Oroszország Európának: ha elveszitek a vagyonunkat, válaszolunk rá, és az fájni fog 

Szerző: | 2024. április. 23. | Geopolitika, Háború, Szankciók, Világgazdaság

Putyin egyik fontos szövetségese kedden arra figyelmeztette Európát, hogy a Kreml már kidolgozta a törvénytervezetet arra az esetre, ha a Nyugat lefoglalná a csaknem 300 milliárd dollárnyi orosz vagyont, és azt Ukrajna megsegítésére használná fel.

Ismert, hogy miután Putyin 2022-ben csapatokat küldött Ukrajnába, az Egyesült Államok és szövetségesei megtiltották az orosz központi bankkal és a pénzügyminisztériummal folytatott tranzakciókat, és ezzel a mai napig mintegy 300 milliárd dollárnyi szuverén orosz vagyont fagyasztottak be Nyugaton. 

Most az USA vezető tisztviselői mindent megmozgatnak azért, hogy magukénak tudják ezen pénzügyi eszközöket, hogy ezzel segítsenek Ukrajnának – bár számos bankár és európai magas rangú hivatalnok egyetért abban, hogy a vagyontárgyak egyszerű (és végleges) elkobzása veszélyes precedenst teremtene. 

Az amerikai képviselőház április közepén elfogadott egy törvényjavaslatot, amelynek az egyik rendelkezése lehetővé tenné az orosz szuverén vagyonok elkobzását, annak ellenére, hogy ezek nagy része Európában van. 

„Nekünk is van erre egy előkészített válaszunk” – idézte Valentyina Matvijenkót, az orosz felsőház elnökét a RIA állami hírügynökség.  

Van egy törvénytervezetünk a megtorló intézkedésekről, amelyet készek vagyunk azonnal megtárgyalni, és az európaiak többet fognak veszíteni, mint mi”  

– mondta Matvijenkó, aki tagja a nagy hatalmú orosz Biztonsági Tanácsnak. 

Nem részletezte, hogy mi lenne a válaszlépés az orosz eszközök lefoglalására, amelyről még mindig folyik a vita Nyugaton. Az egyik lehetőségnek a zárolt vagyonból származó jövedelmek elkobzását tartják. 

Putyin szerint ugyan a Nyugat gazdasági háborút indított országa ellen, az orosz gazdaság – amely tavaly 3,6 százalékkal nőtt – rugalmas, a kereskedelmük megállítására irányuló szankciók pedig kudarcot vallottak. 

A Kreml ismételten kijelentette, hogy a vagyonának bármilyen lefoglalása ellentétes lenne a Nyugat által hirdetett szabadpiacok minden elvével, és aláásná a dollárba és az euróba vetett bizalmat, miközben elriasztaná a globális befektetéseket, valamint megkérdőjelezné a nyugati központi bankokba vetett bizalmat. 

Oroszország közölte, hogy bírósági úton meg fogja támadni vagyonának elkobzását. 

Egyes orosz tisztviselők felvetették, hogy ha zár alá veszik ezeket az összegeket, akkor az Oroszországban speciális, úgynevezett C típusú számlákon tartott külföldi befektetők tulajdona is ugyanerre a sorsra juthat. Az azonban nem világos, hogy pontosan mennyi pénz van ezeken a számlákon. 

Az orosz parlament alsóházának elnöke, Vjacseszlav Vologyin hétfőn azt mondta, hogy Moszkvának az amerikai képviselőház lépése után már „megvan az alapja” a nyugati vagyonok lefoglalására. 

Szerinte a külföldön befagyasztott 280 milliárd dollárnyi orosz vagyonból mindössze 5-6 milliárd dollár van az Egyesült Államokban, míg az Európai Unióban mintegy 210 milliárd euró (224 milliárd dollár). 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn