Olaszország kihátrál kínai üzletéből

Szerző: | 2023. május. 21. | Geopolitika, Kiemelt, Világgazdaság

Giorgia Meloni bejelentette: Róma felmondja a Pekinggel kötött Egy övezet, egy út projektet.

Az olasz kormányfő jelezte az Egyesült Államoknak, hogy kész kiszállni a Kínával 2019-ben megkötött gazdasági megállapodásból. Az akkori kabinet Giuseppe Conte miniszterelnök vezetésével azért csatlakozott az Egy övezet – Egy út (Belt and Road) kezdeményezéshez, hogy a gazdasági-infrastrukturális gigaprogram révén szélesebbre tárhassa az olasz vállalatok előtt a kínai piac kapuját.

Brüsszel azonnal felszólította Rómát, hogy ne folytasson az EU-tól eltérő, különutas politikát, míg az USA Kína geopolitikai befolyásának növekedése miatt nyomta meg a vészcsengőt, és arra kérte az olasz kormányt, hogy technológiai együttműködésekbe ne menjen bele Kínával.

Az aláírt szerződés szerint a megállapodás 2023 végéig marad érvényben, de automatikusan megújul 2024-ben, amennyiben az olasz kabinet nem tesz ellenkező irányú lépéseket. Giorgia Meloni most éppen megtette.

A panda nem játék

Az olasz kihátrálás hátterében az amerikai nyomásgyakorlás mellett ott áll az a Meloni számára kicsit sem kellemes tény, hogy a kínai Sinochem a Pirelli legnagyobb részvényesévé vált, ezzel pedig jelentős befolyásra tett szert az olasz gazdaságban. Az még kérdéses, hogy Róma mikor dönt véglegesen az ügyben, a történetre rálátó források szerint a részleteken és a végső bejelentés időpontján még megy a vita az olasz kabinetben.

Nem véletlenül: Olaszország joggal aggódik Kína haragjától. Amellett, hogy kilép a megállapodásból, a Sinochem-ügyet is rendezni akarja, utóbbival azonban nagyon óvatosan kell bánnia, ezért várhatóan igyekszik majd nem drasztikus lépést alkalmazni, nehogy Peking is hasonlóan kemény válaszlépésre ragadtassa magát. Róma egyébként Kína egyik legfontosabb európai kereskedelmi partnere, az évi sok tízmilliárdos csereforgalom leépülését tehát az egyébként sem csúcsformában lévő olasz gazdaság a kelleténél is jobban megsínylené.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn