JVSZ: Innovációra Magyar! – a támogató ökoszisztéma az innováció igazi motorja 

Szerző: | 2024. május. 10. | Hazai, Innováció, Technológia

Innovációra Magyar! címmel idén harmadik alkalommal rendezte meg a Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású interaktív konferenciáját, amelyen nagyvállalatok első számú vezetői, kormányzati szakpolitikai szakértők és startupvállalkozások alapítói mutatták be az aktuális hazai és nemzetközi trendeket, magyar sikereket és a támogatott programokat az innováció területén.  

Az összkép alapján kijelenthető: a haza innovációs ökoszisztéma egyik legnagyobb esélye az együttműködés és támogatás, amely kitörési lehetőséget biztosít a startupoknak is. A május 9-én a Mol Campuson megtartott rendezvényre közel 120 érdeklődő látogatott el. 

A JVSZ nagy sikerrel lezajlott Innovációra Magyar! konferenciája 17 kiváló szakértő 12 egyéni és 3 páros előadásán keresztül hozta közelebb az érdeklődőkhöz az innováció rendkívül szerteágazó témáit, kihívásait és sikertörténeteit. A szervezők külön figyelmet fordítottak arra, hogy  

az előadók között nagyvállalatok első számú vezetői, szakértői, kormányzati szakpolitikusok, szakértők és innovatív fiatal vállalkozások alapítói egyaránt jelen legyenek,  

annak érdekében, hogy a témakör minden aspektusára rávilágíthassanak. A kis- közép- és nagyvállalati innovációs ökoszisztéma lehetőségeinek bemutatása mellett a témák között szerepeltek a mesterségesintelligencia-alapú, valamint a munkaerőpiaci innovációk is. 

Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára nyitóbeszédében részletesen beszélt az elérhető pályázatokról, valamint a minisztérium innovációs célkitűzéseiről. Ennek fókuszában a hazai versenyképességi fordulat áll, amelynek elérésében kiemelt szerepe van a hazai innovációs ökoszisztéma megerősödésének.  

A Neumann János Program (NJP) fő célja, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz leginnovatívabb állama közé kerüljön. A napokban nyílik meg az az ötvenmilliárd forintos új Fókuszterületi pályázat, amely kifejezetten az egyetemek és a vállalatok kapcsolatait igyekszik erősíteni a digitalizáció, az egészségügy és a zöldátállás területein. 

Dr. Tálos Péter, a Foxconn csoport alelnöke, valamint Gallai Máté, a minőségi okos utcabútorokat fejlesztő és gyártó Kuube Magyarország alapítója és tulajdonosa egy hazai startup, valamint egy nagyvállalat közötti sikeres együttműködés részleteit és lehetőségeit mutatták be. Mint elmondták, egy innovatív terméket fejlesztő startupnak sok olyan nehézséggel kell megküzdenie, amely egy nagyvállalat tapasztalatával és lehetőségeivel kiküszöbölhető.  

Egy ilyen együttműködés a magyar ipar szempontjából kitörési lehetőség, amely hosszú távon teljesen új szintre emelheti a hazai ipar szerepét és nemzetközi láthatóságát”  

– fogalmazott dr. Tálos Péter.  

Földi-Tamás Ildikó, a Generali Biztosító kommunikációs vezetője és a Generali EnterPRIZE program menedzsere ismertette, hogy a fenntarthatósági tervek megvalósításának elősegítése érdekében hívta életre a Generali Csoport az EnterPRIZE névre keresztelt nemzetközi vállalkozásfejlesztő és szemléletformáló programját. Céljuk, hogy megadják a szükséges szakmai támogatást hazánkban – és nemzetközi szinten is –, hiszen Európa-szerte egyre több vállalkozás tesz lépéseket a fenntarthatósági ambíciók megvalósítására. A kategóriák nyertesei egyenként bruttó 7 millió forintos támogatásban részesülnek. 

A Kuube okospadja

A mesterséges intelligencia a cégek mindennapjaiban 

Korunk egyik legizgalmasabb és legtöbb potenciált rejtő területét a mesterségesintelligencia-alapú innovációkat több aspektusból is bemutatták. Besztró Szabolcs, a Billingo Technologies operatív és stratégiai igazgatója egy friss kutatásuk alapján elmondta, hogy a hazai vállalkozások többsége szerint a mesterséges intelligencia időt, költséget spórolhat, és a válaszadók leginkább információkeresésre és fordításra használják az MI-ben rejlő potenciált. A Billingo a saját gyakorlati példáján keresztül mutatta be, hogy a mesterségesintelligencia-alapú innovációk akár piacbővítésre, valódi ügyfélproblémák megoldására is alkalmazhatók. 

A rendezvény 4 fő téma köré szerveződött: 

  • nagyvállalati innovációk, 
  • kis- és középvállalatokat támogató innovációk, 
  • innovációk a munkaerőpiacon, 
  • mesterségesintelligencia-alapú innovációk. 

A JVSZ a fenti témakörökben izgalmas és exkluzív előadásokat állított színpadra, olyan kiemelkedő első számú vezetőkkel és kormányzati szakértőkkel, akik megosztották a tudásukat, a tapasztalatukat és az aktuális helyzetértékelőjüket, emellett támpontot adtak és jövőképet mutattak a konferencia résztvevői számára.  

Az esemény célja az volt, hogy az előadók és a szakmai támogatók közösen segítsék a hazai vezetőket, és az idén is hozzájárulhassanak a fejlődni vágyó vállalatok sikereihez és a fenntartható jövő kialakításához Magyarországon. Ez a konferenciasorozat – ezzel a célkitűzéssel – jövőre is folytatódik. 

Dr. Fábián Ágnes, a JVSZ elnöke, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója záróbeszédében kiemelte: az innováció támogatása a szervezet céljainak és tevékenységének egyik fókuszpontja.  

A szövetség további célkitűzése a magyar vállalatok versenyképességének növelése, a tudás megosztása a nagy-, közép- és kisvállalatok között, a cégek zöld- és fenntartható működésre történő átalakításának támogatása és az etikus üzleti kultúra támogatása. 

Kapcsolódó:

Címlapkép és belső fotó: Cselényi-Szabó András

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn