Agrárszektor: újabb 45 milliárd forint támogatás érkezik 

Szerző: | 2024. április. 12. | Hazai, Világgazdaság

Az agráriumban, illetve a kríziskezelésben betöltött fontos szerepük és jelentőségük miatt az Agrár Széchenyi-kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött a kormány, aminek célja a gazdaság élénkítése, valamint a válságok okozta kedvezőtlen gazdasági hatások mérséklése. A határozat értelmében a konstrukciók számára 2026-ig további 45 milliárd forint érkezik. 

Az agrárium nemzetgazdasági és élelmiszerellátás-biztonsági szempontból kiemelt, stratégiai ágazat, ezért a kormány elkötelezett az agráriumot sújtó nehézségek leküzdésében és a magyar gazdák finanszírozási problémáinak megoldásában. 

A háború és a tétova uniós politika következtében e szektorban is válság alakult ki, a több mint ezerszeresére emelkedett ukrán gabonaimport tönkretette az európai gazdák és termelők értékesítési lehetőségeit, ráadásul az elmúlt év történelmi mértékű aszálya az idei évben is a termelésmennyiség csökkenésével fenyeget. 

A gazdák finanszírozási problémáinak megoldása, továbbá az agrárium támogatása érdekében  

2024. június 30-ig kétféle Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) Konstrukció is elérhetővé vált az ágazat szereplői számára, amely rendkívül kedvező kamat mellett biztosít forrást a gazdáknak.  

A normál ASZK nettó ügyfélkamata az egyhavi BUBOR szintjével egyezik meg, míg a többlettámogatott 5 százalékos nettó kamatszinten érhető el, maximum hároméves futamidő mellett. 

Az agrárium nehézségeire való tekintettel a kormány a hitelkeret kibővítése mellett döntött, amelyhez legfeljebb 45 milliárd forintnyi többletforrást biztosít. Ennek köszönhetően 2024 és 2026 között mintegy 420 milliárddal emelkedik a kihelyezhető kölcsönállomány összege, amely jelentős segítséget jelent az ágazat számára. 

Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók jelenleg is népszerűek, a hitelcélok tekintetében az állattenyésztés, az élelmiszeripar, a szántóföld és a kertészet a legnépszerűbb.  

A legnagyobb fennálló hitelkerete a mikrovállalkozásoknak és a családi gazdaságoknak van. 

A cél, hogy 2024-ben újrainduljon, 2025-ben pedig tovább növekedjen a gazdaság. Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kölcsönkeretének kibővítése, így az agrárium teljesítményének támogatása ehhez járul hozzá. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn