Lábunk alatt a megoldás az orosz földgáz kiváltására

Szerző: | 2022. október. 25. | Hazai

A geotermikus energia szó szerint a lábunk előtt, pontosabban alatt hever. Csak le kell fúrnunk érte.

Az orosz-ukrán háború miatt gazdasági krízist okozó energiaválság szélesre tárja a kaput a Magyarország energiabiztonsága szempontjából létfontosságú, megújuló és tiszta energiaforrások lehetőségeinek kihasználása előtt.

Szegeden már működik a nagyszabású, geotermikus energiával működő távhő-rendszer, amellyel a Tisza-parti város óriási lépést tett az önellátás és a földgáztól való függetlenedés felé. A projekthez 27 termálforrást és 16 erőművet használnak, így elkészültekor a város 250 kilométernyi vezetékrendszere Közép-Európa legnagyobb geotermikus távhőszolgáltatásával fog rendelkezni, amit egész Európában is csak Reykjavik előz meg.

A szegedi példa jól mutatja, hogy az energiaimport csökkentésével egyidejűleg a geotermikus energia alkalmazása Magyarország független energiaellátásának is az egyik fontos zászlóshajója lehet, túl például a nap- és szélenergián. Tudja ezt a kormány is, ezért döntött úgy, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a hazai geotermikus energia térnyerését, amely az évtized végére akár évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásával tudja csökkenteni az ország kiszolgáltatottságát.

Ez a teljes éves gázfelhasználásunk mintegy 10-15 százaléka, természetesen időjárástól függően. Összevetésül ugyanis, az fgsz.hu éves adatai szerint 2020-ban 10,44 milliárd köbméter földgázt használtunk el, de 1,57 milliárdot ebből itthon termeltünk meg.

Jelenleg 12 magyar városban használnak geotermikus fűtést. Szegeden a forró, 92-93 fokos vizet 2000 méteres mélységből hozzák a felszínre, de nem az kerül a fűtési rendszerbe, csupán a hőjét használják a vízmelegítésre. Magát a termálvizet visszasajtoló kutak segítségével visszajuttatják oda, ahonnan származik: a mélységi víztároló rétegbe.

A technológia egyik legnagyobb előnye valóban az, hogy páratlanul környezettudatos megoldás. Miután semmiféle égéstermék nem szabadul fel, azok elvezetéséről sem kell gondoskodni. Szeged esetében évente 15 millió köbméter elégetett földgázt vált ki a geotermikus energiával a város, ennek eredményeképpen pedig 25 ezer tonna szén-dioxiddal csökken a károsanyag-kibocsátása.

Bár Magyarország az európai átlagnál kedvezőbb geotermikus adottságokkal rendelkezik, ahhoz, hogy hasznosítani tudjuk, a szabályozási környezet paradigmaváltására van szükség. Éppen ezért a kormány javaslatot készít a geotermikus energiahasznosításra irányuló jogszabályi környezet kialakításáról, illetve a fejlesztések és beruházások ösztönzésének lehetőségeiről.

Bár a rendszer kiépítése valóban költséges, éveken belül megtérül a befektetett összeg. Ennek egyik oka az alacsony üzemeltetési költség, hiszen a szivattyúk üzemeltetéséhez szükséges áram nem a hőtermelést szolgálja, csupán az üzemeltetést. Ami ennél is lényegesebb: a geotermikus energiával fűtött települések kiléphetnek az energiafüggőségből, miután függetlenedni tudnak a fosszilis energiahordozók áringadozásaitól.

fotó: 123RF
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn