Egyre több a külföldi látogató, tovább nőtt a turizmus

Szerző: | 2024. január. 30. | Hazai

A magyar turizmus 2023 decemberében ismét növekedést mutatott. Az év egészét tekintve a vendégéjszakák számának növekedése volt tapasztalható, ami főként a külföldiek visszatérésének köszönhető. A globális turizmus helyreállását jelzi az ázsiai, közép- és dél-amerikai, valamint észak-amerikai vendégek arányának emelkedése is. Az ágazat továbbra is jelentős növekedési potenciált tartogat.

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője

Tavaly november után a decemberi szálláshelyadatok (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyek) is kedvező képet mutatnak. A vendégéjszakák száma 12,8 százalékkal bővült, ezen belül a belföldi vendégéjszakák száma 8,3, míg a külföldieké 16,6 százalékkal nőtt. Vagyis 

a hazai turizmust továbbra is elsősorban a külföldi vendégek koronavírus-járvány utáni visszatérése húzza,  

ugyanakkor az év végén már a belföldi turisták is érdemben hozzájárultak az ágazat teljesítményéhez. 

A kedvező év végi adatok ugyanakkor csak korrekciót jelentenek, a tavalyi esztendő egészét nézve a vendégéjszakák száma csupán kismértékben, 2,5 százalékkal emelkedett. Éves szinten csak a külföldi vendégéjszakák száma nőtt, 12,5 százalékkal, miközben a belföldi forgalom 5,1 százalékkal visszaesett.

A 2023-as év egészét tekintve  

az európai vendégek 8,4 százalékkal töltöttek több vendégéjszakát Magyarországon, mint 2022-ben.  

Ezzel szemben az ázsiai, közép- és dél-amerikai vendégek körében 40 százalék körüli, az észak-amerikaiaknál pedig 20 százalék feletti bővülés történt egy év alatt. Ez is a nemzetközi turizmus fokozatos helyreállását mutatja. Figyelembe véve ugyanakkor, hogy a tavalyi első három negyedév adatai alapján a Magyarországra tett külföldi utazások száma még mindig több mint 20 százalékkal elmaradt a 2019-es szinttől,  

azt mondhatjuk, hogy jelentős növekedési potenciál van még az ágazatban. 

A belföldi turizmus esetében az év eleji magas infláció miatt csökkenő reáljövedelmek eredményezték a visszaesést, azonban az év végi kedvezőbb adatok a belföldi turizmust illetően bizakodásra adnak okot.  

Tavaly szeptember óta ismét emelkedik a reálbér értéke, ennek a hatása pedig visszaköszön a turizmusban,  

de a decemberi melegebb időjárás is kedvező hatást gyakorolhatott a forgalomra. Az év utolsó hónapjának az adatai az óvatossági motívum oldódását is jelzik, kérdés, hogy ez a decemberi kiskereskedelmi adatokban is megjelenik-e majd. Ha igen, akkor a fogyasztás szempontjából az év vége erősebb lehetett, és ez az idei növekedésre vonatkozóan is kedvező. Hiába nőtt a szálláshelyeken a vendégéjszakák száma csupán 2,5 százalékkal a tavalyi év során,  

a szállásdíjbevételeken ez a hatás kevéssé látszik meg, itt a növekedés mértéke 23,5 százalék volt.  

Ez azt mutatja, hogy a szállásadók tavaly is jelentősen emelték az áraikat, és ez hozzájárulhatott a belföldi turizmus év eleji kedvezőtlenebb számaihoz.  

Tavaly decemberben két térség (Pécs–Villány, illetve Tokaj és Nyíregyháza) kivételével mindenhol nőtt a vendégéjszakák száma, a legnagyobb mértékben a Bük–Sárvár régióban, illetve Budapesten, nagyságrendileg 20 százalékkal. Éves szinten ugyanakkor a vendégéjszakák száma, a külföldi vendégek koncentrációja miatt, csak a fővárosban bővült érdemi mértékben, 13,6 százalékkal, miközben a Bük–Sárvár vagy a Pécs–Villány régió szállásadói 10 százalék körüli visszaesést tapasztalhattak. 

2023. decemberben: 

  • A vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 13 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken. A vendégéjszakák 73 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 11 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 19 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban. 
  • A belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 534 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,2 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 417 ezer vendéget és 919 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 80 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 14 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 7 százalékkal nőtt 2022 decemberéhez mérten. A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra–Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 20, illetve 12 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 16 százalék volt. 
  • A külföldi vendégek száma 22, a vendégéjszakáké 17 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 579 ezer vendég 1,5 millió vendégéjszakát töltött el, ezek közül 426 ezer vendéget és 1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 85 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 14 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 28 százalékkal bővült 2022 decemberéhez mérten. Ezek 76 százalékát Budapest turisztikai szálláshelyein regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton, Debrecen és térsége, valamint Bük–Sárvár volt 3,2, illetve 3,1 és 3 százalékos részesedéssel. 
  • Összesen 19 380 turisztikai szálláshely, ezen belül 2125 kereskedelmi, illetve 17 255 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. 
  • A kereskedelmi szálláshelyek közül 893 szálloda és 925 panzió volt nyitva december egy részében vagy egészében. 
  • A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 50,5 milliárd forint volt, ez folyó áron 15 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. 
  • Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 17 százalékkal többet, 2,4 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 

2023-ban az előző évhez képest: 

  • A turisztikai szálláshelyeken 2,5 százalékkal több, közel 41 millió vendégéjszakát regisztráltak
  • A belföldi vendégek 5,1 százalékkal kevesebb, a külföldiek 12 százalékkal több (21,4 millió, illetve 19,5 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken. 

Forrás: KSH

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn