Már keresik a megoldást a hatalmas vízfelhasználásra 

Szerző: | 2023. szeptember. 22. | Technológia

A nyelvi modellek és a mesterségesintelligencia-rendszerek üzemeltetése rengeteg energiát és vizet igényel. A nagyvállalatok azonban már ötletelnek a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatások csökkentésén. 

Az Associated Press nemrég megjelent jelentése szerint a ChatGPT-hez hasonló MI-rendszerek miatt az adatközpontok körülbelül 500 milliliter vizet fogyasztanak minden egyes alkalommal, amikor egy felhasználó feltesz néhány kérdést. A chatbot népszerűsége egyre nő, ezzel együtt pedig a vízigénye is. 

A ChatGPT a GPT-4 modelljeit az iowai Des Moines-tól nyugatra fekvő kukoricaföldek közelében található adatközpontokban képezte ki, ahol a Raccoon és a Des Moines folyóból származó vizet használják – olvasható a jelentésben. 

Hivatalos jelentések szerint a Microsoft vízfogyasztása 2021 és 2022 között 34 százalékkal ugrott meg, feltehetőleg az MI miatt. Fő versenytársa, a Google ugyanebben az időszakban 20 százalékos vízfogyasztás-növekedésről számolt be. Csak hogy perspektívába helyezzük,  

ez a bővülés a két vállalatot nézve 6,435 milliárd liter vizet jelent. 

Az OpenAI eddig titkolta az adatközpontjának a lokációját, ám a helyieknek feltűnt, hogy valami nagyon megváltozott. „A Des Moines-i vízművek lakossági díjai 2007 óta közel 80 százalékkal emelkedtek” – jelentette az Axios 2022 áprilisában. 

Alternatívára van szükség 

A technológiai vállalatok igyekeznek csökkenteni a környezeti károkat. Azonban ez nem egyszerű feladat, hiszen a felmelegedés is nehezebbé teszi a cégeknek az épületeik hűtését, ezért is választják a vízhűtést. A Google még így is azt állítja, hogy az adatközpontjai energetikailag 60 százalékkal hatékonyabbak az iparági átlagnál. Emellett a vállalat azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra nettó nulla kibocsátást ér el, ami nem kis munka, hiszen akár tízmillió tonnányi szén-dioxid-termelést kell hét éven belül nullára redukálnia. 

Versenytársa, a Microsoft közleményében azt írta, hogy dolgozik a hatékonyság javításán, és 2030-ra 100 százalékban szénmentes energiára kíván áttérni, és több vizet fog termelni, mint amennyit elfogyaszt.  

A technológiai cégeknek tehát sürgősen dolgozniuk kell a hatékonyság növelésén. Érdemes minél hamarabb átállniuk megújuló energiára és találniuk kell alternatív hűtési technikákat is. Azonban sokszor a szükség szüli az eszközt: az Insider jelentése szerint a Google Arizonába tervezett adatközpontja a térség vízhiánya miatt léghűtéses technológiára váltott. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn