Váratlan fordulat: a német válogatott az amerikai Nike-ra cseréli a hazai Adidast

Szerző: | 2024. március. 25. | Makronóm Morzsa

A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) 70 év után gyakorlatilag egyik napról a másikra megszüntette a német Adidasszal való partnerségét. A válogatottat és számos ifjúsági csapatot 2027-től az amerikai Nike ruházza majd fel.  

A Német Labdarúgó-szövetség 70 év után gyakorlatilag egyik napról a másikra megszünteti a partnerséget a német Adidas vállalattal, és az amerikai versenytárs termékeit választja helyette. A válogatottat és az egyéb ifjúsági csapatokat 2026 végéig továbbra is az Adidas ruházza fel, ezután váltanak Nike-ra.  

Rég elmúltak már azok az idők, amikor az Adidas uralta a futballt, a Nike pedig a futócipőkre és az egyéb sportágakra, például a kosárlabdára szorítkozott, és alig kerültek konfliktusba egymással: ma már a német futballszurkolók számára sem mindegy, hogy Messi vagy Ronaldo az Adidas, a Nike vagy esetleg a Puma szerelésébe öltözik, és hogy ki melyik futballcipőt viseli. 

Ez pedig azért is fontos, mivel ez az emberek véleményét nemcsak nemzetközi, hanem európai, sőt akár globális szinten is befolyásolja, különösen a közösségi média, valamint az egyes sztárok és klubok nemzetközi internetes jelenléte miatt.  

Vége a nagy barátságnak 

A német válogatott és a frankfurti sportszergyártó évtizedekig gyakorlatilag elválaszthatatlanok voltak. Elképzelhetetlen lett volna, hogy a német labdarúgók ne a herzogenaurachi három csíkos cipőben jelenjenek meg a nemzetközi porondon. Az idők azonban változnak. Felix Lincke, a BR24 újságírója szerint  

a DFB főnökei azt remélik, hogy a Nike és a TikTok növelni fogja a válogatott jelenlétét a médiában és a közösségi oldalakon. 

Másrészt a szövetség és a nemzeti tizenegy a 2014-es vb-cím óta elmaradt futballsikerek miatt az elmúlt években veszített a presztízséből, és bizonyos szurkolói csoportok körében egyfajta vesztes imázsa alakult ki. Ez pedig kihat a szponzorokra irányuló vonzerejükre is. 

Emellett a DFB-nek komoly gazdasági problémái vannak a különböző botrányok és egyes támogatók kivonulása miatt. A nagy sörgyárak például már nem voltak hajlandók a szokásos összegeket fizetni a szövetségnek a reklámozásért. 

Sokat köszönhet az Adidasnak 

Bernd Neuendorf DFB-elnök a közelgő Európa-bajnokság előtt az Adidasról a Nike-ra való váltás meglepő bejelentését egy nyilatkozatban így kommentálta: „2026 decemberéig mindent megteszünk az Adidasszal való közös siker érdekében”, hozzátéve, hogy a német labdarúgás több mint hét évtizede sokat köszönhet a cégnek. 

A szövetség részéről bejelentették azt is, hogy szorosabbra kívánják fűzni az együttműködésüket a TikTokkal, hogy javítsák a játékosok megítélését a válogatott körül.  

A Nike lényegesen többet ajánlott 

A DFB sajtóközleménye szerint a Nike messze a legjobb pénzügyi ajánlatot tette, és lenyűgözte a szövetséget a tartalmi elképzeléseivel is, amelyek között szerepel az amatőr és a tömegsport támogatása, valamint a németországi női labdarúgás fenntartható fejlődése iránti elkötelezettség. Meglepő, hogy a DFB szerint az Adidas nem tudta volna ugyanolyan jól népszerűsíteni a több millió klubtagot számláló német labdarúgást, mint az amerikai cég. 

Ha igaz, amiről a Bild újság beszámol, akkor a döntés a Nike ajánlatával függ össze: ez állítólag több mint 100 millió euró évente a 2027 és 2034 közötti időszakban. A DFB pedig állítólag biztos volt abban, hogy az Adidas nem fog ennyit kínálni. Az anyagiak pedig fontos szempontot játszanak, hiszen a szövetség pénzszűkében van, mivel a frankfurti nagy futballakadémia a tervezett 77 millió euró helyett annak kétszeresébe került. 

Nem ez az első és utolsó meghökkentő hírünk a futballkedvelők számára. A DFB és különösen a német nemzeti tizenegy az elmúlt években sokat veszített hírnevéből. Az Adidas pedig nagyot kockáztatott, és a válogatottnak egy rendhagyó, rózsaszín-lila színű vendégmezt adott, ami igen vegyes reakciókat váltott ki a szurkolókból. Egyesek úgy érzik, hogy a szokatlan színnel egy új kozmopolita vagy „woke” korszellemet akarnak rájuk erőltetni. Másokat bosszant, hogy a Nationalelf idegenbeli meze általában zöld vagy piros-fekete – vagy teljesen fekete, esetleg szürke, mint a 2002-es világbajnokságon –, de semmiképp sem rózsaszín és lila. Másoknak pedig egyszerűen csak nem tetszik. 

Bármennyire is megosztott jelenleg a német futball, az Adidas biztos abban, hogy ezzel a színkombinációval – amely egyébként hivatalosan nem lila-rózsaszín, hanem semi lucid fuchsia és team colleg purple – nagyot arat. Annak ellenére, hogy a szurkolóknak legalább 100 eurót kell fizetniük az új DFB-mezekért feliratozás nélkül, a rózsaszín mez minden idők legjobb eladási startját produkálta a német vendégmezek között, és a reklámjai a közösségi médiában is nagy eléréssel büszkélkedhettek. 

A Nike anyagilag is jobban áll 

Piaci kapitalizáció és pénzügyi erő tekintetében a Nike messze az első számú sportszergyártónak számít, a részvényeinek piaci értéke nemrég 153 milliárd dollár volt, ami majdnem négyszerese az Adidasénak. Az amerikai cég számára pedig talán a labdarúgó-Európa-bajnokság vagy a világbajnokság által generált nemzetközi médiajelenlét a legfontosabb tényező. Ha megnézzük, hogy mely csapatok viselik az Adidas, a Nike vagy esetleg a Puma mezét, akkor a reklámok terén egyértelműen az amerikaiak engedhetik meg maguknak a legnagyobb költségvetést. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn