Duplájára emelkedhet a digitális tranzakciók száma 2030-ra 

Szerző: | 2023. november. 1. | Hazai, Makroverzum, Pénzügyi szolgáltatások és technológia, Technológia

A Makronóm Intézet friss kutatásában bemutatjuk a magyar gazdaság kitörési pontjait és a következő évek növekedési területeit. A hazai fintechpiac mérete 2030-ra meghaladhatja az ezermilliárd forintot, hiszen a pénzügyi szektorban egyre népszerűbbek lesznek az ezzel foglalkozó cégek. 
 

A Makronóm Intézet 2023-ban részletes kutatást végzett, amelynek elsődleges célja a magyar gazdaság kitörési pontjainak, illetve növekedési fókuszterületeinek meghatározása volt. A kutatás és a kapcsolódó elemzői tevékenység olyan területeket érintett, amelyek a 2023–2030-as időszak alatt lehetőséget adnak a gazdaság regionális súlyának és versenyképességének fenntartható növelésére. Az előző heti cikkben bemutattuk a kiberbiztonság technológiáját, ezen a héten pedig a pénzügyi szolgáltatások és pénzügyi technológia területét mutatjuk be. 

A technológia rövid bemutatása 

Olyan új, innovatív technológiák alkalmazása a pénzügyi szolgáltatások (például számlavezetés, hitelezés, biztosítás) terén, amelyek egyszerűbbé, hatékonyabbá és elérhetőbbé teszik a pénzügyi szolgáltatásokat a felhasználók számára azok továbbfejlesztése, digitalizálása és automatizálása által. A terület szervesen épít a mesterséges intelligenciára, a blokkláncmegoldásokra, a felhőalapú számítástechnikára és az adattudományra. 

Az új technológiák robbanásszerű terjedése ösztönzi a kereskedelmi bankokat a folyamatos megújulásra, digitalizációra, innovációra, amely egyúttal üzleti lehetőséget teremt a pénzügyi technológia (fintech) terén működő vállalkozások számára. 

Felhasználási területek 

A témához kapcsolódó szakirodalmi kutatás, illetve az érintetti interjúkat követően megállapítható, hogy a kitörési pont felhasználási területei közé elsősorban a felhőalapú számítástechnika, az adattudomány, a blokklánc-technológia, valamint a mesterséges intelligencia tartoznak. 

1. ábra – A pénzügyi szolgáltatások és pénzügyi technológia elsődleges felhasználási területei 

Forrás: szakirodalmi források 

Piaci potenciál 

A nemzetközi adatbázisok és a témával foglalkozó szakcikkekben foglalt információk alapján a pénzügyi szolgáltatások és pénzügyi technológia piacának globális mérete 2022-ben 55,72 ezer milliárd forint értékű volt, ám 2030-ra akár 251,46 ezer milliárdosra is bővülhet, amely mintegy 21 százalékos évenkénti növekedés. Az előzetes várakozások szerint

a magyarországi piac mérete elérheti az 1257 milliárdot is 2030-ra. 

A globális piac egyértelműen növekedési fázisban van, amelynek következtében – a kapcsolódó prognózisok alapján – a területen történő befektetések akár középtávon (2025–2030 között) megtérülhetnek. 

A felmérés alapján megállapítható, hogy rengeteg résztvevője van a globális piacnak, így erős versenyről beszélhetünk a 25 235 piaci szereplő között. Az Amerikai Egyesült Államok dominanciája ezen a területen is észrevehető, az öt legnagyobb vállalat közül három is itt található (ConsenSys, Paytient, Techstars), viszont érdekes módon egy indiai (KreditBee) is be tudott kerülni az első ötbe. A V4-ek között nem lehet találni egyértelműen kiemelkedő országot hiszen a régió első öt helyén három állam osztozkodik, Lengyelországban három nagy regionális szereplő is található (Cinkciarz.pl, MCI Capital SA, INC), de Csehország (Zonky.com), valamint Magyarország is (ApPelo – Digital Lending Platfrom) képviselteti magát a legnagyobbak között. 

A pénzügyi szolgáltatások és pénzügyi technológia iparágnak alacsony az energiaigénye, emellett a területen nem beszélhetünk jelentős importfüggőségről, sem pedig számottevő nyersanyagszükségletről. Ezek a tényezők nagymértékben hozzájárulhatnak az új szereplők könnyebb piacra lépéséhez. 

Humánerőforrás-szükséglet 

A technológiai kitörési pontokra általánosságban jellemző, hogy viszonylag magas a humánerőforrás-szükségletük, ami kifejezetten igaz a pénzügyi szolgáltatások és pénzügyi technológia kapcsán is. Az érintett interjúk tapasztalatai és a releváns szakirodalomban olvasottak alapján – a valódi kitörési ponttá váláshoz szükséges kompetenciák figyelembevételével – három kiemelkedő szakmai végzettség rajzolódott ki, amelyekre kiemelt figyelmet szükséges fordítani a következő években, különösen azért, mert mindegyik hiányszakmának számít. Ezek a képzési területek az alábbiak: 

  • Fejlesztő, programozó: Hiányszakma jelenleg. Nem szükséges a felsőfokú képzettség, de a piacon nagy a verseny a jó fejlesztőkért. Kimondottan adattudomány- és mesterségesintelligencia-szakértőket nehéz találniuk a vállalatoknak.  
  • Közgazdász pénzügyi tapasztalattal: Minden közgazdász végzettségű szakember keresett a szektorban. Meghatározó előny a munkavállalók számára, ha megfelelő pénzügyi ismeretekkel és szemléletmóddal felvértezett. 
  • Nemzetközi értékesítő: Olyan képzett marketinges, aki képes a terméket 
    megérteni, az üzleti terv alapján célzottan, nemzetközi szinten értékesíteni, globálisan gondolkodni. 

Jelenlegi trendek a pénzügyi szolgáltatásokban és a pénzügyi technológiában 

A fenti technológiát más néven fintechnek is hívják, így terjedt el a köznyelvben is, ahogy maga a technológia is egyre inkább terjed a pénzügyi megoldások területén. Ezt a kijelentést támasztják alá a Magyar Nemzeti Bank 2023. júliusi FinTech és Digitalizációs Jelentésében tett jelentései is. Adataik alapján  

a digitális tranzakciók száma folyamatosan növekszik, várakozásaik szerint 2020 és 2030 között több mint duplájára fog emelkedni.  

Ezt segíti elő az a trend is, ami a koronavírus-járványnak köszönhetően kezdett el erősödni, mégpedig, hogy a készpénzes vásárlások, tranzakciók folyamatosan vesztenek a jelentőségükből. Ezek helyettesítésére pedig a különböző fintechcégek fejlett, innovatív megoldásokat tudnak kínálni a felhasználóik számára, kényelmesebb és egyszerűbb banki megoldásokat létrehozva. 

Készpénz nélküli tranzakciók száma globálisan (Mrd db) 

Forrás: MNB FinTech és Digitalizációs Jelentés, 2023. július 

A jelentés szerint egyre népszerűbbé válik a BNPL (Buy Now Pay Later) megoldás, amikor a vevő a terméket azonnal megvásárolja, de annak az árát csak egy későbbi időpontban fizeti ki, sok esetben több részletben, rövid futamidővel. A felhasználók általában egy fix hitelkeretet kapnak, és azt felhasználva vásárolhatnak, amivel az ilyen megoldást kínáló fintechcégek rugalmas és kényelmes fizetési feltételeket biztosítanak számukra. Viszont érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy fennállhat a túladósodás kockázata, például akkor amikor egyes fogyasztók a mindennapi költségeiket is ily módon fedezik. Ebből a túladósodásból, valamint más okokból adódó nemteljesítések miatt pedig elképzelhető az is, hogy ennek a módszernek az üzleti modelljén is változtatni kellene, hogy az fenntarthatóbbá válhasson. 

A BNPL piaci mérete, 2022. június (Mrd dollár) 

Forrás: MNB FinTech és Digitalizációs Jelentés, 2023. július 

A BNPL elterjedésében a kényelmes megoldáson túl nagymértékben segített az embedded finance, vagyis a beágyazott pénzügy is, amely azt teszi lehetővé, hogy a vásárlónak ne kelljen elhagynia az általa használt kereskedelmi platformot, applikációt, és már ott pár kattintással végre tudja hajtani a tranzakciót. Ez a megoldás azonnali és egyszerűbb is annál, mint ha egy külön banki oldalon kellene ugyanezt megtenni, több lépést beiktatva a folyamatba. Ráadásul mivel gyorsabb a folyamat, valamint a Buy Now Pay Later opciót is lehet így alkalmazni, a felhasználók nagyobb eséllyel költenek el több pénzt az adott kereskedő oldalán. 

A fintech térnyerése nemcsak a felhasználók oldalán érezteti hatását, hanem az üzleti világban is. A szabályozói környezet folyamatos változása és szigorodása miatt a fintech egy alszegmense, a regtech is folyamatosan növekszik. Az itt működő cégek leginkább a pénzügyi intézményeket segítik abban, hogy ezeknek az előírásoknak és szabályoknak jobban és valós időben megfeleljenek. Mivel az ESG (Environmental, Social and Governance) területén egyre nagyobbak az elvárások a cégekkel szemben, emiatt mind több vállalat veszi igénybe a regtechcégek által nyújtott szolgáltatásokat, amelyek között így már nem csak a pénzügyi intézményeket találhatjuk. 

A fintechmegoldások egyre elterjedtebb használata szoros összefüggésben van a társadalmon belüli egyenlőtlenségek csökkenésével. A digitális pénzügyi, banki megoldások meghonosodásával a fintechcégek hozzájárulhatnak a vagyoni és jövedelmi különbségek csökkenéséhez, de akár a város-vidék közötti ellentétek leküzdéséhez is azzal, hogy egyre szélesebb rétegek számára teszik elérhetővé a különböző banki szolgáltatásokat, új megoldásokat. 

Ne maradjon le!
Az MBH Bank Makronóm Makroverzum konferencia keretében a magyar gazdaságstratégia legfontosabb céljai mellett a gazdaság technológiai kitörési pontjait is megismerhetik a résztvevők 2023.11.20-án. A jegyértékesítés már elkezdődött. A részletekről itt tájékozódhat

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn