GeopolitikaKiemelt
Geopolitikai csatatérré válik egy grúz kikötő 

Geopolitikai csatatérré válik egy grúz kikötő 

Kína nyert meg egy mélytengeri kikötő építésére kiírt pályázatot a grúziai Anakliában, és ez lesz az első általuk épített és üzemeltetett megaprojekt mind Georgiában, mind a Fekete-tenger partján. Ez megerősíti Tbiliszi és Peking kapcsolatait, de mindenképp fura helyzetet teremt, hiszen a kikötő szerves része a tervezett Középső Folyosónak, amelyre az EU-ból egyre nagyobb figyelem irányul.

Foglalkoztatás HazaiVilággazdaság
Létezik gyorsítósáv a munkatermelékenység növeléséhez

Létezik gyorsítósáv a munkatermelékenység növeléséhez

Az elmúlt 25 évben a világgazdaság munkatermelékenysége hatszorosára nőtt, főként 30 feltörekvő gazdaságnak köszönhetően, amelyekben 3,6 milliárd ember él. Ezek az országok kiemelkedő beruházási rátával, urbanizációval, jelentős infrastrukturális fejlesztésekkel és a külföldi tőke vonzásával tudták növelni termelékenységüket. Ha ezt a fejlődési ütemet fenntartják, 25 éven belül elérhetik a fejlett gazdaságok szintjét. Hazánk is hasonló utat jár be, ami példaként szolgálhat más országok számára a munkatermelékenység növelése érdekében.

GeopolitikaInnovációKiemeltVilággazdaság
Kína hosszú távon 5-10 százalékon tartaná a gazdasági növekedését 

Kína hosszú távon 5-10 százalékon tartaná a gazdasági növekedését 

A gazdasági növekedés hosszabb távú fenntartásáról beszélt Cao Ho-ping (Cao Heping), a Pekingi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának professzora, aki szerint ezt újfajta „minőségi termelékenységgel” lehetne elérni, amelyet elsősorban az innováció jellemez. A minőségi termelékenység az új jelszó a kínai gazdaságpolitikában, amit szerinte szolgálhat az utóbbi években kiépült fejlett infrastruktúra, a digitalizáció fejlesztése, ez pedig segítheti az új ipari csoportok, valamint termelőerők megjelenését az ottani gazdaságban.

Promóció

Trend

Promóció

Hazai válogatás