A britek úgy szállítanak fegyvert az ukránoknak, hogy nem szállítanak sehová semmit

Szerző: | 2024. április. 20. | Háború, Makronóm Morzsa

A háború eddigi legjelképesebb fegyverszállítmányát kapta Ukrajna a brit hadseregtől. A két aknamentesítő hajóra nagy szükség lenne, ám Törökország nem engedi azokat bejutni a Fekete-tengerre. Így aztán egy brit kikötőben várják meg, hogy vége legyen a háborúnak.

A Brit Királyi Haditengerészet két aknamentesítő hajóját már hivatalosan is átadták Ukrajnának, azok azonban sok mindent tudnak, csak éppen azt nem, amire tervezték őket. Az angolok tavaly decemberben már megpróbálták a címzetthez eljuttatni a két hadijárművet, ám a Fekete-tenger kapuőre azonnal jelezte: semmilyen hadihajót nem enged át a Boszporuszon és a Dardanellákon, legyen az ukrán, orosz, brit vagy bármilyen nemzetiségű. Ankara bölcs viselkedése mögött az 1936-os montreaux-i egyezmény áll, amely

kimondja Törökország kizárólagos ellenőrzési jogát az átjárók felett, ugyanakkor kötelezi is arra, hogy háborús időkben zárva tartsa a be- és kijáratot a fegyveres hajók előtt.

A britek kénytelen-kelletlen tudomásul vették, hogy felajánlásukkal az ukránok semmire sem mennek, ezért a Királyi Haditengerészet úgy döntött, hogy a háború végéig a saját kikötőjében, Portsmouthban állomásoztatja azokat, becsatlakoztatva a brit flotta gyakorlataiba. A HMS Shoreham és a HMS Grimsby immár Cserkaszi és Csernyihiv néven, ukrán lobogó alatt várják a háború végét – az lesz ugyanis az a pillanat, amikor a szolgálatukat megkezdhetik.

A hajókat (amelyek már 20 éve aktívak) a napokban vették át az ukrán katonák, akik egyébként már másfél éve gyakorolnak a brit flottánál, hogy valamikor majd, egy ukrajnai háború utáni világban elkezdhessék a Fekete-tenger aknamentesítését. John Voyce, a haditengerészeti bázis parancsnoka a kényszerpihenővel kapcsolatban optimistán kijelentette: „A hajók addig fognak itt állomásozni, ameddig csak kell, mi pedig itt leszünk, hogy támogassuk az ukrán tengerészeket. Így legalább kijuthatnak a tengerre és alapos kiképzést kaphatnak”.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Royal Navy

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn