Fegyveres erőszak: Terítéken az USA és az EU statisztikái

Szerző: | 2023. június. 21. | Makronóm Morzsa, Társadalom

Szinte minden héten felüti a fejét egy cikk vagy poszt arról, hogy az Egyesült Államok valamely bevásárlóközpontjában, iskolájában lövöldözés történt. Amerikában 22-szer magasabb a fegyveres gyilkosságok aránya, mint az Európai Unióban. Mi erre a magyarázat, és mi állhat a megoldás útjában?

Néhány évvel ezelőtt a CNN-en megjelent egy cikk, amely arról szólt, hogy 25 év óta először telt el úgy hétvége New Yorkban, hogy egyetlen embert sem lőttek le. Riasztó örömhír, főleg annak tudatában, hogy New York városa az átlagnál békésebb helynek számít Amerikában.

A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Metrikák és Értékelési Intézete 2022 májusában publikált egy tanulmányt, melyben közölte, hogy 

az Egyesült Államokban 22-szer magasabb a fegyveres gyilkosságok aránya, mint az Európai Unióban”.

Az USA-ban a 100 ezer főre jutó fegyveres gyilkosságok számának átlaga 4,12, míg az Európai Unióban ez a szám csupán 0,19. Ebből a nézőpontból legbékésebb EU-s államként Románia vezet 0,06 halálesettel, míg a legagresszívabb ország Bulgária 0,56-tal. Az Egyesült Államokban a két végletet New Hampshire 0,91-gyel és Washington Állam (District of Columbia) 17,01-es halálesettel 100.000 lakosra vetítve.

Az Európai Unió tagállamai között jelentős eltérések figyelhetőek meg a nem csak fegyverrel elkövetett gyilkosságokat vizsgálva. E tekintetben a Statista 2020-as adatai alapján már Litvánia tekinthető a legveszélyesebb államnak a 100 ezer főre vetített 4,88-as adattal. Őt követi még két skandináv ország, Litvánia (3,54) és Észtország (2,78). A nyugati államokban a szám jóval alacsonyabb:

  • Franciaországban 1,31 
  • Belgium 1,23
  • Németországban 0,86

A 34 európai országot érintő összesítésben Magyarország 0,79-el a 14. legbékésebb helynek tekinthető. Olyan államokban van alacsonyabb gyilkossági ráta, mint például Lengyelország (0,69), Spanyolország (0,63), Svájc (0,55), Olaszország (0,48) vagy a legbékésebbnek tekinthető Luxemburg (0,32). 

Az amerikai ’Gun Violence Archive’ szerint az  Egyesült Államokban a tavalyi év során 648 alkalommal került sor tömeglövöldözésre. Arra, hogy mi számít tömeglövöldözésnek, nincsen egyértelmű konszenzus, de a fent említett elemzőcég a legalább négy halálos áldozattal járó lövöldözést érti alatta. A fenti 648 esetből 21-nél legalább 5 vagy annál is több ember esett áldozatul. A legtöbb halálos áldozattal járó és egyben legszomorúbb eset 2022. május 24-én volt, amikor 19 gyermek és két tanár esett áldozatul a Texas állambeli Uvalde városának egy általános iskolájában

A 447 milliós Európai Unióban 2022-ben kb. 843 szándékos gyilkossági haláleset történt, melyek közül egy sem volt tömeggyilkosság. Ez a szám az Egyesült Államokban tavaly 20,958 volt

Mi az oka a hatalmas eltérésnek?

Az egyik legerősebb érv amellett, hogy miért ilyen magas az Egyesült Államokban a gyilkosságok száma, az a nép tulajdonában lévő lőfegyverek számával indokolható. Egy jelentés szerint 2017-ben 393,3 millió lőfegyver volt csak a civil lakosok tulajdonában. Ez azt jelenti, hogy minden egyes lakosra 1,2 fegyver jut az Államokban. Annak köszönhető ez a fegyvermennyiség, hogy tulajdonképpen alkotmányos jog rendelkezik a fegyverek tartásáról. 

Az Egyesült Államok Alkotmányának második kiegészítése garantálja az emberek jogát a fegyvertartáshoz és fegyverviseléshez. 

Állami szinten ugyan 2015-től fokozatosan sikerült fegyverkorlátozásokat elérni. New York Államban, Marylanden és Kaliforniában saját jogszabályokat fogadtak el, melyek érintették a fegyverbemutatókat, korlátozták a tárak méretét, és megtiltották bizonyos típusú lőfegyverek értékesítését. Cunnecticutban ennél is többet sikerült elérni, ott engedély hiányában csupán kézipisztoly vásárlására van lehetőség. Ezzel szemben Tennessee Államban, ahol a leglazábbak a korlátozások, a Nashville-i kongresszusi képviselő, Andy Ogles 2021-es szüleinek küldött karácsonyi fotóján 

még a kisgyerekeknek is fegyver van a kezükben. 

Akadályok nemzeti szinten

Az Egyesült Államokban ugyan effektíve lehet korlátozásokat hozni a fegyvervásárlásra és birtoklásra vonatkozóan, nemzeti szinten azonban ez már jóval nehezebb feladatnak bizonyul. Legalább 60 egyhangú szavazat szükséges a 100 taggal rendelkező szenátusban a legtöbb jogszabály elfogadásához. Az egyszerű többség így nem elég. Tekintettel az ismert tényre, hogy a 49 fővel reprezentált republikánusok tartják magukat alkotmányos jogaikhoz, 

a közeljövőben nagyon kicsi az esélye annak, hogy bármikor is jelentős szigorítást hoznának fegyverbirtoklás terén az USA-ban. 

Ezen felül 2008-ban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága szűk, 4-5 arányban amellett döntött, hogy az Alkotmány második kiegészítése, melyben az emberek fegyvertartási joga van biztosítva, nem sérülhet. 

Európa – mint a béke szigete? 

Az Európai Unió legtöbb államában az Egyesült Államokkal szemben csak képesített, fegyvertartási engedéllyel rendelkező emberek birtokolhatnak lőfegyvereket. Sőt, nem csak a fegyver birtoklása, de annak megfelelő tárolására és szállítására is vannak kimondott szabályozások a legtöbb államban. A világon összesen öt állam van, melyben nincsen szabályozás a fegyvertartásra. Az Egyesült Államok, Etiópia, Jemen és Libanon mellet az európai, de nem uniós Svájc az, ahol legálisan lehet fegyvert tartani mindenféle papír vagy engedély hiányában.

Svájc egy különös kivételnek tekinthető a témában. Az ország hadkötelezettségéről és fegyvertartásáról egy korábbi Mandineren megjelent cikk foglalkozik részletesebben. 

Kapcsolódó cikkeink:

A szerb vérengzés rávilágít: túl sok fegyver van a polgároknál

A pénzhez három dolog kell: háború, háború és háború

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn