Dél-Korea innovációja: ragadós a magyar példa

Szerző: | 2022. szeptember. 1. | Világgazdaság

A 2015-ben alapított Finda hasonlít a VALI-hoz, ez is bizonyítja, hogy újabb ország tekinti példának Magyarországot: Dél-Korea.

A Finda lényegében egyablakos hitelpiacot kínál. 2015 óta a cég óriásit növekedett, kevesebb mint 7 év alatt több millió felhasználót vonzott. Az elmúlt 3 évben a havi bevételeik 65-szörösére nőttek. Az idei céljuk, hogy 2021-hez képest háromszorosára növeljék bevételüket.

Dél-Korea és a Finda

2015-től prioritás a hitelfolyamatok innovációja a fintech üzletágon keresztül. Ezzel szerették volna megreformálni a bonyolult hitelezési eljárásokat. A fintech üzletágon keresztül ez a folyamat gyorsabbá és transzparensebbé vált, könnyebben jutottak kellő információhoz a hitelezők és a hitelfelvevők.

A Finda jelenleg egy olyan hitelezési platformként működik, amely 290 hitelterméket kínál. A felhasználók egy mobilalkalmazással össze tudják hasonlítani a hiteltermékek kamatait. A cég forradalmi újítást hozott magával: Dél-Koreában a hitelezők által kínált legjobb és legrosszabb kamatozású termékek közti kamatdifferencia átlaga 10,1 százalék.

A hitel-jóváhagyási arány is sokkal jobb a Finda ügyfeleknél, mint a banki csatornáknál: 71,8 százalék és 18,4 százalék. A kezdet azonban nehéz volt, hiszen az induláskor még a cégek nem voltak képesek egymás közt megosztani az ügyfelek privát pénzügyi adatait. Ekkor minden pénzintézetnek szigorúan elkülönítve kellett tartania az adatokat. Ekkor tehát még nem volt lehetséges az egyablakos, átfogó hitelplatform megvalósítása. Ennek ellenére az akkori szabályozási keretek között próbálták megtenni a legtöbbet: a kohézió hiánya ellenére igyekeztek különböző hiteltermékekről szóló információkat felkínálni.

A változás 2019-ben jött el, mikor Financial Services Commission (FSC) kiválasztotta a céget egy programjába. A kiválasztott startupcégek számára engedélyezte, hogy a meglévő pénzügyi szabályozásokon kívül fedezzék szolgáltatásaikat, amivel elősegítették az iparág innovációját.

Dél-Korea bizonytalan gazdasági környezete is biztosítja a reális a növekedést

A 2019-es áttörés óta a Finda ügyfelei számát több mint egymillióra növelte, de a magas kamatlábak ellenére is növekedéssel számol.

A cég már autólízing-ügyleteket is kínál. A Finda nemrég megvásárolta az OpenUB-t is, amely egy mesterségesintelligencia-alapú megoldásszolgáltató a kereskedelmi körzetek elemzéséhez. A végső cél, hogy olyan likviditáskezelési szolgáltatásokat nyújtsanak, amelyek racionálisabb döntéshozatalt tesznek lehetővé.

Dél-Korea és a VALI

A magyar Vállalkozói Információs Portál (VALI) és a dél-koreai Finda hasonlóságokat mutat. A VALI személyre szabott információkkal, egyszerűen és átláthatóan segíti a vállalkozókat. Korábban a hazai vállalkozások számára probléma volt, hogy nem volt olyan felület, amely vállalkozók és vállalkozások számára kínál személyreszabott információkat. A VALI-n megtalálhatók vállalkozók és vállalkozások számára elérhető támogatások, hitelek, képzési és szakértői szolgáltatások. A tájékozódás hiánya eddig egy gátat jelentett, hiszen enélkül a hazai vállalatok nem is lehetnek képesek a termelékenység és a versenyképesség növelésére. A VALI orvosolja a magyar gazdaságra jellemző dualitás csapdáját: a külföldi tulajdonú vállalatok sokkal termelékenyebbek és versenyképesebbek voltak, mint a magyar vetélytársaik. Nem véletlen, hogy minden beruházásösztönző támogatás kritériumrendszerében szerepelnek a digitalizációs fejlesztések. A VALI  kulcsszerepet játszott a hazai vállalkozásfejlesztési intézményrendszer megújításában. Erre az átalakításra 2010 után szükség volt, hiszen a vállalati szektor versenyképességben és hatékonyságban Európa leggyengébbjei közé tartozott.

A VALI ugyanakkor nem lehetne sikeres a támogató gazdasági környezet nélkül. Az immár 12 éve uralkodó munkaalapú társadalom és az adócsökkentő gazdaságpolitika kulcsszerepet játszik a VALI sikerességében.

Az eredeti cikk a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn