Észak-Korea bejuthatott a dél-koreai chipgyártó cégek rendszereibe 

Szerző: | 2024. április. 26. | Geopolitika, Technológia

Több dél-koreai mikrochipgyártó szerverét törték fel sikeresen észak-koreai hackerek, és ellopták néhány mikrochip tervét. 

Észak-koreai hackercsoportok legalább két dél-koreai chipgyártó cég rendszereibe jutottak be sikeresen, és ellopták a tervrajzokat, valamint a létesítményeikről készült fényképeket. A szöuli kémelhárítás szerint Phenjan a szankciók okozta beszerzési nehézségek miatt saját félvezetők előállítására készülhet, és ezért történhetett az incidens. 

Az észak-koreai hackerek már régóta támadják szomszédjukat, ezért a Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) szigorúbb biztonsági intézkedéseket javasolt. Az északi támadásokat az ország műhold-, rakéta- és egyéb fegyverprogramjából eredő nagyobb kereslet is ösztönözheti – tették hozzá. 

A Reuters cikkéből kiderült, hogy a hackerek olyan technikát alkalmaztak, amelyben minimalizálják a rosszindulatú kódokat, és a szerverekre telepített legális eszközöket használják, így a biztonsági szoftverekkel nehezen észlelhetők – közölte a NIS. 

Bár Észak-Koreát már vádolták dollármilliókat érő kibertámadásokért, Phenjan mindig is tagadta, hogy ilyen bűncselekményekben venne részt. 

Folyamatosak az észak-koreai kibertámadások 

Észak-Korea igen jártas a kibertámadások terén. Az amerikai blokkláncelemző cég, a Chainalysis nemrég készült jelentése szerint az országhoz kötődő hackercsoportok 2023-ban rekordot döntöttek a decentralizált pénzügyeket (decentralized finance, defi), valamint a központi platformokat, például a tőzsdéket célzó támadási kísérletek terén,   

amikor is összesen mintegy 1 milliárd dollár értékű kriptót zsákmányoltak.   

Emellett folyamatosan hallani egyéb külföldi vállalatokat és szervezeteket érintő észak-koreai kibertámadásokról. Tavaly szeptemberben például egy spanyolországi repülőgépipari vállalatot támadtak meg igen trükkös módon: a cég alkalmazottai a LinkedInen üzeneteket kaptak egy álprofilos Meta-toborzótól, amelyben arra kérték őket, hogy nyissák meg a fájlt és töltsék ki a benne található kvízt. Azonban a fájl nemcsak kérdéseket rejtett, hanem vírust is, amely feltelepült a gépükre, és ezzel ajtót nyitott a hackereknek.   

Ami a katonai kiberműveleteket illeti, tavaly augusztus végén a dél-koreai rendőrség közölte, hogy észak-koreai hackerek megpróbáltak hozzáférni az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatára vonatkozó információkhoz. A jelentések szerint a támadók a dél-koreai–amerikai kombinált hadgyakorlatot szimuláló központban dolgozóknak küldött e-maileken keresztül próbáltak a rendszerbe beférkőzni.   

A támadások növekvő gyakorisága és intenzitása arra készteti a többi országot, hogy felkészüljön a hasonló esetekre. Tavaly ősszel az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea magas szintű konzultatív testületet hozott létre Észak-Korea kibertevékenységei ellen. A szöuli hivatal szerint a három ország közösen fog fellépni a hackertámadásokkal szemben, és így igyekeznek erősíteni egymást.

Borítókép:Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn