Gonda Bence, SZTFH

Elvárás a felelősségteljesen működő vállalkozás

Szerző: | 2024. április. 19. | Hazai, Kiemelt

Gonda Bence, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) stratégiai elnökhelyettese az MBH Makronóm Makroverzum konferencián elhangzott előadásában részletezte a hazai ESG-szabályozást, valamint a hatóság szerepét, amely a vállalati versenyképesség támogatását és a kiszámítható gazdasági tervezést célozza, ügyelve a szabályozás fokozatos bevezetésére és felkészülési idő biztosítására is.

Gonda Bence, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) stratégiai elnökhelyettese az MBH Makronóm Makroverzum konferencián megtartott előadásában számos fontos részletet osztott meg a hazai ESG-szabályozás, illetve a Hatóság szerepe kapcsán. Az általa idézett kutatás szerint az év elején még a hazai lakosság mindössze 17 százaléka hallott az ESG témáról, mégis szinte mindenkinek – a megkérdezettek 95 százalékának – fontos, hogy a cégek felelősséggel működjenek, elkerüljék vagy csökkentsék működésük káros hatásait. Előadásában kiemelte, hogy

fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt a társadalmi igények, az üzleti szereplők elvárásai, a jogalkotói és a szakmai igények között.

A 2023 végén elfogadott, ez évtől hatályos hazai ESG-törvény kapcsán elmondta, hogy „a törvény célja, hogy az európai uniós és a tagállamok jogalkotására reflektálva támogassa a magyar vállalatok versenyképességét, csökkentse a külső szereplők fokozódó információs igényét, az ESG adatszolgáltatásra és minősítésre való felkészülést segítve pedig biztosítsa a kiszámítható gazdasági tervezésüket.” A beszámolási kötelezettség során is figyelemmel van a szabályozás a fokozatos bevezetésre, a megfelelő felkészülési idő biztosítására.

A Hatóság számára kiemelt fontos, hogy a Magyarországon működő vállalkozások a legmagasabb szakmai sztenderdeknek megfelelő közreműködőkkel dolgozhassanak, így az SZTFH feladatai közé tartozik az ESG tanácsadók, tanúsítók és ESG szoftverek akkreditációja és nyilvántartása. A vállalati terhek csökkentését szolgálja az egységes ESG kérdőív minimumkövetelményeinek meghatározása, valamint a felhasználóbarát adatszolgáltatást és felhasználást lehetővé tévő ESG menedzsment platform kialakítása is.

Gonda Bence, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) stratégiai elnökhelyettese az MBH Makronóm Makroverzum konferencián – fotó: Makronóm Intézet

A vállalati jómegoldásokról szóló kerekasztal-beszélgetésen Molnár Csaba Gábor, az SZTFH ESG-igazgatója kiemelte, hogy az első és legfontosabb cél az, hogy ne terheljék túlzottan sok adminisztrációval a vállalatokat: ezt úgy próbálják elérni, hogy igyekeznek a részletszabályok kidolgozásakor is figyelembe venni a piaci igényeket, visszajelzéseket.

A hatóság és az állam célja, hogy a megfelelés időszakában az érintettek „ne sodródjanak ki a kanyarban”, hanem valódi versenyképességi előnyre tegyenek szert.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn