Felívelőben a magyar–egyiptomi gazdasági együttműködés – Novák Katalin Egyiptomban 

Szerző: | 2023. november. 28. | Geopolitika, Hazai

A telekommunikációs szektorban várható bővülés a közlekedési ágazat mellett – ezt emelte ki Novák Katalin kabinetfőnöke a köztársasági elnök egyiptomi látogatásakor. Novák egyiptomi kollégájával, Abdel-Fattáh esz-Szíszivel találkozott. 

Novák Katalin és Abdel-Fattáh esz-Szíszí másfél órás hétfői találkozóját követően Schanda Tamás, a Sándor-palota kabinetfőnöke nyilatkozott a Makronóm tudósítójának Kairóban. A találkozó fő témái az illegális migráció elleni küzdelem, a béke fontossága, az elmúlt időszakban megkötött kétoldalú megállapodások, illetve azok megvalósítási fázisai voltak. 

Novák Katalin és Abdel-Fattáh esz-Szíszí beszélgetésében fókuszt kapott  

az illegális migráció kérdése, hiszen mint azt a kabinetfőnök elmondta, Magyarország és az Európai Unió is számít Egyiptomra, mivel az ország kulcsszereplő a térségben.  

Schanda Tamás rámutatott, Egyiptom és Magyarország egymás természetes szövetségese, az előbbinek pedig kiemelten fontos szerepe van a térségben, hiszen meghatározó a szava a környék válságzónáiban. A két államot nemcsak az elmúlt évek közös munkái és eredményei, hanem a stratégiai gondolkodás is összeköti. 

A négyszemközti találkozón természetesen szó esett a két ország szomszédságában zajló háborúkról is, amelyekkel kapcsolatban a két államfő megállapította, hogy  

a stabilitás és a béke mindkét ország fontos érdeke. 

Arról is szó volt, hogy mindkét állam számára fontos a hagyományos értékek, így a családok védelme. 

A két ország gazdasági együttműködéséről Schanda Tamás azt mondta: „Egyiptomban jelen vannak magyar vállalatok, és  

az elmúlt időszakban többek között soha nem látott mértékű vasútikocsi-beszerzés történt. (…) Abban bízunk, hogy ez a jövőben is folytatódhat, és még több magyar terméket, valamint közlekedési járművet tudunk Egyiptomba exportálni”. 

A kabinetfőnök a Makronóm tudósítójának a kérdésére elmondta, hogy a telekommunikációs szektorban vannak még olyan formálódó együttműködések, amelyek a közeljövőben valósággá válhatnak. Kiemelte még a felsőoktatás témáját, hiszen a Stipendium Hungaricum Program keretében már évente 200 egyiptomi hallgató tanulhat Magyarországon.  

Ez a kabinetfőnök szerint egy nagy szám, illetve nagy lehetőség, és nemcsak a jelenben, hanem hosszú távon is meghatározó a gazdasági, kulturális, tudományos és társadalmi együttműködés terén. 

 „Mindezek mellett pedig más magyar vállalkozásokat is biztatunk arra, hogy jelenjenek meg Egyiptomban, és arra is ígéretet kaptunk, hogy ehhez minden támogatást megkapnak” – zárta gondolatait Schanda Tamás.  

Novák Katalint kedden II. Tavadrosz kopt pápa fogadja, pénteken pedig felszólal az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28). 

Címlapfotó: Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök katonai tiszteletadással fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt. (MTI)

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn