Az egyik legnagyobb amerikai bank innovatív adatfelhasználása 

Szerző: | 2024. április. 25. | Hazai, Társadalom, Technológia

A felhasználói adatok hatalmas értéket képviselnek, de kevés vállalat használja fel azokat megfelelően. A JPMorgan Chase, az USA egyik legnagyobb bankja most megoldást talált rá. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója az amerikai hitelintézet legújabb stratégiáját járják körbe, amely személyre szabott ajánlatokat engedne be külső kereskedőktől.

A JPMorgan Chase, az USA egyik legnagyobb bankja új, kifinomult megoldást talált arra, hogyan tudná hasznosítani azt a végtelen mennyiségű adatot, amit a 80 millió ügyfeléről tárol. A hitelintézet új üzletága, a Chase Media Solutions kiskereskedelmi vállalatokat kötne össze egy személyre szabott ügyfélkörrel a fizetési adatok felhasználásával

Aranyat ér a felhasználói adat 

Ezek az információk hatalmas értéket képviselnek. A BigTech cégek (pl. Google, Meta) teljes üzleti modelleket építenek ezekre, és a bevételük jelentős része közvetetten e felhasználói adatokból származik. A bankok kezében is jelentős számú adat van kifejezetten a pénzügyi szokásokról, csakhogy ezeket a pénzintézetek jellemzően nem megfelelően tárolják és rendszerezik, így sokkal kevesebb értéket képviselnek a bennük lévő potenciálnál.  

Hirdetések a pénzügyi szokások alapján 

A hitelintézet erre talált megoldást: az adatok felhasználásával összeköti a banki ügyfeleket a számukra releváns kereskedőkkel, ám mindezt anélkül, hogy érzékeny adatokat közölne róluk. A megoldással a kereskedők a JPMorgan Chase közreműködésével személyre szabott ajánlatokat küldhetnek a bank ügyfeleinek, ők pedig a különféle értékesítőktől a pénzügyi és költési szokásaik, valamint a vásárlási preferenciáik elemzésének segítségével személyre szabott ajánlatokat kaphatnak a számukra releváns termékekről és szolgáltatásokról.  

A megoldás hasonlít a Google ajánlataira: a keresőóriás a rólunk tárolt felhasználói adatok alapján rendkívül alapos következtetéseket von le, amelyek segítségével (gyakran ijesztően) pontos hirdetéseket jelenít meg számunkra. A JPMorgan Chase megoldása hasonló logika mentén hasznosítja az évek óta tárolt adatokat, és olyan értékajánlatot képvisel, amely mind a bank ügyfeleinek, mind a kiskereskedőknek előnyös. A teljes adás az alábbi Spotify-linken meghallgatható.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn