Luxusvacsora 30 kilométer magasban

Szerző: | 2024. április. 1. | Makronóm Morzsa

Egy Michelin-csillagos étterem szakácsa személyesen szervírozza az űreledelt a sztratoszférában. Jelentkezni bármikor lehet a 30 kilométeres magasságban zajló habzsidőzsire, de 500 ezer dollárt sem árt mellé bemutatni.

A gazdag ínyenceknek kedveskedik a SpaceVIP luxusturistáknak szóló új ajánlatával. A sztratoszférába szóló jegy ára egy vacsorát is tartalmaz: bár a dán Alchemist étterem Michelin-csillagos szakácsa, Rasmus Munk nem árulja el a teljes menü összetevőit, az 500 ezer dolláros űrballonos utazás tarifája és az alapján, hogy az Alchemistet tavaly a világ ötödik legjobb éttermének választották, feltételezhető, hogy nem csak az ablakon kitekintve lesz pazar a látvány.

A jövőre induló vacsoraprogramhoz a NASA által kifejlesztett ballont használják, amely 30 kilométeres magasságba emeli a speciális kabint a hat utassal és a személyzettel. A vendégeknek a vacsora mellé egy földi napfelkelte látványa is jár, amelyet a fedélzeti wifi segítségével akár élőben is közvetíthetnek a földhözragadt rokonoknak és ismerősöknek.

Drága, de imádják

A SpaceVIP nem az első fecske az űrvacsorák szervezésében. Tavaly egy francia vállalat jelezte, hogy 2025-től 132 ezer dollárért kínál lehetőséget egy sztratoszférába tartó utazásra és étkezésre. 

Ehhez képest a SpaceVIP 500 ezer dolláros menetjegye elég borsosnak tűnik, az érdeklődés mégis akkora, hogy már várólistát kellett összeállítani. Munk szerint a jegyárban természetesen szerepet játszik, hogy nem akárki és nem akármilyen ételekkel kényezteti majd a vendégek ízlelőbimbóit. Mint mondta, a különleges élményt meg kell fizetni, akik viszont így döntenek, garantáltan nem fognak csalódni.

A SpaceVIP közleményében azt is tudatta: az út nem igényel semmiféle kiképzést, az utasoknak egyszerűen csak be kell ülni a kabinba, majd az út végén ki kell szállniuk onnan. A tesztrepülések hamarosan elkezdődnek, jövő évtől pedig már jóízűen lehet csámcsogni és pezsgőzni a világűr peremén.

***

Fotó: SpaceVIP

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn