Kínában a hazai TikTok teljesen más, mint a nemzetközi változat

Szerző: | 2023. július. 30. | Társadalom, Technológia, Uncategorized

A hatalmas ázsiai ország, Kína megengedheti magának azt, hogy internetes vállalkozásokból kettőt is fenntartson, ilyen a nemzetközi karriert befutott TikTok is. Egy hazai és egy nemzetközi terjesztésű változatot is üzemeltetnek, és meghatározó különbség van a két terjesztés között.

A legnagyobb közösségi háló, a TikTok – jó, ha tudják – a Kínai Kommunista Párt ellenőrzése alatt áll. Gyakorlatilag egy fegyver a nyugati társadalom befolyásolására. A TikTokból kettő is létezik: az egyik a kínai, hazai fogyasztásra szánt, a másik a nemzetközi terjesztésre. Mit gondolnak, vajon melyik épít arra, hogy a gyermeki tudásvágy ne fejlődjön semmit?

A TikTok a legnagyobb közösségi háló

Az Egyesült Államokban és Kínában a közelmúltban közvélemény-kutatást tartottak arról, melyik szakmát szeretnék űzni legszívesebben a 14 év alatti gyermekek. A hatalmas ázsiai országban az űrhajós győzött, Észak-Amerikában pedig az influenszer, ahogy erről mi is írtunk ebben az írásban.

A két hivatás között a különbség azért zongorázható. Az egyik egy magasan képzett szakember, tudós, aki hosszú évekig készül a nagy küldetésre, hogy felderítse a világűr rejtelmeit; egy influencer tevékenysége pedig körülbelül annyi, hogy eladásra ajánl különböző termékeket, így biztatva követőit vásárlásra.

Ez az a két szakma, amelyeket a két társadalom, a kínai és a nyugati bizonyos korosztálya példaértékűnek és követendőnek tart. Egy-két nemzedék múlva egy tudatos, áldozatokra kész ázsiai generáció találkozik majd egy lézengő, magában sem biztos, mindent megkérdőjelező, elégedetlen nyugati csapattal. De egyes hozzáértők szerint nem kell ehhez nemzedékeket várni – már jelenleg is ez a helyzet…

A párt felügyeletével működik a TikTok

A Kínai Kommunista Párt felügyelete mellett létrehozott TikTok a fiatalok körében most a legnépszerűbb közösségi felület. A TikTok tavaly lépett a közösségi hálók „királyának” pozíciójába: 1,8 milliárd felhasználóval (750 millió aktív havi, regisztrált látogatóval)  a fiatalok körében már maga mögé utasította a Facebookot és a Google-t, és ezt a sikerét változatlanul tartja.

Tehát az internet világában, a Nyugat „otthonában” győzedelmeskedett Kína, anyagi forrást nem kímélve, kitartó munkával – méghozzá pár esztendő alatt – maga mögé utasította, és a saját fegyverükkel kerekedett felül a világháló „nagyfiúin”.

A „soft power, azaz a lágy erő politikájának” mintapéldája a TikTok

El tudják képzelni, hogy a hidegháború korában, amikor Amerika a Szovjetunióval állt szemben, mondjuk az 1980-as években, megengedte volna azt a mindennapos befolyást, amelyet a TikTokon keresztül Kína kifejt az amerikai társadalomra? Például egy vörös csillagos tévécsatornán, amelyen a szovjet elvtársak naponta tömték volna az eget verő sikereiket az amerikai nép fejébe? Már az ötlet felvetése is abszurd.

Kína mesterien műveli a „lágy erő”, a soft power politikáját. Nem azonnali, ráadásul nem is kiütéses győzelem kell Peking számára, amelyet amúgy sem tudna megvalósítani.

Van idejük, hogy revansot vegyenek a Nyugaton, több mint százötven éve várnak erre,

miután az ópiumháborúkat követően megalázó helyzetbe taszították Kínát. A kínaiaknál egy-két évtized ide vagy oda nem játszik, de azért szeretnének az egészen túl lenni, átvenni a világ vezető helyét 2048-ban, a Kínai Népköztársaság megalakulásának 100. évfordulóján. Mire kibontakozna egy mindent eldöntő összecsapás, addigra kicsontozva, kiklopfolva, megpuhítva ott fekszik előttük az ellenfél. Ma ennek egyik eszköze a TikTok.

A kínai TikTok nevel és ismeretet terjeszt

Ám csak a hazai és a nemzetközi fogyasztásra szánt TikTok ilyen. Ha csak alig lenne eltérés a két változat között, hát spongya rá. De nem: ég és föld a kettő közötti különbség. A kínai gyerekeknek szánt TikTok inkább hasonlít ismeretterjesztő csatornára, mint egy elszabadult közösségi platformra. Megragadni a gyermekek képzeletét, és megpróbálni kielégíteni mérhetetlen tudásszomjukat – ez a kínai TikTok lényege.

A kínai gyermekek naponta 40 percen át élvezhetik – meghatározott időben – a hazai internetet. A Kínai Kommunista Párt ügyel arra, hogy min nevelkednek a fiatal nemzedék tagjai. A szülők kérésére már korábban korlátozta a kisiskolások internethasználatát. Csak bizonyos időben, általában főként hétvégén férhetnek hozzá a gyermekek a vágyott tartalmakhoz. Arra viszont árgus szemekkel ügyelnek, hogy a kínai kiadásból nehogy átcsússzon valami a nemzetközi forgalmazásba. Nekik jó lesz az önfeledt naivitás, a debilséggel határos tartalmak, mindent támogatnak, ami nem a gyermek tudásbeli gyarapodását célozza.

Semmi intellektuális fejlődés, semmi tudásbeli előrelépés, meg kell hagyni a nyugati generációt azon a szinten, ahol most van.

Így majd üres tekintettel néznek, ha véletlenül nekik szögezik a kérdést, vajon mit is jelent az az összetett szó, hogy haza meg a szeretet.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Címlapfotó: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn