Autó összeszerelése

Szakadék előtt áll a német autóipar, Kína adhatja a fájó lökést

Szerző: | 2023. június. 29. | Makronóm Morzsa, Technológia, Világgazdaság

Németország függősége a kínai alapanyagoktól tovább nőtt. Korábban a világjárvány okozott zavarokat az ellátási láncokban, most pedig a kritikus kínai gyártási hozzávalók hiánya. Ez már látszik is az idei első negyedéves számokból, a szakértők az „erős zavarok” hosszú távú trendjétől tartanak, és Németország gyengülő nemzetközi autóipari pozíciójára figyelmeztetnek.

A Kínából származó német import növekszik, miközben a Kínába irányuló export – különösen a német autóipar gyengélkedése miatt – zsugorodik.

Kína, Európa és az Egyesült Államok továbbra is uralja az elektromos autók értékesítését. Közülük Kína ismét az élen jár, hiszen a globális elektromoskocsi-eladások mintegy 60 százalékát adja – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) áprilisi jelentésében.

„Az utakon közlekedő elektromos autók több mint a fele jelenleg Kínában található, és az ország már most túllépte a 2025-re kitűzött célját az új energiával hajtott járművek értékesítésére vonatkozóan” – ismertette az IEA.

A gépjárművek és motorok Kínába irányuló német exportja 26 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest 2023 első negyedévében – derült ki a kölni IW intézet múlt héten megjelent jelentéséből. 

Mivel Németország kínai exportjában az autóipari áruknak magas – 2022-ben több mint 20 százalékos – a részesedése, a személygépkocsi- és motorexport visszaesése a Kínába irányuló német kivitel teljes csökkenésének csaknem a felét jelentette – adta hírül a ZeroHedge.

Úgy tűnik, hogy problémák vannak az autóiparban, különösen Kína növekvő exportőri szerepe miatt az elektromos gépkocsik piacán” – írták a jelentés szerzői.  

Ha a járműgyártásban – egy olyan gazdasági ágazatban, amely korábban nagyon fontos volt a német exportsikerek szempontjából – folytatódik ez a tendencia, akkor a Kínába irányuló német kivitel kilátásai valószínűleg tovább romlanak– világítottak rá a közgazdászok.

Így az egykor német erősségnek számító autóipari export a legnagyobb európai gazdaság gyengeségévé válhat 

– tették hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn