A tagállamok álláspontját és érdekeit mindenképp figyelembe vesszük az EU-elnökségünk során 

Szerző: | 2024. március. 14. | Hazai

A magyar elnökség sikeres lesz – erről is beszélt Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára Strasbourgban. Biztosította partnereit, hogy hazánk a tagállamok álláspontját figyelembe véve keres majd a teljes unió számára kedvező megoldásokat. 

Erre okot ad az is, hogy a 2011-es magyar elnökség is elismerést vívott ki, illetve hogy a magyar elnökség előkészületei jól állnak. Hozzátette:  

júniusban azonban európai parlamenti választás is lesz, ezért a brüsszeli intézményekben felfokozott a hangulat, hiszen számos országban a jobboldali pártok erősödését várják.  

Mivel a balliberális fősodor egy föderatív Európában hisz, nem nézik jó szemmel, hogy kontinensszerte erősödnek a szuverenista erők. 

A miniszterhelyettes több politikai találkozó mellett a strasbourgi látogatás során tárgyalt Maria Marottával, a Tanács főtitkárságának intézményközi igazgatójával, Alessandro Chiocchettivel, az Európai Parlament főtitkárával, Letizia Zuleta de Realesszel, Roberta Metsolá, az EP-elnök kabinetfőnökével, valamint Christian Mangolddal, az EP belső politikai főigazgatójával. 
 
Az intézményi vezetőkkel folytatott megbeszélések középpontjában a magyar uniós elnökségi felkészülés állt. Zsigmond Barna Pál arról biztosította partnereit, hogy  

hazánk az év második felében úgynevezett önzetlen közvetítőként a tagállamok álláspontját és érdekeit figyelembe véve a teljes unió számára kedvező megoldásokat kíván majd találni a problémákra.  

Az egyeztetéseken azt is leszögezte, hogy Magyarország jól halad az elnökségre való felkészüléssel. Zsigmond Barna Pál elmondta: helyre kell állítani Európa versenyképességét a világban – ez a magyar uniós elnökség egyik fő prioritása. Szintén prioritás a Nyugat-Balkán integrációjának előmozdítása, az illegális migráció elleni küzdelem és demográfiai kihívások kezelése a gyermekvállalás ösztönzésével. A magyar elnökség kölcsönösen előnyös együttműködések kialakítására törekszik, tiszteletben tartva a tagállamok szuverenitását. Kiemelten üdvözöljük az Európai Bizottság mai döntését, miszerint javasolja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Bosznia-Hercegovinával. 

Az államtitkár Marco Zannival, az Európai Parlament Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoportjának elnökével, valamint Ryszard Antoni Legutkóval, a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) társelnökével is tárgyalt. A konzervatív politikusokkal folytatott megbeszélések során szó esett többek között a nemzeti szuverenitás és a szubszidiaritás jelentőségéről, az európai parlamenti választásokról, az illegális bevándorlás okozta súlyos problémákról, a nemzeti hagyományok és identitás, valamint a család védelmének fontosságáról. Mint mondta, Európának vissza kell térnie arra az útra, amelyet az alapító atyák kijelöltek számára. 
 
Az államtitkár napközben koszorút helyezett el Petőfi Sándor emlékoszlopánál a strasbourgi Petőfi Sándor téren. 

Kapcsolódó: 

címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn