A német gazdaság továbbra is egy helyben toporog

Szerző: | 2024. május. 8. | Geopolitika, Kiemelt, Világgazdaság

Németország továbbra is küzd a gyengélkedő ipari termelés és csökkenő megrendelések okozta kihívásokkal. A legfrissebb statisztikai adatok és elemzések szerint a német gazdaság stagnálásával és az ipar visszaesésével kell számolni, ami komoly akadályt jelent a fellendülés útján, ezért Németországnak egy új stratégiára van szüksége.

Gyenge ipari teljesítmény és csökkenő megrendelések

A német ipari termelés márciusban 0,4 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, amely ugyan jobb eredmény, mint az elemzők által jósolt 0,6 százalékos visszaesés, de továbbra is jelzi a gazdaságban jelentkező strukturális kihívásokat. A német statisztikai hivatal, a Destatis adatai szerint a kevésbé volatilis három hónapos összehasonlítás alapján a januártól márciusig tartó időszakban a termelés 1 százalékkal magasabb volt, mint az előző három hónapban. Februárban még 1,7 százalékos növekedést regisztráltak, ami azt mutatja, hogy az ipar ciklikus visszaesése még mindig érezhető.

Franziska Palmas, a Capital Economics európai vezető közgazdásza szerint az ipari termelés márciusban tapasztalt visszaesése a két hónapos növekedési szakasz után azt mutatja, hogy a német gazdaság továbbra is küzd.

Bár idén az ipari termelés várhatóan valamelyest növekedni fog, továbbra is alacsony szinten marad”

– mondta Palmas.

A német ipar megrendeléseinek csökkenése szintén aggasztó trendet mutat: márciusban 0,4 százalékkal visszaestek az előző hónaphoz képest, ami az alacsony globális keresletet tükrözi. Az Ifo Intézet felmérése szerint áprilisban az ipari vállalatok 39,5 százaléka számolt be rendelésállomány hiányáról, ami a januári 36,9 százalékhoz képest növekedés.

A megrendelések hiánya akadályozza Németország gazdasági fejlődését”

– hangsúlyozta Klaus Wohlrabe, az Ifo felmérésekért felelős vezetője.

Az energiaágazatban márciusban 4,2 százalékkal esett vissza a termelés, míg az építőipar 1 százalékos növekedést könyvelhetett el. Az ipari termelés (amely kizárja az energia- és építőipart) szintén 0,4 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

Carsten Brzeski, az ING globális makrogazdasági vezetője szerint a német ipar ciklikus visszaesésének vége, és az optimizmus visszatért. „Azonban az ipar jelentős fellendülése még hosszú úton van, különösen a gyártásban” – jegyezte meg az elemző.

Stagnáló gazdaság és kihívások

A gazdasági kihívások miatt Németország 2024-ben is stagnálást tapasztalhat, annak ellenére, hogy az év eleje az előzetes várakozásoknál erősebb volt. A Német Gazdasági Intézet (IW) friss előrejelzése szerint az ipar és az építőipar továbbra is recesszióban marad, miközben csak a fogyasztás mutat némi javulást az infláció enyhülésével.

A fogyasztás élénkülése nem elég egy valódi fellendüléshez. A fogyasztás mellett a beruházásoknak is lendületet kell kapniuk”

– mondta Michael Groemling, az IW közgazdásza. Hangsúlyozta, hogy a beruházások visszaesése a geopolitikai helyzetnek és a magas kamatlábaknak tudható be, amelyek drágítják a finanszírozást.

Új gazdaságpolitikai intézkedésekre van szükség

Az IW szerint Németország gazdasága 0 százalékos növekedést tapasztal az idén, így ismét elmarad az olyan európai országoktól, mint Franciaország vagy Olaszország, ahol az intézet bővülést vár. Az év első negyedében Németország épphogy elkerülte a recessziót, 0,2 százalékos növekedést elérve az előző három hónapos időszakhoz képest. Az utolsó negyedévben azonban a gazdaság ennél nagyobb mértékben, 0,5 százalékkal zsugorodott.

A német kormány sem sokkal optimistább, és az idén 0,3 százalékos GDP-bővülést prognosztizál.

Szükség van egy gazdaságpolitikai lendületre, amely javítja az üzleti feltételeket

– mondta Groemling. – Ha semmi sem változik, továbbra is elpazaroljuk a potenciálunkat.”

A német külkereskedelem várhatóan továbbra is gyenge marad, és alig nyújt majd gazdasági ösztönzést. A munkanélküliségi ráta az IW előrejelzése szerint 6 százalékra emelkedik az idén, a 2023-as 5,7-ről.

„Annak ellenére, hogy 2024-ben átlagosan rekordszintű, 46 millió foglalkoztatott várható, a gazdasági gyengeség munkaerőpiacra gyakorolt hatásai egyre inkább láthatók lesznek” – tette hozzá Groemling.

A német gazdaság továbbra is kihívásokkal néz szembe, és sürgős, célzott gazdaságpolitikai intézkedések szükségesek ahhoz, hogy az ipari termelés újra fellendüljön, a munkaerőpiac pedig erősödjön. A megrendelések hiánya és az ipari visszaesés csupán egyes tünetei a mélyebben gyökerező problémáknak, amelyek a gazdaság versenyképességének csökkenéséhez vezethetnek, ha azokat nem kezelik gyorsan.

(Források: Reuters; Reuters ;Ifo; ING)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn