A kihalt állatokat is életre kelti a kiterjesztett valóság 

Szerző: | 2024. március. 2. | Technológia

A virtuális valóságról (VR) sokat hallottunk már. Azonban létezik egy hasonló technológia, az úgynevezett kiterjesztett valóság (AR), amely nem zár el minket teljesen a külvilágtól, csak kiegészíti azt. Az Apple új AR-szemüvege fellobbantotta a piacot, külföldön egyre többen, akár az utcán is viselik.  

Egy újabb jelentős techboom kellős közepén állunk. Mire feleszmélünk és hozzászokunk a jelenlegi lehetőségekhez, addigra újabb és újabb technológiákat dobnak a piacra. A virtuális valóság talán kevésbé ismeretlen, hiszen több olyan program is található a nagyvárosokban, ahol ki lehet próbálni, és a médiában is gyakrabban esik róla szó. A kiterjesztett valóság azonban még nincs benne ennyire a köztudatban, így először is nézzük meg, hogy mi is ez. A technológia piaci méretét 2024-ben 42,48 milliárd dollárra becsülik, és várhatóan 2029-re eléri a 248,38 milliárdot, mégpedig hatalmas, 42,36 százalékos átlagos éves növekedési ráta mellett.

Ez azt jelenti, hogy az AR az egyik legdinamikusabban fejlődő globális piac az összes ígéretes technológia közül. 

Nem teljesen virtuális 

Virtuális valóságba akkor kerülünk, amikor felvesszük az ehhez tervezett VR-szemüveget, amely teljesen blokkolja a látást, így egy egészen más környezetbe kerülünk. Lehet, hogy egy virtuális erdőben sétálunk, de körbevehetnek minket dinoszauruszok, amelyeket a virtuális kezünkkel akár meg is simogathatunk. Tehát, mint az a nevéből is leszűrhető, egy új világba csöppenünk. 

A kiterjesztett valóság azonban mondhatni kettő az egyben. Az AR a speciális szemüvegek átlátszó üvegére vetít látható információkat. Azaz a környezetet bővíti ki digitális elemekkel, amelyeket a saját valóságunkba illeszt be. Az AR-szemüvegen keresztül tehát jól látjuk mindazt, ami körülvesz minket, azonban emellett egy félig átlátszó szemüvegen a külvilág tárgyaihoz is információt társíthatunk, vagy akár böngészhetünk úgy a neten, hogy nem vesszük le a szemünket arról, amit éppen nézünk.    

Előretör az Apple Vision Pro 

Az almás vállalat tavaly nyáron a Worldwide Developers Conference rendezvényen mutatta be először a kiterjesztett- és virtuálisvalóság-szemüvegét. Ettől az AR-eszköztől sokan azt várják, hogy fellendíti a napjainkban nem túl felkapott AR-VR piacot. 

A 2023 júniusában megjelent videó azt ígérte, hogy otthon, a kanapén ülve úgy lapozgathatunk a képeink között, nézhetünk filmet, böngészhetünk az interneten vagy folytathatunk videóhívásokat, mintha egy kivetítő lenne előttünk – fizikai kivetítő nélkül. Emellett  

le sem kell vennünk ahhoz, hogy lássuk a mellettünk ülőt, hiszen nem egy képernyő, hanem egy üveg van a szemünk előtt.   

Bár az eszköz 3499 dollárba (közel 1,214 millió forintba) kerül, a magas ár nem riasztja el a vásárlókat. Különböző közösségi platformokon egyre többen mutatják be a szemüveget, annak használatát és a megannyi lehetőséget, amit tartogat. Nem csupán szórakozásra használható: számítógép előtti munkavégzés esetén egy vagy akár több monitort is képes helyettesíteni.   

A kihalt állatok is életre kelnek 

Az AR-szemüvegek nem csupán otthonainkban lehetnek hasznosak. A vezeték nélkül is használható Apple Vision Pro a múzeumokban is kiegészítheti a látottakat, méghozzá többféle módon is: például megjeleníthetjük az egyes elemek leírását, vagy egy kép akár meg is elevenedhet, és egy egész történetet mesélhet el a szemüvegen keresztül. Emellett a 2D-s látnivalók 3 dimenzióssá alakulhatnak a technológia segítségével.  

A párizsi Muséum national d’histoire naturelle úttörőnek számít a kiterjesztett valóság alkalmazásában. A Revivre elnevezésű projekt keretein belül a látogatók szemtől szemben találkozhattak olyan állatok méretarányos digitális másával, amelyek a valóságban már kihaltak. 

Az egészségügyben is nagyon hasznos a kiterjesztett valóság 

Az orvosok 2020-ban végeztek először gerincműtétet fejre szerelhető AR-technológiával ellátott kijelző segítségével. A sebészek egy az FDA által jóváhagyott AR-headsetet viseltek, így az operáció közben előttük volt a beteg CT-felvétele, ezáltal 100 százalékos pontossággal helyezték el az implantátumokat. Azóta az idegsebészek több száz műtéthez használták az AR-t. Még az is felmerült, hogy minden operációt el lehetne végezni a technológia segítségével. Hiszen nem csupán CT-felvételt, de a beteg állapotát is folyamatosan nyomon tudják követni vele anélkül, hogy a műtét közben a betegtől elfordulva folyamatosan a falra szerelt kijelzőre kellene pillantaniuk.  

Emellett a kisebb feladatokban is fontos szerepet kaphat. Csak képzeljük el, hogy egy orvos hasonló szemüvegben lát el minket. Ránk néz, és anélkül állíthat fel diagnózist, hogy egyetlen tünetünkről is beszéltünk volna. Ez valahol ijesztőnek tűnik, de csak hozzá kell szoknunk, úgy, mint korábban az internethez vagy az okoseszközökhöz. 

Az egészségügyi dolgozók oktatásában szintén jelentős szerepet játszhat az AR-VR szemüveg. A szakemberek és a tanulók elemezhetik az emberi testet, gyakorolhatják a szakmájukhoz tartozó mozdulatokat és feladatokat anélkül, hogy emberi életek múlnának egy-egy hibán. Emellett arra is van lehetőség, hogy többen ugyanazt a kivetített képet lássák, így egy AR-szemüveges tanóra már nem is tűnik annyira másnak egy hagyományoshoz képest. 

Egy új korba léphetünk 

Ezek a szemüvegek általában tölthetők, ami azt jelenti, hogy nemcsak az otthonunk kényelmében, de a munkahelyünkön vagy akár az utcán is használhatók. A téli időszakban akár egy bevásárlást is megkönnyíthetnek, hiszen a sokadik réteg alatti ruha zsebéből nem egyszerű kivenni egy bevásárlólistát még akkor sem, ha a telefonunkon, digitálisan írtuk meg azt. Azonban a szemüvegen keresztül egyszerre nézelődhetünk a boltban és jeleníthetjük meg a bevásárlólistát.  

Azonban úgy, mint az utcai telefonhasználat során, fontos, hogy ne veszélyeztessük a saját testi épségünket. Erre azonban még nincsenek meg a megfelelő szabályok, hiszen eddig nem volt megszokott, hogy az emberek egy hatalmas szemüveggel közlekednek az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön.  

Vezetés közben például tilos nyomkodni a telefonunkat. Azonban mi a helyzet a szemüvegekkel? A közösségimédia-platformokon egyre többen osztanak meg olyan videót, ahol egy önvezető Tesla vezetőülésében ülnek az új Apple Vision Prót viselve. Mondhatjuk, végül is kilát belőle, azonban nem tűnik olyan biztonságosnak, és nemcsak a saját, de mások életét is veszélyeztethetik

A kiterjesztett és virtuális valóság tehát rengeteg új lehetőséget tartogat, azonban fontos, hogy azt biztonságosan és megfelelően használjuk. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn