Az otthonfelújítási program hatásai a lakáspiacra és az építőiparra

Szerző: | 2024. április. 17. | Foglalkoztatás, Hazai, Társadalom

Április elején indult el a régóta várt új otthonfelújítási program, amely mind az építőiparnak, mind a lakáspiacnak erős lökést adhat – hozzájárulva a lefelé tartó trendből való kilábaláshoz. E projekttel kapcsolatban azonban kérdések is felmerülnek: lesz-e elég kapacitása az építőiparnak, ha valóban 20 ezer ingatlant újítanak fel? Emelkednek-e emiatt a lakásárak? Az MBH Bank elemzője többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

A kormány április elején jelentette be az új otthonfelújítási programot, amelyre 108 milliárd forintot szán a REPowerEU keretből. A legfontosabb különbség a korábbi, 2021/22-ben futó projekthez képest, hogy kizárólag az energetikai hatékonyság javítására használható fel az épületek bizonyos jól definiált körénél (1990 előtt épült olyan családi házaknál, amelyek vezetékes gázhálózathoz vannak csatlakoztatva), járásonként eltérő támogatási mértékkel. Szintén új elem, hogy a korábbi támogatási formákkal szemben ezzel a lehetőséggel a gyermek nélküliek is élhetnek. A legutóbbi otthonfelújítási programot 2021-ben és 2022-ben mintegy 300 ezer család több mint 600 milliárd forint összegben vette igénybe.  

A program részletei 

A program részben támogatás, részben hitel formájában lesz elérhető: a vissza nem térítendő összeg maximuma függ attól, hogy melyik járásban kerül sor a minimum 30 százalékos energiamegtakarítást eredményező beruházásra. A korszerűsítés során egymillió forint önrészt kell biztosítani a maximálisan 7 milliós beruházási összeg elszámolásához. A támogatás felhasználható szigetelésre, nyílászárók cseréjére, használati melegvíz- és fűtésrendszer korszerűsítésére. A júniustól induló programtól a  

kormány várakozása szerint közel 20 ezer családi ház felújítása várható.

Forrás: entan.e-epites.hu 

A programokra/támogatásokra azért is van szükség, mivel a lakásállomány nagyjából 40 százaléka energetikai szempontból a rossz kategóriába tartozik. Az ingatlanok 55 százaléka sorolható az átlagos osztályba, és csak kevesebb mint 5 tartozik az ennél kedvezőbb négy kategória valamelyikébe

A bejelentett támogatás az EU-s célkitűzésekkel is összhangban áll, ami az energiahatékonyság és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célozza meg. Az unió Renovation Wave stratégiája alapján 2030-ig meg kívánják növelni az EU épületeinek éves felújítási rátáját. 

Az építőipar lendületet kaphat 

Az otthonfelújítási program révén az építőipar lendületet kaphat, ami a jelenlegi negatív trendből való kilábaláshoz nagyon szükséges.

Az épületek felújításának az anyagigénye miatt az alapanyaggyártók kapacitáskihasználtsága javulhat, illetve az építési vállalkozók megrendelésállománya és munkaerőigénye is növekedhet.

A legkedvezőbb hatást főleg a kis- és középvállalkozások fogják megérezni, mivel ez a vállalkozói réteg érintett leginkább a program által indukált fejlesztések kivitelezésében. 

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) kommunikációja alapján az építőanyagból nincs hiány, az igények kielégítésben viszont lehetnek logisztikai nehézségek, ha júniustól nagy roham indulna,és a szakemberhiány is felléphet mint probléma. A szakma emellett vár egy járulékos hatást is amiatt, hogy más munkákkal is kiegészül az energetikai felújítás. Az ÉVOSZ szerint egy hagyományos téglaépítésű házon homlokzat- és födémszigeteléssel 30, nyílászárócserével együtt akár 50 százalékos fűtés-hűtési energiamegtakarítás is elérhető.

A program nemcsak az építőiparra lehet kedvező hatással, hanem az egész gazdaságot élénkítheti a befolyó addicionális áfán, a szja-n, a különböző járulékokon és a társasági adón keresztül.

Lendületet kaphat és könnyebben találhatnak vevőre azok az ingatlanok, amelyek a felújítási programban támogatáshoz jutnak, mivel az utóbbi években kifejezetten csökkent a kereslet a nem kellően energiahatékony lakások iránt. A támogatásban érintett 7 millió forintból korszerűen felújítható 1990 előtt épült önálló házak keresettebbek lehetnek a következő időszakban. A program által indukált lakásár-emelkedés mértéke nehezen becsülhető, hiszen a részletszabályok ismerete nélkül nem tudható, hogy egy adott ingatlan értékesíthető-e a hitel futamideje alatt. Ha igen, vagy esetleg a kölcsön előtörlesztésével az esetleges értékesítési tilalom megszűnne, akkor érezhető mértékű is lehet a drágulás.   

Az MBH Bank elemzése eredetiben itt olvasható. 

/A program összes részlete még nem nyilvános, azok csak a társadalmi egyeztetés után válnak publikussá./ 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Makronóm

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn