Meghatározó szerep jut a német és a magyar gépjárműipar együttműködésének az európai elektromosautó-iparban 

Szerző: | 2024. április. 17. | Hazai, Technológia, Világgazdaság, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a magyar EU-elnökségre való felkészülés jegyében Glenn Schmidttel, a BMW elnökhelyettesével, Brian Ramppal, az Audi globális kormányzati ügyekért felelős vezetőjével, Jörg Burzerrel, a Mercedes igazgatósági tagjával, valamint Hildegard Müllerrel, a Német Autóipari Szövetség elnökével egyeztetett. Kiemelték, hogy a protekcionizmus nem megoldás az európai gazdaság bajaira.

Globálisan az elektromos autók értékesítése jelentős mértékben emelkedett, tavaly közel 10 millió tisztán elektromos járművet értékesítettek. Az eladások növekedési ütemét tekintve azonban 2023-ban megtorpanás volt látható, miközben Kína dominanciája egyre látványosabb az ágazatban. Ez az európai autógyártók számára jelentős versenyképességi kihívást jelent. 

A német tulajdonú vállalatok Magyarországon több mint 222 ezer főt alkalmaznak, ennek jelentős részét a hazai gazdaságban jelentős súlyt képviselő járműgyártás adja.  

A megbeszélések központi témáját mindezekből kifolyólag az európai autóipar, azon belül is az elektromosjármű-gyártás jövője, az arra történő átállás képezte. Emellett a felek áttekintették az ágazatra ható nemzetközi folyamatokat, a szabályozási kérdésekből eredő potenciális kihívásokat és lehetőségeket. 

Az egyeztetés során kitértek a belső égésű motorral felszerelt új autók értékesítésének 2035-től érvénybe lépő EU-s szintű tiltására. A tárgyalópartnerek kiemelték, hogy  

az uniós szabályozást a korábbi megállapodások alapján szükséges felülvizsgálni, illetve figyelemmel kell lenni a technológiai nyitottságra. 

Egyetértés mutatkozott abban, hogy az elektromos gépkocsik jelentik Európa jövőjét, és ebben  

meghatározó szerep jut Magyarország és a német autóipar együttműködésének.  

Ennek az alapja, hogy hazánkban ma már jelen van (gyárt vagy létrehozza a gyártókapacitást) a három legnagyobb prémium német autó-előállító cég, miközben a világelső keleti elektromostárolórendszer-gyártó vállalatok közül négy kezdett gyártani Magyarországon, továbbá a kínai BYD, mint a világ egyik legnagyobb elektromosgépkocsi-előállítója, szintén hazánkban építi ki első európai gyártókapacitását. 

Az infrastruktúra-fejlesztés fontosságát a kormányzati és a piaci partnerek is hangsúlyozták. A tárgyalópartnerekkel történt egyeztetések során hangsúlyosan merült fel a kínai elektromos autókkal szembeni büntetővámok kérdése, amelyekkel sem a gépjárműgyártók, sem a német, sem pedig a magyar kormány nem ért egyet. Nem megoldás a protekcionizmus, fejlődni csak úgy lehet, ha globális verseny van. Nagy Márton az egyeztetéseken kiemelte, hogy az európai autógyártást versenyképessé kell tenni. 

A nemzetgazdasági miniszter az egyeztetésen megköszönte a tárgyalópartnerek együttműködését, kiemelten azt, hogy közvetlen, a piaci szereplőktől származó információkkal segítették a tervezést és a magyar kormány munkáját. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn