Berobbant a mesterséges intelligencia, szárnyalnak a részvények

Szerző: | 2023. július. 28. | Technológia, Világgazdaság

Új korszakot teremt a technológiai szektorban a mesterséges intelligencia (MI) térnyerése. Szakértők szerint a következő évtizedben az MI-re fordított kiadások elérhetik a 800 milliárd dollárt (276 ezer milliárd forintot), ami tükrözi a befektetők növekvő bizalmát a technológiában. Azonban nem mindenki látja rózsásan a helyzetet, hiszen a gazdasági kihívások az MI használata révén nem szűnnek meg.

A technológiai részvényeket és a blue-chip S&P 500 indexet az utóbbi időben a legtöbbek által a ChatGPT révén megismert, úgynevezett generatív mesterséges intelligencia területén elért áttörések és az ágazat további fejlődésének ígérete lendítette fel. Az S&P 500 eddig 18,6 százalékos, a Nasdaq composite pedig 35,7 százalékos növekedést ért el az év elejétől fogva. 

Az MI tehát már eddig is  „nagy durranás” volt, ám itt még nem ér véget a történet.

Becslések szerint 2024-ben a mesterséges intelligencia a teljes informatikai beruházások és fejlesztések költségeinek akár 8-10 százalékát is kiteheti, szemben a 2023-as 1 százalékkal.

A nagy techcégek – többek között a Meta, az Apple, az Amazon és a Microsoft – részvényeit különböző tényezők befolyásolták, ám egy biztosan közös: a mesterséges intelligencia valamennyinél berobbantotta a növekedést hajtó motort. Dan Ives, a Wedbush Securities amerikai pénzügyi vállalat ügyvezető igazgatója szerint 

a következő évtizedben az ilyen vállalkozások beruházásai elérhetik a 800 milliárd dollárt,

ez a mai árfolyamon mintegy 276 ezer milliárd forint, ami a 2023-as magyar költségvetési bevételek közel nyolcszorosa. Ez azt is jelzi, hogy a befektetők egyre jobban bíznak a mesterséges intelligencia adta lehetőségekbe.

A mesterséges intelligencia sem old meg mindent

Néhány befektetési szakértő szerint az MI sikere nem egyenlő a teljes sikerrel.

James Knightley, az ING New York-i nemzetközi vezető közgazdásza szerint az amerikai részvények makrogazdasági képe nem túl biztató, köszönhetően a kiskereskedelmi forgalom lassulásának és az ipari termelés zsugorodásának – ezt pedig a mesterséges intelligencia önmagában nem képes kiküszöbölni.

Tehát hiába járnak élen a területen, a nagyobb technológiai vállalatok sem immunisak a gazdasági hatásokra, például az Apple-nek az előrejelzések szerint visszaesik a bevétele, a Meta pedig továbbra is ki van téve a makrogazdasági körülményeknek, mivel nagyban függ a reklámbevételektől.

Bár nem menti meg őket, de jól használva segítheti a techcégeket az MI. Tony Sycamore, az IG online kereskedési platform elemzője szerint a Meta például kihasználja az MI-ben rejlő lehetőségeket. Megalkotta a Twitter riválisát – amely már most hatalmas népszerűségnek örvend – , és törekszik a költséghatékonyságra, mindezt az MI segítségével. Ezek a lépések pedig a szakértő szerint „máris tükröződnek a részvények árfolyamában”. 

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn