Tesla autók a Tesla autókereskedés előtt

Musk leakciózta a Tesla népszerű modelljeit – lefelé csúszik a lejtőn?

Szerző: | 2023. február. 7. | Technológia

Az eladások csökkenése miatt a Tesla mondhatni leakciózta” bizonyos modelljeit. A befektetőknek nem igazán tetszik Musk döntése, a csökkenő keresletet okolják az árcsökkentésért.

A vállalat az Egyesült Államokban közel 20 százalékkal csökkentette a Model Y SUV, tehát a legkelendőbb Tesla modell egyes változatainak árát. A Tesla legolcsóbb modellje, a Model 3 alapárát is csökkentette 6 százalékkal.

A Tesla járműveinek egykor hónapokig tartó szállítási ideje igencsak megrövidült. Ez alapján az autógyártó egykor méretes rendelésállománya kimerülhetett 

– mondta Scott Case, az új és használt EV-k piacát elemző Recurrent vezérigazgatója.

Az éles árcsökkentések távolról sem tetszettek a befektetőknek, a Tesla részvényei idén közel 2 százalékot korrigáltak lefelé, miközben a piac inkább nőtt – ez azt jelenti, hogy a múlt év eleje óta a részvények több mint 65 százalékot zuhantak. 

Sok tőzsdei befektető és elemző most attól tart, hogy a Teslákra továbbra is csökken majd a kereslet. A befektetőket aggasztja továbbá Elon Musk kiszámíthatatlan viselkedése és a Twitter-dráma – írja az AP News.

Feltörekvő elektromosautó-gyártók, avagy Musknak meg kell küzdenie a konkurenciával

Ahogyan növekszik az elektromos autók iránti kereslet, úgy nyílik ki a világ a Tesla konkurenciavállalatai számára. A Teslák drágák, nem az alapautók közé tartoznak, így nem mindenki engedheti meg magának, hogy ilyen típusú autója legyen.

Tavaly az Egyesült Államokban az összes EV (elektromos autó) eladás közel 65 százalékkal emelkedett 2021-hez képest. 

Emellett, miközben az összes EV-eladás emelkedik, a Tesla amerikai piaci részesedése nem csak önmagában kicsi, de még annak trendje is csökken. A Tesla 2018 és 2020 között az EV-piacnak még mintegy 80 százalékát uralta. Ez az arány 2021-re 71 százalékra mérséklődött, sőt az S&P által gyűjtött regisztrációs adatok szerint tovább csökkent, és 

most már a Tesla piaci részesedése saját hazájában csupán 65 százalék körül jár.

Az a bizonyos Twitter-dráma

Musk Twitteren tanúsított provokatív viselkedése is szerepet játszhat a kereslet csökkenésében. Mióta októberben átvette a közösségimédia-platform irányítását, Musk lazított a gyűlöletbeszédre és más megkérdőjelezhető viselkedésre vonatkozó korlátozásokon.

Musk nézetei éles ellentétben állnak sok környezettudatos, demokrata párti Tesla-vásárló nézeteivel. A Morning Consult Brand Intelligence felmérési adatai azt mutatják, hogy az elmúlt évben 

csökkent azoknak az amerikaiaknak a száma, akik kedvezően ítélik meg a Teslát 

– állítja a Reuters

2022 januárjában a megkérdezettek közel 43 százalékának volt pozitív véleménye a Tesláról, és csaknem 15 százalékának negatív. 2023 januárjában pedig a megkérdezettek csupán 37 százaléka volt pozitív véleménnyel a vállalatról, míg a negatív vélemények 24 százalékra emelkedtek.

Case elmondta, hogy az elmúlt hat hónap során hallotta a Tesla törzsvásárlóitól, hogy már nem biztos, hogy a Teslában látják a jövőjüket, és most már megfontolnák, hogy más vállalattól vásároljanak elektromos autót.

Úgy tűnik, az üzlet továbbra is jól megy

A Tesla agresszív árcsökkentései azonban berobbantották a keresletet az elektromos járművei iránt, és mindenkit megnyugtatott: a gyengülő gazdaság ellenére is hosszú a vásárlók listája.

A vállalat nemrégiben felülmúlta a Wall Street negyedik negyedéves bevételre és nyereségre vonatkozó célkitűzéseit, annak ellenére, hogy a járművek haszonkulcsa meredeken csökkent. Az e hónapban végrehajtott mély árcsökkentések a Teslát az árháború kezdeményezőjeként pozícionálták, de az előrejelzése, miszerint az év során 37 százalékkal, 1,8 millió járműre emelkedik az autógyártás volumene, elmaradt a 2022-es ütemtől.

„Az árváltozások sokat jelentenek az átlagfogyasztók számára” – mondta Musk, hozzátéve, hogy a jármű megrendelései januárban megduplázódtak, ez pedig arra késztette az autógyártót, hogy megemelje a korábban említett Model Y SUV árát. Musk arról is említést tett, hogy „elég nehéz recesszióra számít idén”, de a Tesla járművei iránti kereslet „jó lesz” annak ellenére, hogy az autópiac nehéz időket él meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn