Egyre értékesebbek az MI-tokenek 

Szerző: | 2024. április. 13. | Hazai, Innováció, Technológia, Világgazdaság

A mesterséges intelligencia a tavalyi év legforróbb trendje volt, a kriptovaluták pedig már évek óta napirendi ponton vannak a technológia világában. A két terület összefonódott, és létrejöttek az MI-tokenek. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója Siklós Bencét, a Peak tanácsadóját látják vendégül, aki az MI-tokenek meneteléséről beszél.

Az MI-tokenek olyan kriptovalutákra utalnak, amelyeket kifejezetten az MI-alapú projektek, alkalmazások és szolgáltatások működtetésére fejlesztettek ki. Ilyenek lehetnek például MI-alapú kereskedelmi algoritmusok vagy az MI-vezérelt decentralizált szervezetek. Ezek a tokenek vagy az MI-platformon végzett tranzakciók fizetőeszközeként szolgálnak, vagy irányítási jogokat biztosítanak a birtokosoknak. Többek között akár szavazati jogot képviselhetnek egy decentralizált szervezetben. 

A teljes kriptoszektor piaci kapitalizációja az idén március végén 2830 milliárd dollár volt, ami 132,96 százalékos növekedés egy évvel ezelőttihez képest. Ebből a Bitcoin (BTC) piaci kapitalizációja 1400 milliárd dollár volt, ami kb. 50 százalékos Bitcoin-dominancia. Eközben a Stablecoinok piaci kapitalizációja 151 milliárd dolláron áll, ami 5,35 százalékos piaci részesedést jelent a teljes kriptopiacból. 

Többszörözték az értéküket az MI-tokenek 

Az MI-tokenek piaci kapitalizációja mindössze 58 milliárd dollár, így ezek jelenleg a teljes kriptopiac 2 százalékát teszik ki, úgyhogy van még hely bőven a növekedésre. Ugyanakkor a bővülés ezeknek a kriptóknak a rövid élete alatt nem maradt el.  

Főleg az elmúlt fél évben mentek óriásit: október és március között átlagosan 257 százalékkal emelkedtek a CoinGecko adatai szerint.  

Láthattunk 600-700 százalékos növekedést, sőt a TAO-token például több mint 1000 százalékot menetelt. A TAO a Bittensor decentralizált gépi tanulási protokollt működtető tokene, a legnagyobb MI-token piaci kapitalizáció alapján, több mint 4 milliárd dollárral. A prímet ugyanakkor az AIOZ-token viszi, amely több mint 8000 százalékot ralizott az utóbbi időben. 

Az adásban továbbá szó esik a legérdekesebb jelenlegi MI-tokenekről és kapcsolódó projektekről, valamint a „meme coinok” újabb felfutásáról is. A teljes adás az alábbi Spotify-linken visszahallgatható. 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn