Hazai
A német sztrájkokat a magyar ipar és a külkereskedelem is megérzi  

A német sztrájkokat a magyar ipar és a külkereskedelem is megérzi  

A német gazdaság nehézségei 2023 végén begyűrűztek a magyar gazdaságba az exportra termelő ágazatokon keresztül, amit nem enyhítettek a januári németországi gazda- és vasutassztrájkok sem. Jó hír viszont, hogy a termék-külkereskedelem januárban ismét többlettel zárt. Az év további részében oldódhat a lakossági és vállalati óvatossági motívum, amit széles körű kormányzati támogató intézkedések is segítenek.

Hét ábrája
Kína egykor önellátó volt olajból 

Kína egykor önellátó volt olajból 

A 20. század úgy ért véget Ázsiában, hogy Kína az 1990-es években még olaj tekintetében önellátó volt. A 21. század elején viszont a gazdasági aktivitás példátlan mértékű emelkedésbe kezdett, amit akkoriban főként az hajtott, hogy az Egyesült Államok a gyártását Kínába helyezte ki, mivel jóval olcsóbb volt ott gyártani számukra, mint odahaza. Többek között ennek köszönhetően a gazdasága két számjegyű növekedést produkált, amihez az is hozzátartozott, hogy az ország olajigénye drámaian megugrott.

GeopolitikaVilággazdaság
Így alakította át a globális mezőgazdaságot a növekvő kínai import 

Így alakította át a globális mezőgazdaságot a növekvő kínai import 

Az ázsiai nagyhatalom a világ vezető gyártójává vált, emellett pedig – és erre méltán büszkék – százmilliókat emelt ki a szegénységből. Arról kevesen szólnak, hogy Kína a 2001-es WTO-csatlakozás után a mezőgazdasági termékek nettó exportőréből nagyon gyorsan a világ legnagyobb importőre lett. Jelenleg a nemzetközileg forgalmazott mezőgazdasági termékek több mint 10 és a globális mezőgazdasági termelés több mint 5 százalékát importálja.  

Geopolitika HazaiInfláció
Íme a friss gazdasági mutatók és trendek dióhéjban 

Íme a friss gazdasági mutatók és trendek dióhéjban 

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség rendszeresen közzéteszi havi jelentéseit, illetve hírgyűjtését. Ezek az adatok kiválóan összefoglalják az utóbbi hetek legfontosabb gazdasági híreit, adatait, eseményeit, és az összegyűjtött információkból időről időre kirajzolódnak a friss trendek. Most a szeptember második felében közzétett HEPA-jelentésből szemezgetünk. 

Promóció

Trend

Promóció

Hazai válogatás