Az ipari termelői árak csökkenése biztosítja az infláció letörését 

Szerző: | 2024. április. 2. | Hazai

Éves alapon februárban is csökkenés volt tapasztalható az ipari termelői árak tekintetében. Ehhez hozzájárult az energiaárak normalizálódása, valamint a kereslet külföldi és belföldi alakulása. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzőjének kommentárja. 

Éves alapon februárban is csökkentek, ezúttal 4,3 százalékkal az ipari termelő árak, amit elsősorban a belföldi árak 5,8 százalékos esése hajtott, miközben az exportárak ennél kisebb mértékben, 3,5 százalékkal mérséklődtek. Havi alapon ugyanakkor 0,5 százalékkal nőttek a termelői árak a belföldi értékesítési árak 0,7, illetve az exportárak 0,3 százalékos emelkedése nyomán. 

Az ipari termelői árak a 2022. októberi csúcsuk óta már érdemben, 7,4 százalékkal csökkentek, amiben elsősorban az energiaárak normalizálódása játszik szerepet, de hatással van rá a kereslet visszaesése is úgy belföldön, mint külföldön.  

Kérdés, hogy az elmúlt két hónapban megfigyelt havi alapú áremelkedés a forint gyengülésének, az üzemanyagárak növekedésének vagy a kereslet élénkülésének tudható-e be a mélypontot követően. 

A havi alapú drágulást februárban a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyag, termék gyártása, a villamos berendezés előállítása, valamint a gépgyártás húzta. Mind a négy ágazat esetén az árváltozásban szerepet játszhatott a forintárfolyam alakulása, ami mellé az előbbi kettőnél az év eleje óta emelkedő kőolajárak szerepét kell kiemelni,miközben a belföldi energiaárak csökkentek, míg a két utóbbi ágazat esetén a kereslet alakulása járulhatott hozzá az áremelkedéshez. 

Ezzel szemben az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása ágazatban havi alapon csak 0,3 százalékos áremelkedés következett be, míg éves alapon 6,7 százalékos csökkenést mért a KSH. Ebben elsősorban a mezőgazdasági árak mérséklődése játszott szerepet. Itt ugyan még csak a januári adatok állnak rendelkezésre, amely a gabonafélék közel 50, az élő állatok és állati termékek 14 százalékos árcsökkenését mutatja, miközben a zöldségek és gyümölcsök ára 20 százalékkal növekedett. 

Az ipari és mezőgazdasági termelői árak alacsonyan tartása az infláció szempontjából kiemelten fontos, tekintve, hogy ársokk esetén ezek fokozatosan megjelennek a fogyasztói árakban is. 

A KSH adatai számokban 

A belföldi értékesítés árai átlagosan 5,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, ezen belül a 60 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2, a 38,6 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 14,1 százalékkal csökkentek. Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,7 százalékkal mérséklődtek. 

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 8,8 százalékkal estek, a beruházási javakat gyártókban 4,8 százalékkal emelkedtek, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,1 százalékkal mérséklődtek az árak. 

Az ipari exportértékesítési árak 3,5 százalékkal csökkentek, ezen belül a 82,9 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,7 százalékkal emelkedtek, a 16,7 százalékos súlyú energiaiparban 33,1 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn