Kék elem egy villámmal az elején

Forradalmi áttörés: 300 százalékos teljesítményű akkumulátor lítium nélkül!

Szerző: | 2023. január. 30. | Technológia

Az elektromos autókkal szemezgetők gyakran azért nem zöldautót választanak, mivel az ára borsos, a teljesítménye pedig többek között az akkumulátor miatt gyakran kiszámíthatatlan. Azonban jó hírünk van: az új fejlesztés háromszoros teljesítménnyel, teljesen új technológiával rendelkezik, nem mellesleg olcsóbb is.

Bár a lítiumakkumulátor-technológia folyamatosan fejlődik, az ilyen akkuk hatótávja mégis függ többek között az utazási sebességtől és az időjárástól is. Árak tekintetében sem számíthatunk érdemi csökkenésre, a Tees Valley Lithium vezérigazgatója, John Walker szerint az árak a következő években várhatóan a jelenlegi szinten maradnak. Walker szerint ez az elektromos autók iránti magas kereslet következménye, amivel a kínálat nem tudja tartani a lépést.

Jobbat kevesebbért

Egy nemzetközi kutatócsoport Dr. Shenlong Zhao, a Sydney-i Egyetem munkatársa vezetésével olyan új akkumulátortechnológiát fejlesztett ki, amely jelentősen csökkentheti a szén-dioxid-mentes gazdaságra való áttérés költségeit, közel négyszeres teljesítmény mellett. 

Az alacsonyabb ár az alacsonyabb előállítási költségeknek köszönhető: a kutatócsoport a tengervízből kinyerhető nátrium-kén (Na-S) olvasztott sót használt az akkumulátorhoz.

Bár maga az ötlet nem újdonság, hiszen hasonló elven működő akkumulátorok már fél évszázada léteznek, eddig csak a lítiumakkumulátor kisebb és gyengébb alternatívájaként volt ismeretes. 

„A nátriumakkumulátorunk csökkentheti a költségeket, miközben négyszeres tárolókapacitást biztosít. Ez jelentős áttörést jelenthet a megújuló energiaforrások fejlesztése szempontjából, amely bár hosszú távon csökkenti a költségeket, eddig számos pénzügyi akadálya volt a piacra lépésnek” – mondta Dr. Zhao vezető kutató.

„Reméljük, hogy a lítiumakkumulátorok olcsóbb alternatívájával hamarabb elérjük a céljainkat. Valószínűleg magától értetődő, de minél gyorsabban dekarbonizálunk, annál nagyobb eséllyel fékezzük meg a globális felmelegedést” – tette hozzá a kutatócsoport vezetője.

„Az olyan bőségesen elérhető erőforrások, például a tengervízből feldolgozható nátrium felhasználásával gyártott tárolási megoldások szélesebb körben is garantálhatják a nagyobb energiabiztonságot, és lehetővé teszik, hogy több ország is csatlakozzon a dekarbonizációs programhoz.”

A jelenleg laboratórium méretű akkumulátorokat (kis, érme méretű, úgynevezett coin akkumulátorokat) sikeresen hozták létre és tesztelték a Sydney Egyetem vegyészmérnöki létesítményében. A kutatók most azt tervezik, hogy továbbfejlesztik és a lehető leghamarabb kereskedelmi forgalomba hozzák a megoldásukat. Ezek elsősorban nagyobb konténeres megoldásokban jöhetnek szóba, akár más, folyékony-só alapú akkuk. Vannak már kísérleti telepítések ilyenekből is, ám itt legalább 4-5 év mire a sorozatgyártás felpörög, így áruk annyira lecsökken, hogy ipari méretekben is széles körben elterjedjen a megoldás világszerte.

A kereskedelmi forgalmazásban tehát még hosszú éveket kell várni a pár hete bejelentett nátrium-kén (Na-S) olvasztott sóval működő akkukra, akárcsak a legtöbb versengő akkumulátortechnológia esetén. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn