyis az üzleti és szabadidős utazást kombináló – látogatások. Várakozásaink szerint 2024-re reális cél a 43 millió vendégéjszaka megközelítése” – emelte ki dr. Guller Zoltán.  

Az MTÜ célja, hogy 2030-ig 20 millió vendég évi 50 millió vendégéjszakát töltsön el Magyarországon, az ágazat pedig legalább 16 százalékkal járuljon hozzá a GDP-hez. A további prioritás: megelőzni Prágát, megközelíteni Bécset. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn