Több magyar vállalat is a Financial Times toplistáján 

Szerző: | 2024. április. 12. | Hazai, Világgazdaság

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta csütörtökön annak a tizenhárom hazai cégnek a felső vezetőjét, amely a Financial Times nyolcadik alkalommal kiadott éves rangsorolása alapján Európa leggyorsabban növekvő gazdasági társaságai közé tartozik. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jelezte: különösen figyelemreméltó eredmény, hogy három magyar vállalat a ranglista első 100 legnagyobb mértékben növekvő társasága közé is be tudott kerülni.

A nagy múltú brit gazdasági napilap ranglistája a 2019 és 2022 közötti százalékos árbevétel-emelkedés szerint rangsorolja az európai gazdasági társaságokat, és ezek közül az első ezret tünteti fel – a listára idén legalább 36,9 százalékos éves növekedéssel lehetett felkerülni. A rangsorban csak olyan önálló gazdasági társaságok szerepelhetnek, amelyek árbevétele 2019-ben legalább 100 ezer, 2022-ben pedig legalább 1,5 millió euró volt, és az árbevétel-emelkedésük a saját belső teljesítményükből fakadt. 

A leggyorsabban növekvő hazai cég a negyven országban több mint 10 ezer ügyféllel büszkélkedő techstartup, a Taxually Kft. lett.  

A cég a vizsgált időszakban 318,6 százalékos növekedést ért el, a 2022-es árbevétele pedig meghaladta a 10,6 millió eurót, és ezzel a 11. helyet foglalja el a Financial Times listáján. 

Az innovatív, fenntartható és környezetbarát konténerek fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozó Continest Technologies Zrt. a 18. helyet szerezte meg, 282,8 százalékos árbevétel-emelkedéssel. A 65. helyen a 100 leggyorsabban bővülő társaság között szerepelt még a logisztikai és konténerszállítmányozási szolgáltatásokat nyújtó United Shipping Hungária Kft., 191,4 százalékos növekedésével. 

A ranglista további magyar helyezettje a Datapao Kft. (328. hely, 83,7 százalék), a Maraelite Kft. (568. hely, 57,3 százalék), az Abylon Consulting Kft. (649. hely, 51,2 százalék), a Cool4U Kft. (661. hely, 50,8 százalék), a Pallet Solution Kft. (751. hely, 46,8 százalék), a Lakógép Kft. (775. hely, 45,6 százalék), az Expleo Kft. (807. hely, 44,3 százalék), a V-Inox Outlet Kft. (861. hely, 41,4 százalék), a ZMT Hungary Kft. (873. hely, 41,2 százalék), valamint az mcule.com Kft. (949. hely, 38,8 százalék) volt. 

Nagy Márton elismerését fejezte ki a társaságok képviselőinek az elért eredményeikért, emellett munkájuk és nemzetközi terjeszkedésük folytatására biztatta őket. Egyszersmind kiemelte, hogy  

Magyarországnak több hasonló gyorsasággal növekvő innovatív, magas hozzáadott értéket teremtő és a külpiacokon is sikeresen érvényesülő vállalatra van szüksége,  

ugyanis gazdaságunk duális szerkezetének az oldására a kifektetések és az exportképes kkv-k számának bővülése jelenti a megoldást – írta az NGM. 

Ezt szem előtt tartva alkotta meg a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormány új versenyképességi stratégiáját, amely hat kiemelt ágazatra, a jármű-, az élelmiszer-, az egészség-, a vegy-, az acél-, a műanyagiparra, az információs és kommunikációs technológiákra, valamint a kreatíviparra fókuszál. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a versenyképességi stratégia a vállalatok stratégiája, annak kidolgozása során közel 1300 piaci szereplő véleményét kérték ki. Továbbá kiemelte, hogy a gazdaságot és a versenyképességi kérdéseket nem szabad felülről szemlélni, konkrét intézkedésekre van szükség, ezért a kormány a munkája során számít a tizenhárom leggyorsabban növekvő hazai cég javaslataira, meglátásaira is. 

A kabinet az infláció tavalyi eredményes leküzdését követően 2024-ben újraindítja, 2025-ben pedig tovább növeli a gazdasági növekedés ütemét, így várakozása szerint az idén a GDP 2,5, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet. 

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn