Nagy Márton: az infláció összeomlott és lent is maradt 

Szerző: | 2024. április. 11. | Hazai, Infláció, Világgazdaság

Az infláció sikeres visszaszorításának köszönhetően éves alapon csökkent a háztartási energia ára. Emellett tavaly szeptember óta ismét növekedtek a reálbérek, miközben az élelmiszerek nem drágultak annyira. 

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 márciusában tovább olvadt az infláció, a januári 3,8, majd a februári 3,7 százalékot követően 3,6-os szintre csökkent az előző év azonos hónapjához képest, azaz a hetedére olvadt. Az áremelkedés az előző hónaphoz képest az év eleje óta stagnál, a januári és a februári 0,7 után márciusban 0,8 százalékot tett ki.  

Az infláció további csökkenésében a bázishatások mellett az is szerepet játszott, hogy a termelői árak zuhanásának következtében az elmúlt évekhez képest jóval enyhébbek voltak az év eleji átárazások. 

A háztartási energia ára éves alapon 3,1 százalékkal csökkent, ezen belül a vezetékes gázért 6,9, az elektromos energiáért 3,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.  

A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 1,8 százalékkal kerültek kevesebbe, a használt személygépkocsik ára is jelentős, 9,3 százalékos mérséklődést mutatott. 

Az élelmiszerek márciusban az előző évhez képest mindössze 0,7 százalékkal drágultak, ami jelentős javulás a februárban látott 2,2 százalékos szinthez képest. Ráadásul a házon kívüli étkezés kiszűrésével 1,7 százalékos csökkenést lehetett megfigyelni márciusban. Jelentős mértékben esett az olyan alapvető élelmiszerek ára, mint a tej, a tojás, a sajt, a kenyér vagy a liszt. 
 
Nagy Márton az adatok kapcsán kiemelte:  

az infláció folyamatos mérséklődésének köszönhetően tavaly szeptember óta ismét nőnek a reálbérek.  

Ennek következtében megkezdődött a fogyasztói bizalom helyreállása, amely az óvatossági motívum fokozatos oldódása mellett azt eredményezi, hogy a fogyasztás, így a kiskereskedelmi forgalom is egyre inkább visszarendeződik. Mindez segíti a belgazdasági termelés növekedését. A kormány célja, hogy az infláció sikeres visszaszorítását követően 2024-ben újraindítsa, majd jövőre tovább fokozza a gazdasági növekedést. 
 
Ezt a hitelezés helyreállása, a beruházási aktivitás föllendülése, az exportteljesítmény fenntartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett tehát a bővülő fogyasztás is jelentős mértékben támogatni fogja.

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn