A humanoid robotok globális piaca 2035-re elérheti a 38 milliárd dollárt 

Szerző: | 2024. március. 31. | Technológia, Világgazdaság

A humanoid robotok globális piaca 2035-re elérheti a 38 milliárd dollárt, ami a korábbi becslés több mint hatszorosa. A változást a mesterséges intelligencia gyors fejlődése fűti, és ennek köszönhetően a robotszállítások négyszeresére nőhetnek ugyanezen időszak alatt. A hozzájuk szükséges alkatrészek ára a vártnál nagyobb mértékben, mintegy 40 százalékkal csökkent a formatervezési és gyártási technikák javulásának köszönhetően. Még egyetlen ország sem domináns e feltörekvő ágazatban, de az iparági kutatások szerint Kínában a gyártás 70 százalékát már gépek és automatizálás végzi. A bányászatban, a katasztrófaelhárításban, az atomreaktorok karbantartásában és a vegyipari előállításban prognosztizálnak potenciális keresletet. A robotok olyan ágazatokban is biztosíthatnak munkaerőt, ahol nincs elég. 

A humanoid robotok világpiaca az előrejelzések szerint nagyobb lesz, mint amire a Goldman Sachs Research egy évvel ezelőtt számított. Ennek oka a mesterséges intelligencia (MI) fejlődésének gyorsulása, és az, hogy az ágazatba történő beruházások a vártnál nagyobb tempóban haladnak.  

A humanoid robotok teljes piaca az előrejelzések szerint 2035-re eléri a 38 milliárd dollárt, ami több mint hatszorosa a korábbi 6 milliárdos prognózisnak. A Goldman Sachs becslései szerint a robotszállítások a négyszeresére, 1,4 millió darabra nőhetnek ugyanezen időszak alatt, az anyagköltségek 40 százalékos csökkenése esetén pedig sokkal gyorsabb a profithoz vezető út. 

A mesterséges intelligencia fejlődése a tendencia fő mozgatórugója: az olyan előrelépések, mint a robotizált nagy nyelvi modellek (LLM) az előrejelzés változásának az egyik fő okai. A Goldman Sachs Research rámutat, hogy jelentős innováció történt a végponttól végpontig terjedő MI terén, amelynek révén a modellek képesek önmagukat betanítani, így nincs szükség arra, hogy egy mérnök mindent kézzel kódoljon. Ez felgyorsítja a robotok fejlesztését, lehetővé téve, hogy ezek az eszközök több feladatot végezzenek el és gyorsabban alkalmazkodjanak az új helyzetekhez (például a gyárakon kívüli munkavégzéshez). 

Az alkatrészek ára csökken 

A robotok alkatrészei – a fogaskerekektől a működtető elemekig – is kevesebbe kerülhetnek, mint korábban várták, ami gyorsabb kereskedelmi forgalomba hozatalhoz vezethet. A humanoid robotok gyártási költségei csökkentek – a tavalyi becsült 50 ezer dollár (az alsóbb kategóriás modellek esetében) és 250 ezer (a legmodernebb változatok esetén) közötti egységenkénti költségről a 30 ezer és 150 ezer dollár közötti tartományba kerültek. A korábbi évi 15–20 százalékkal szemben a kiadások 40 százalékkal mérséklődtek. Ez főként azért van így, mert ma már olcsóbb alkatrészek állnak rendelkezésre, az ellátási láncban több a lehetőség, emellett javultak a formatervezési és gyártási technikák. Ez pedig a korábbi becsléshez képest egy évvel felgyorsíthatja a gyári,, és két–négy esztendővel a fogyasztói alkalmazások ütemezését. 

Fokozódó verseny 

Földrajzilag úgy tűnik, hogy egyetlen ország vagy régió sem teljesen domináns ebben a feltörekvő ágazatban. Néhány nyugati vállalat büszkélkedhet a legfejlettebb MI szoftvermodellekkel, a legfejlettebb MI-szoftvermodellekkel, míg Ázsia valószínűleg a humanoid alkatrészek gyártási központja lesz a széles ellátásilánc-bázisa és az alacsonyabb gyártási költségek miatt. A másik ok, amiért a Goldman Sachs optimistább az ágazatot illetően, az az, hogy több szereplő fordít erőforrásokat a humanoidokra. A kínai kormány „robotalapot” indított a kutatás és fejlesztés támogatására, a tőzsdén jegyzett alkatrészgyártók pedig munkatársakat vesznek fel, és tőkét, valamint emberi erőforrást fordítanak a kapcsolódó területekre. 

Vannak arra utaló jelek, hogy a humanoid robotok hardverének a nagy része már elérhető, vagy legalábbis közel áll ahhoz. A Goldman Sachs szerint az olyan komponensek, mint a kamerák, a motorok, az erőérzékelők, a mozgáshoz szükséges sebességváltók és energiatároló rendszerek többnyire már készen állnak a kereskedelmi célokra. 

Ez nem jelenti azt, hogy minden akadályt leküzdöttek: egyes alkatrészekhez például nagy pontosságú köszörűgépekre van szükség, amelyek száma korlátozott, és ez megnehezíti a termelés felfuttatását. Egyes komponens költsége még mindig magas a korlátozott ipari kapacitás vagy a hosszú gyártási ciklusidő miatt. 

Csakhogy még mindig jelentős leküzdendő nehézségek vannak a mesterséges intelligencia és a robotok manipulációjában, illetve az interakcióját vezérlő szoftverek fejlesztésében. Bár a Goldman Sachs szerint a tömeggyártású, általános célú emberformájú gépek előtt álló akadályok előbb-utóbb meghaladhatók lesznek, az ilyen gépek életképessége még nem bizonyított. 

A szakértők a ma rendelkezésre álló technológiát felhasználva jelentős keresletet prognosztizálnak a humanoid robotok iránt a strukturált környezetben, például a gyártásban. Olyan területeken használhatják fel ezeket, mint az elektromos járművek összeszerelése és az alkatrészek válogatása. Az iparági kutatások szerint Kínában a gyártás mintegy 70 százalékát már ma is gépek és automatizálás végzi, míg csupán 20 százalékát a kézi munkaerő és 10 százalékát a menedzsment. Mivel a humanoidok rugalmasabbak és képesek alkalmazkodni az összetett munkafolyamatokhoz, így növelhetik az ipari automatizálás piacát. 

A humanoidok különösen jól használhatók a veszélyes, piszkos és unalmas munkaterületeken. A bányászatban, a katasztrófaelhárításban, az atomreaktorok karbantartásában és a vegyipari gyártásban prognosztizálnak potenciális keresletet irántuk. A vásárlók hajlandók lehetnek magasabb árat fizetni azokért a robotokért, amelyek olyan veszélyes munkákat tudnak elvégezni, amelyeket az emberek nem szívesen vállalnak. Fontos, hogy olyan ágazatokban is biztosíthatnak munkaerőt, ahol nincs elég dolgozó. 

Feltételezve az autógyártás és az előbb felsorolt veszélyes tevékenységek esetében az 5–15 százalékos munkaerő-helyettesítési arányt, a humanoid robotok iránti kereslet globálisan elérheti az 1,1–3,5 millió darabot. A legjobb befektetési lehetőségek pedig jelenleg az alkatrészgyártókban rejlenek.

Borítókép: MTI/EPA/Ali Haider

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn