Itt vannak a legfontosabb előrelépések India és az Egyesült Államok között

Szerző: | 2023. június. 23. | Geopolitika, Világgazdaság

India miniszterelnöke, Narendra Modi a héten látogatást tett a Fehér Házba, Washingtonba. A csütörtök este tartott találkozó „egy új korszakba” léptette India és az Egyesült Államok kapcsolatát. A félvezetők, a hadiipar, a high-tech és a gazdaság egyéb területein is fontos döntések születtek.

Június 22-én – ahogyan arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk – India miniszterelnöke, Narendra Modi meglátogatta Bident. A találkozón jelentős egyezmények születtek, melynek fókuszpontjában – India és az USA kapcsolatának fokozatos elmélyítésével – Kína ellensúlyozása áll. Annak ellenére, hogy az elnökök beszédében explicit módon Kína nem is volt megnevezve:

„a kényszer és a konfrontáció sötét felhői vetik árnyékukat a Csendes-óceánra” 

metafora egyértelműen Kínára utalt Modi elnök beszédében, melyet a Kongresszus előtt tartott. 

Biden és Modi elnök között tartott több mint kétórás privát egyeztetést követően komoly megállapodások születtek. A két elnök 58 pontból álló közös nyilatkozatukban felhívják a figyelmet többek között a technológiai előrelépés kiemelt fontosságára, a növekvő feszültségekre a Kelet- és Dél-kínai-tengeren, valamint hangsúlyozzák a nemzetközi jog és a hajózás szabadságának fontosságát az ENSZ Tengerjogi Egyezményére hivatkozva. A két fél kész jelentős előrelépéseket tenni mind gazdasági, mind politikai és védelmi területen egyaránt annak érdekében, hogy globális és regionális értelemben is sikeresen tudják érvényesíteni érdekeiket. 

India, mely mára a világ legnépesebb államává és a Föld 5. legnagyobb gazdaságává vált, jelentős potenciállal rendelkezik az Egyesült Államok számára. Ennek tudatában nem okozott meglepetést az a számos egyezmény, mely ma reggelre megszületett a két fél között: 

  • Az Egyesült Államok enyhít a vízumszerzés feltételein azon indiai munkavállalóknál, akik az USA-ban szeretnének élni és dolgozni. Ennek elősegítésére két új konzulátust nyit az USA Bengaluruban és Ahmedabadban, míg India pedig további három új külképviseletet hoz létre Amerikában.  
  • Az Egyesült Államokbeli Micron Technology (MU.O) vállalat bejelentette, hogy 825 millió dollár értékben fektetne egy új chipösszeszerelő üzem megépítésébe Gujaratban. Az összértékben 2,75 milliárd dolláros beruházás 50 százalékát az indiai kormánytól, 20 százalékát Gujarat államtól igényelné a techcég. 
  • Az Applied Materials (AMAT.o) 400 millió dollár értékben fektetne be négyéves időtávlatban egy új mérnökközpontba Indiába. 
  • A kereskedelem terén szintén történtek előrelépések. Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjének elmondása alapján a két ország megállapodott többek között abban, hogy India eltörli azokat az almát és csicseriborsót érintő megtorlóvámokat, melyeket azért hozott, mert az Egyesült Államok – nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva –még korábban magas vámokat vetett ki az acélra és alumíniumra.
  • India csatlakozott az Egyesült Államok által vezetett Ásványbiztonsági partnerségbe, melynek célja a kritikus fontosságú ásványanyagok ellátási láncának kiépítése. India 12 európai ország és az Európai Unió mellett fog az ellátási lánc részesévé válni.
  • Az Indiai Epsilon Carbon Limited vállalat 650 millió dollár értékben invesztál zöldmezős beruházás formájában akkumulátorgyárba, 500 új munkahelyet biztosítva ezzel öt éves távlatban. 
  • Az indiai Vikran Solar Ltd. napelemgyártó bejelentette, hogy több mint 1,5 milliárd dollár értékben fektet be a jövő évtől kezdődően az Egyesült Államok napenergia-ellátási láncába. Az első beruházás egy új gyár létrehozását jelenti Coloradóban. Ezzel az Egyesült Államok versenyképességét kívánják növelni Kínával szemben. 
  • A várakozások beigazolódtak, miszerint az Egyesült Államok azt tervezi, hogy Indiában gyártatja a jövőben katonai felhasználású sugárhajtóműveinek egy részét. A General Electric’s (GE.N) szintén bejelentette, hogy létrejött az indiai Hindustan Aeronautics Ltd. (HIAE.NS) vállalattal a megállapodás, mely alapján az indiai légierő számára gyártanak sugárhajtóműveket. Az egyezmény előirányozza a közös gyártás lehetőségét a GE Aerospace F414-es hajtóművekkel kapcsolatban, melyek a Tejas vadászgépekhez lennének felhasználva –  nyilatkozta a General Electrics.  
  • Az indiai védelmi minisztérium 31, a General Atomics által gyártott MQ-9B SeaGuardian drónt vásárol, több mint 3 milliárd dollár értékben. Ezeket a drónok Indiában fogják összeszerelni, feltehetőleg a General Atomics Indiában megvalósuló létesítményében. 
  • Ezel felül a high-tech és az űrkutatás téren is születtekmegállapodások: India és az Egyesült Államok előirányozott egy közös missziót a Nemzetközi Űrállomásra 2024-ben, valamint közös Kvantumkoordinációs mechanizmust, mely megkönnyíti a kutatást az állami és magánszektorok között a két államban – szedte össze a Reuters.

India számára az Egyesült Államok jelenti a legnagyobb kereskedelmi partnert. Kína egyre asszertívabb magatartásával az ázsiai csendes-óceáni térségben jelentős előrelépések várhatóak a közös védelem és hadászat terén egyaránt, melyek a tegnapi nappal már meg is kezdődtek. Megfordítva az Egyesült Államok számára India éppenhogy a 10 legnagyobb kereskedelmi partner között van, de stratégiai szempontból az idő előrehaladtával egyre inkább felértékelődik az ázsiai állam szerepe.

Kép forrása: NBC News

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn