Kína egy csatornával láncolná magához Kambodzsát 

Szerző: | 2024. április. 7. | Geopolitika, Világgazdaság

Kambodzsa kínai tőkéből egy elképesztő megaprojektbe vágna. A Mekong folyótól csatornát építene a mélytengeri kikötőjéhez, amivel összekötné az ország középső részét és a fővárost a Dél-kínai-tengerrel. A Funan Techo csatorna lehetővé tenné majd Kambodzsának, hogy a nemzetközi kereskedelmében kikerülje Vietnámot, ezzel viszont még szorosabban kötődne Peking befolyási övezetébe.

A tervek szerint Kambodzsa átirányítaná a délkelet-ázsiai Mekong folyó egy részét egy tervezett 1,7 milliárd dolláros, kínai finanszírozású hajózási csatornába, hogy elérje a dél-kambodzsai Thai-öböl partján fekvő Sihanoukville melletti Kep mélytengeri kikötőjét. Így Kambodzsa a csatornán keresztül hajón szállíthatna árukat a fővárosából, Phnom Penhből a Dél-kínai-tengerre. Sőt, az eddig Hongkongba, Szingapúrba és más kikötőkbe tartó és onnan induló hajóknak is lesz értelme kikötniük Kepben.  

Egy kínai finanszírozású csatorna elmélyítené Peking gazdasági, diplomáciai és egyéb kapcsolatait Phnom Penhnel, miközben csökkentené Kambodzsa függőségét Hanoitól.  

Jelenleg normális a viszony Vietnámmal, de 1994-ben a két ország közötti viszály miatt, csatorna hiányában, a vietnámiak blokkolni tudták Kambodzsa hajózását a Mekong-deltán keresztül. 

A hírek szerint Peking aláírta a csatornamegállapodást Phnom Penhnel a kínaiak általi építésről és üzemeltetésről. Hun Manet kambodzsai miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa nem vesz fel kölcsönt Kínától a vízi átkelő megépítésére.

A Funan Techo Canalt a szerződés alapján egy kínai vállalat építené, majd kezelné is azt, beleértve a karbantartást és a csatornán való áthaladás díjak beszedését. Későbbiekben a kínai cég körülbelül 40-50 év múlva átadná az átkelő kezelését a kambodzsai kormánynak. 

A tervrajzok szerint a csatorna 180 kilométer hosszú és 80-100 méter széles lenne. Állandó mélységét 5,4 méteresre tervezik, ami akár 3 ezer tonna hordképességű teherhajókat is képes lenne fogadni. A hajók három zsilipen haladnának át, az átkelőhöz 11 hidat és 208 kilométernyi utat is terveznek.  

A csatorna nyomvonala mellett több mint 1,5 millió kambodzsai él, és egyelőre nem világos, hogy hányan és hová lesznek kénytelenek elköltözni a projekt miatt.  

Az új átkelő tehát kapcsolódna Sihanoukville-hez, Kambodzsa tengerparti különleges gazdasági övezetéhez, és az ország legforgalmasabb mélytengeri kikötőjéhez, amely már eddig is célpontja volt a kínai Egy övezet, egy út (Belt and Road) kezdeményezésnek és a távol-keleti nagyhatalom befektetéseinek.  

A közelben fekszik a Ream kikötő, amely szintén kínai finanszírozásban épült. Ez ugyan nyitott a nemzetközi hajózás számára, de Washington attól tart, hogy egy idő után kínai hadihajók támaszpontjává válhat.  

Lehetséges konfliktus Vietnámmal 

A Mekong Kínából és Laoszon át délkeletre folyik Kambodzsába, majd Dél-Vietnámon keresztül a Dél-kínai-tengerig. 

Jelenleg Kambodzsa a Mekong folyón szállítja a nyersanyagokat Kínából, vagy exportálja a késztermékeket az Egyesült Államokba, Európába és máshová. Így a több millió tonnás terhet szállító hajóknak át kell haladniuk a vietnami Mekong-deltán, hogy összekapcsolják Phnom Penh és Kambodzsa középső részét a Dél-kínai-tengerrel. Ha megvalósul a Funan Techo csatorna, az természetesen rossz hatással lehet a közeli vietnámi, a Mekong-delta torkolatánál fekvő Cai Mepre és más, a Ho Si Minh-városhoz közeli kikötők nyereségére.  

Vietnám persze abban reménykedik, hogy továbbra is ki tudja használni a Mekong általi monopóliumát. Az év elején Kambodzsával vízi szállítási szerződést írt alá a határokon átnyúló hajózás korlátozásainak csökkentése, a hajók mozgásának felgyorsítása, a vámok és a bevándorlás észszerűsítése, valamint a Mekong egyéb bürokratikus korlátainak feloldása érdekében. 

Mindezek mellett Vietnám a Mekong édesvizének tervezett elvezetésével is szembesülhet. A Mekong már most is veszélyeztetett folyónak számít, a folyó Tibet gleccsereiből ered, és Kínában, Laoszban, valamint Kambodzsa északi részén számos vízerőműt építettek rá, amelyek amúgy is csökkentették a Mekong lefelé irányuló folyását. 

A csatorna elárasztásához, a teherszállító hajók merülési szintjének biztosításához jelentősen meg fog kellene csapolni a Mekong vizét, ami kedvezőtlenül érintheti Vietnámnak a deltában végzett halászatát, az öntözőrendszereket, más folyóparti infrastruktúrákat és ökológiai rendszereket. 

(Forrás: Asia Times)  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn