Nem győzzük utolérni az elektromos autók megugró dömpingjét

Szerző: | 2023. július. 11. | Zöldenergia, Zöldgazdaság

A Princeton Egyetem energiapolitikai projektje, a Rapid Energy Policy Evaluation and Analysis Toolkit (REPEAT) elektromos autók kapcsán kiadott elemzése szerint a 2022-es egyesült államokbeli villamosenergia-igény 2030-ra várhatóan 18 százalékkal, 2035-re pedig 38 százalékkal nő.

A bevezetőben említett kihívás kapcsán azonban fontos, hogy az elektromos töltőhálózat, azaz az infrastruktúra is felszálljon a „fejlődésvonatra”. Míg a gazdaság számos területe a fosszilis tüzelőanyagokról részben megújuló villamos energiára vált Amerikában, nem ez az energiaigény, hanem a közlekedési ágazat (az elektromos járművek) jelenti a növekedés igazi motorját. A Princeton adatai szerint mindössze a könnyű haszongépjárművek 2035-re akár 33-szor annyi villamos energiát fognak felhasználni, mint ma.

A villamosítás azonban csak akkor jelent hatékony megoldást a szén-dioxid-mentesítésre, ha van elegendő megújuló energiaforrás. Vagyis jelentős változásokra van szükség az áramelosztó hálózatban. Több nagyfeszültségű vezetékre, kisebb elosztó vezetékekre és transzformátorokra, valamint olyan eszközökre, amelyek lehetővé teszik az otthoni akkumulátorokkal, elektromos autókkal és napelemekkel ellátott fogyasztók számára, hogy a felesleges energiát visszatáplálják a hálózatba.

Ez azonban nem lesz olcsó. Egy a Kaliforniai Közüzemi Bizottság megbízásából készült tanulmányban a Kevala hálózatelemző vállalat azt jósolja, hogy csak Kaliforniának 2035-ig 50 milliárd dollárnyi beruházásra (több mint 17 ezer milliárd forintra) lesz szüksége az elosztó hálózat korszerűsítésére – állítja a CNBC.

Valahol tölteni is kell azt a sok elektromos autót

Az elektromos járművek töltése – mint ismert – meglehetősen sok áramot igényel. Bár a háztartási gépekkel való közvetlen összehasonlítás sok változótól függ, egy új Tesla Model 3 tulajdonosa – aki országos átlagban évente mintegy 14 ezer mérföldet (22 530 km) tesz meg – körülbelül ugyanannyi villamos energiát használ otthon a járművének töltéséhez, mint amennyit egy év alatt az elektromos vízmelegítőhöz. Továbbá körülbelül tízszer annyi villamos energiát használ egy Tesla, mint amennyi egy új, energiahatékony hűtőszekrény működtetéséhez kellene. A nagyobb elektromos járművek, mint például az USA-ban népszerű Ford F–150 Lightning elektromos pickup (szabadidő-kisteherautó) általában több áramot használ fel, mint egy nagy ház légkondicionálója.

Aram Shumavon, a Kevala vezérigazgatója szerint, ha a hálózati infrastruktúra nem tart lépést az EV-k számának rohamos növekedésével, akkor elég jelentős problémákra számíthatnak: hosszú sorokra a töltőállomásoknál, sőt a leterhelt hálózat a szélsőséges időjárással szemben is sérülékenyebb lesz, emiatt áramkimaradásokra is számíthatnak.

Nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik

A növekvő villamosenergia-igény kielégítésének a legegyszerűbb módja, ha több, lehetőleg zöldenergia-forrásból gazdálkodunk. Bár a szén- és földgázerőműveket könnyű a lakossági központok közelében elhelyezni, a legjobb nap- és szélerőművek általában jóval messzebb vannak az emberek élőhelyétől. Ebből következik, hogy az Egyesült Államoknak több nagyfeszültségű távvezetékre van szüksége, amely képes a nap- és szélenergiát szállítani.

Rob Gramlich, a Grid Strategies átviteli politikával foglalkozó csoportjának alapítója és elnöke szerint miközben folyamatosan pénzt költenek a régi vezetékek cseréjére és korszerűsítésére, alig építenek újakat. A britek azonban arra hivatkoznak, hogy nehézkes a fejlesztés. Az új távvezetékek esetében szakembereknek felméréseket kell végezniük, és minden, a projekt által érintett államnak és szolgáltatónak jóvá kell hagynia a vezetéket, valamint meg kell állapodniuk a finanszírozás módjáról. Ez a folyamat időigényes, ezért rengeteg projekt reked meg ebben a fázisban.

Azonban dolgoznak az energia-infrastruktúra kiépítésének felgyorsításán. Joe Manchin szenátor májusban törvényjavaslatot terjesztett elő az engedélyezés reformjáról. „Ám még ha fel is gyorsul az engedélyezés üteme, és elkezdünk költeni a fejlesztésekre, akkor is évekbe telik, amíg megépül a szükséges infrastruktúra” – állítja a CNBC.

Fotó: 123rf.hu

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn