Veszélyben vannak a stockfotósok? 

Szerző: | 2024. május. 5. | Technológia

A mesterséges intelligencia képeket is képes generálni. Az már más kérdés, hogy milyen minőségben.  

Egyre többet hallani arról, hogy a mesterséges intelligencia (MI) nagyon sok iparágban játszik fontos szerepet. A művészek azonban ennek nem örülnek, hiszen több alkotó műveit is engedély nélkül használták fel ezen modellek betanításához. Ma már akár festményeket, zenét és prózai műveket is kreál az MI. De vajon a fotósok megélhetését is megingathatja

Egyesek a legrosszabbra számítanak. Tony Northrup fotós szerint a stockfotóipar megszűnik, mivel a mesterséges intelligencia elveszi a kenyerét a maradék fényképésznek is. 

A fotósok tehát a többi művésszel együtt aggódnak a megélhetésükért. Természetesen a vállalatok és a vállalkozók érdeke, hogy alacsony költségek mellett nagyobb profitot termeljenek, viszont a fotósoknak egy-egy zenéhez, marketingkampányokhoz készített képeiért fizetni kell. Mivel a mesterséges intelligencia jóval olcsóbban dolgozik náluk, jó kérdés, hogy miért is foglalkoztatnák az előbbieket. 

A stockképeket közvetítő cégek szerint ez a vészjóslás alaptalan, mivel a felhasználók még mindig fenntartásokkal kezelik a gép által generált tartalmakat. A cégvezetők szerint a marketingesek a hitelesség látszatát akarják kelteni, ehhez pedig elengedhetetlen a jó minőségű kép. 

A valódi fotók még mindig keresettek – mondta Paul Hennessy, a Shutterstock stockfotó-szolgáltató vezérigazgatója egy februári beszélgetésen. – Nem látjuk, hogy az ügyfeleink MI-generált képeket vásárolnának és használnának.” 

A stockfotózás aranykora 

A ’70-es, a ’80-as és a ’90-es évek legjobb fényképészei rendszeresen több ezer dollárt kaptak a reklámügynökségektől, lemezkiadóktól és médiavállalatoktól egyetlen képért. Ez számukra jó világ volt, egészen addig, amíg a digitális fotózás meg nem változtatott mindent. 

A kínálat teljesen meghaladta a keresletet” – mondta Pete Saloutos, egy Washington államban élő fotós. A fotóügynökségek konszolidálódtak, és online térbe költöztek, bővítve a kínálatukat, és csökkentve ezzel az árakat, valamint a jogdíjakat. 

Egy időben akár 2000 dollárt is kaptam egy fotó felhasználási jogáért, ez mostanra 2 centre csökkent” – mondta Saloutos, aki még mindig készít stockfotókat, de már nem igazán térül meg – válaszolta a The Wall Street Journal megkeresésére. 

Olyan sok társa lépett ki, hogy az iparág szakmai szövetsége, a Stock Artists Alliance 2011-ben megszűnt. Vannak, akik az otthonukban alakítottak ki stúdiót, és napi több ezer fotót kezdtek készíteni a korábbi profit elérése érdekében. 

Ennek ellenére többen is azt mondják, hogy nem félnek a techboomtól, mivel biztosak abban, hogy a gépek soha nem érnek majd fel a művészi munkával. 

A mesterséges intelligencia furcsaságai 

A stockcégek ugyanezt az álláspontot képviselik. A mesterséges intelligenciával készült fotók néha hátborzongatók (például egy kézfogásnál 10 helyett 20 ujj látható a képen) vagy kifejezetten műek, a legtöbb felhasználó pedig természetesen nem ilyen minőségű képre vágyik. Rebecca Swift, a Getty Images globális kreatív vezetője szerint a stockcégek képgeneráló MI-jének is szüksége van valódi fotókra a további tanuláshoz.  

Swift szerint az MI valószínűleg nem fogja tovább redukálni a stockfotósok fizetését, mivel a cégeknek, köztük a Gettynek is elég magasan kell tartaniuk az árakat ahhoz, hogy fenntartsák a saját működésüket. 

A Getty Images 2023-as bevétele az előző évhez képest 1,1 százalékkal, 578,7 millió dollárra csökkent. A Shutterstock előfizetői száma pedig 10,8 százalékkal mérséklődött, bár az eladásai nőttek. A számok tehát azt mutatják, hogy egyelőre nem történt túl sok változás.  

Nem megijednek, inkább felülnek a hullámra 

A stockcégek pánik helyett a saját oldalaikra is fejlesztik és integrálják a képgenerátorokat, így azokat a vásárlókat is ki tudják szolgálni, akik ilyenre vágynak. 

Tavaly az Adobe bemutatta a Firefly képalkotó MI-modelljét, amelyet az Adobe Stock könyvtárában található tartalmakon képeztek ki, a Shutterstock elindította az OpenAI és a Google technológiájával működő MI-képgenerátort, a Getty Images pedig az Nvidiával együttműködve létrehozta a Generative AI by Getty Imagest. Mindegyikük jogtisztán használja fel a képeket, és valamilyen formában kompenzálják azok elkészítőit. 

A memphisi Shannon Fagan elmondta, hogy

tavaly egyszeri MI-tréningdíjat kapott az Adobe Stocktól, amely a cégtől származó éves bevételének körülbelül a 10-12 százalékát tette ki.  

Az Adobe arra ösztönzi a fotósokat, hogy használják a generatív mesterséges intelligenciát annak érdekében, hogy több képet készítsenek és több licencet adjanak el – mondta Scott Belsky, a vállalat stratégiai vezetője, a dizájnért és új termékekért felelős ügyvezető alelnöke. Ha az Adobe például úgy látja, hogy nő a kereslet a piros pulóveres nőkről készült képek iránt, a fotósok az MI segítségével módosíthatják a kék és lila pulóveres nőkről készült képeiket. 

Belsky szerint nem érdemes lázadni az MI ellen, hiszen ha nem alkalmazkodnak és nem próbálják kielégíteni a vásárlók igényeit, akkor azok inkább az egyéb, például ingyenes képek felé fordulnak, ez pedig a fotósok számára bevételkieséshez vezethet.  

Ez egyelőre működő megoldásnak tűnik, azonban eljöhet az az idő, amikor a képeken megfelelő mennyiségű végtag szerepel majd, ráadásul a fizikának és a biológiának nem ellentmondó módon. Lehetséges, hogy ahhoz már egy teljesen más stratégiára lesz szükség. Vagyis mégsem nyugodhatnak meg a fotósok, hiszen ez a meccs sincs teljesen lejátszva. 

Borítókép:Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn