Egyre népszerűbb a JVSZ Country Ride országos eseménysorozata 

Szerző: | 2023. november. 9. | Hazai, Innováció, Társadalom

„A kormány Dél-Magyarországra irányítja a beruházásösztönzés stratégiai fókuszát” – hangzott el a JVSZ Üzleti Szövetség november 6-án megrendezett pécsi Country Ride eseményén.

A JVSZ Country Ride sorozatának második, pécsi állomásának nyitó előadását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tartotta.

A térségben 2010 és 2022 között az ipari termelés 280 milliárdról 960 milliárd forintra emelkedett, a munkanélküliség pedig 13-ról 4 százalékra esett, és a jövőben a beruházások megvalósulásával egy új szinten folytatódhat a fejlődés.

Jákli Gergely, a Paks II. elnök-vezérigazgatója az atomenergia szükségességét emelte ki, amelynek a fejlesztése nélkül hazánk energiabiztonsága nem lesz kivitelezhető. Az innovációs témában felszólalók kiemelték, hogy a tudomány elengedhetetlen a fejlődéshez, ezért kulcsfontosságú a helyi vállalkozások sikerében a Pécsi Tudományegyetemmel való együttműködés.  

„A JVSZ és a kormány közötti együttműködés arra épül, hogy a magyar vállalatok számára a lehető legtöbb lehetőséget tudjuk felmutatni. Részünkről erre az együttműködésre a jövőben is számíthatnak.” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.  

A hazai és külföldi kis-, közép- és nagyvállalatokat tömörítő Joint Venture Szövetség közel 4 évtizede segíti tagvállalatainak magyarországi működését. A szövetség kiemelt feladata, hogy támogassa tagvállalatai gazdasági életben betöltött fontos szerepét, és aktív érdekképviseleti tevékenységet lásson el, szoros együttműködésben a mindenkori kormányzattal. A folyamatos és lendületes fejlődés mellett a JVSZ egyedisége abban rejlik, hogy több mint 100 aktív felső vezető vesz részt a szervezet szakmai munkájában. 
A JVSZ az évek során sikeresen alkalmazkodott a megváltozott környezet kihívásaihoz, napjainkra Magyarország egyik legrelevánsabb üzleti szövetségévé, a mindenkori gazdaságpolitikai döntéshozás fontos tanácsadói és véleményezési partnerévé vált. A szervezet 10 szakmai fóruma, minden fontos gazdasági területet lefedve, aktívan dolgozik a hazánkban működő vállalatok versenyképességének növeléséért, a területért felelős minisztériumokkal karöltve. 
Fontos törekvésük a vidéki telephelyet fenntartó cégek aktív bevonása. Kilenc állomással rendezik meg Country Ride eseménysorozatukat, régiós nagyvárosokban, a programot az adott régió számára releváns témák köré építve. A pécsi volt a második állomás, amely lehetőséget adott a tudásmegosztásra és a kapcsolatépítésre Baranya, Somogy és Tolna vármegye vállalatai számára.

Dr Fábián Ágnes JVSZ elnök

Dr. Fábián Ágnes, a JVSZ elnöke, a Henkel Magyarország ügyvezető igazgatója köszöntőbeszédével nyitotta meg a rendezvényt, amit Liszácz Mihály, az Autocity Zrt. vezérigazgatójának gondolatai követtek. A mintegy 140 fős, érdemben üzleti körökből érkező közönség számára ezt követően Szijjártó Péter mondott beszédet.  

Egyre több beruházás érkezik vidékre is

A külgazdasági és külügyminiszter előadásában hangsúlyozta, hogy

a keleti és a nyugati országrész tőke- és beruházásvonzó képességének nagyjábóli egyensúlyba hozását követően minden adott ahhoz, hogy a kormány kiemelt fókuszként tudja kezelni a Szeged–Pécs–Békéscsaba sávot a következő időszakban.

Noha a magyar gazdaság továbbra is Budapest-központú, az elmúlt hat-nyolc évben sokat javult az egyensúlytalanság a beruházások földrajzi elhelyezkedésének tekintetében. „Az elmúlt években megfeszített munkával sikerült elérnünk azt, hogy kiegyenlítsük a keleti és nyugati országrészek tőkevonzó képességének különbségeit, és mára a MiskolcNyíregyházaDebrecen hármas olyan beruházásokat vonzott keletre, amelyek nemcsak Magyarország, hanem egész Európa legnagyobb beruházásai közé tartoznak” tette hozzá. A tárcavezető a JVSZ rendezvényén kiemelte, hogy meg kell szüntetni azokat az okokat, amelyek miatt eddig nem sikerült Baranya vármegyébe több és nagyobb beruházást hozni. Ennek az egyik fő oka, hogy eddig nem volt erre alkalmas, jó közlekedési kapcsolatokkal ellátott, jól közművesíthető terület. Ez viszont most megváltozik egy 600 hektáros ipari beruházási terület létrehozásával Kővágószőlős és Kővágótöttös környékén, majd használhatóvá kell tenni a PécsPogány repülőteret, ahogy annak felfejlesztése korábban Győrben is nagy sikerrel megtörtént. s 2010 és 2022 között Baranya vármegyében az ipari termelés 280 milliárdról 960 milliárd forintra emelkedett, a munkanélküliség pedig 13 százalékról 4 százalékra esett. „Az elmúlt 12-13 év fejlődése eléggé stabil alapot és jó ugródeszkát ad nekünk ahhoz, hogy a következő időszakban itt ennél is látványosabb fejlődést tudjunk elérni” összegezte. A miniszter az elmúlt másfél évtizedet a veszélyek és a válságok korának nevezte, és rámutatott, hogy az utóbbi négy év során kétszer is feje tetejére állt az egész világgazdaság a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború következtében.

Miközben a kontinens versenyképessége drámai mértékben romlott, Magyarországon tavaly megdőlt a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordja is, és idén újabb csúcsok várhatók.

A világon egyre élesebb verseny zajlik a beruházásokért. „Csak úgy tudunk sikeresek maradni a következő években, ha a magyar beruházástámogatási rendszer Európa legjobb beruházástámogatási rendszere marad, és nem Közép-Európáé, nem a térségé, hanem Európáé” – tette hozzá.

Az energiabiztonság kulcsa az atomenergia

Jákli Gergely Paks II elnök vezérigazgató

Jákli Gergely előadásában Magyarország hosszú távú energiabiztonságáról és a Paks II. projekt megvalósulásáról beszélt, miközben az ország legnagyobb zöldberuházását jelentő építkezés körül kialakult tévhiteket is eloszlatta. Az elnök-vezérigazgató ismertette Magyarország energiaügyi korszakait, és rámutatott arra a problémára, hogy a stabil villamos energiát előállítani képes hazai erőművek elöregedtek. A karbonsemleges energiába nem csupán hazánk, de Európa teljes egésze fektet. Magyarország földrajzi adottságai miatt az atomenergia kiemelt jelentőségű. A naperőművekhez nagy kiterjedésű földterület kell, ami később hiányozni fog a mezőgazdaságból. A magas hegyek hiánya azt hozza magával, hogy nincsenek vízerőműveink, és földgáz is csak korlátozott mennyiségben érhető el.

Ezzel szemben az atomerőmű képes a legkisebb területen a legnagyobb energia előállítására.

Továbbá azzal, hogy jelenleg 7396 MW a téli csúcsigény, és ez 2033-ra várhatóan 11 738 MW-ra nőhet, az energiabiztonság a Paks II.-beruházás nélkül megvalósíthatatlan lenne. Paks II. építése, ahogyan arra Szijjártó Péter is rámutatott, egy nemzetközi kooperáció eredménye, amely olyan modern előírásoknak megfelelően készül, amelyek még az ötven éve kitűnően üzemelő Paks I.-nél sem léteztek, ezzel adva garanciát a beruházás biztonságára.  

Fontos a lemorzsolódás csökkentése

A „Tanítsunk Magyarországért program innovációs ökoszisztémában betöltött szerepe” címmel tartotta meg előadását Dr. György László kormánybiztos. A 2018-ban létrejött program célja, hogy a kistelepüléseken, félperiférián és periférián élő általános iskolás gyermekek számára – akiknek az 54 százaléka lemorzsolódik a középiskolai tanulmányai során – lehetőséget biztosítson a világban való boldogulásra. A kormánybiztos kiemelte:

a projekt célja, hogy 2030-ra minden mai általános iskolás gyermeknek legyen legalább szakmája, vagy tanuljon tovább. Az 1148 egyetemista mentor közreműködésével megvalósuló program mára 17 egyetemmel, 111 általános iskolával több mint 4723 mentoráltat fed le.

A projektben most azon is dolgoznak, hogy a már a vállalati szférát is maga mellett tudó program további helyi és regionális vállalkozásokkal tudjon kiegészülni annak érdekében, hogy a magyar gazdaság hosszú távon is fenntartható legyen, a társadalmi és demográfiai problémákat leküzdve.

Dr György László kormánybiztos

Az innováció alapja a kutatás

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) innovációs lehetőségei és vállalati együttműködései témában Dr. Jakab Ferenc, az egyetem innovációs rektorhelyettese és Hornicz Bernadett, a Karma Pécsi Kesztyű cégtulajdonosa tartotta meg előadását. Jakab Ferenc kiemelte, hogy az innovációnak mindig a kutatás jelenti az alapját, és a cél az egyetemen megvalósuló innovációs hub erősítése. Nem titok, hogy a PTE az orvostudományok terén dominál, így az ezen a területen jelenlévő együttműködésből is számos példa említhető. Ezek közül az egyik a három generáció óta működő Karma Pécsi Kesztyűvel közösen megalkotott antibakteriális bőr kifejlesztése, amelyről a vállalat tulajdonosa osztotta meg gondolatait.  

Az okos munkajogi ökoszisztéma mint a hazai kkv-szektor munkafolyamatainak digitális transzformációját segítő kezdeményezés témájában Dr. Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem Munkajogi és Társadalombiztosítási Jogi tanszékének egyetemi docense, valamint Kézdi Katalin, a Wolters Kluwer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója tartották meg a közös projektjüket bemutató előadásukat. A közösen fejlesztett „okos révkalauzplatform” célja a munkáltatók és a munkavállalók számára egyaránt hasznosítható digitális munkajogi ökoszisztéma kialakítása, amely a foglalkoztatással, a munka- és a versenyjoggal összefüggő jogkérdések megoldását segíti elő. 

Dr Prohászka Balázs JVSZ régiós nagykövet Kometa 99 Zrt ügyvezető igazgatóhelyettes

A programot Dr. Prohászka Balázs, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető igazgatóhelyettesének – egyben a JVSZ régiós nagykövetének – a beszéde zárta.  

A JVSZ Country Ride eseménysorozat szakmai partnere és támogatója a Volkswagen, így a második állomás helyszínét a pécsi márkakereskedésük, az Autócity Zrt. biztosította. 

A rendezvénysorozat tovább folytatódik. A következő állomást, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyét lefedve, Kecskeméten rendezik, november 23-án. A rendezvény fókusztémái a kkv-kat érintő ESG-szabályozások legfontosabb kérdései, az aktuális energetikai kihívások és az energiahatékonyság legfrissebb trendjei lesznek. Az esemény nyitó előadója Lantos Csaba energiaügyi miniszter. 

Fotó JVSZ

Címlapfotó: PTE fotó

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn