Továbbra is kedvezőek a munkaerőpiaci adatok

Szerző: | 2023. június. 23. | Hazai

A 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 2023 májusában 4 millió 713 ezer fő volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A munkanélküliek száma pedig 186 ezer fő, így a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt.

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza

Májusban a munkaerőpiaci adatok továbbra is kedvezően alakultak, vagyis a csökkenő gazdasági teljesítmény nem párosult mérséklődő foglalkoztatással – mondta el a mai KSH-adatokról Regős Gábor.  

A munkanélküliségi ráta

Regős Gábor szerint a munkáltatók kisebb kibocsátás mellett is inkább megtartják a munkavállalókat, mert a munkaerőhiányos környezetre való tekintettel tartanak tőle, hogy elbocsátás esetén nem találnának másikat – ahol pedig nem tudják vagy nem akarják megtartani a munkavállalót, ott egyelőre el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacra kilépők más ágazatokban. A vezető közgazdász visszautalt a tegnap megjelent béradatokra, amelyekből az látszik, hogy a nem rendszeres juttatások az előző havinál kevésbé nőttek, ami azt mutatja, hogy a munkaerőpiac feszessége csökken, kevesebb a prémiumkifizetés, és kevésbé kell túlóráztatni a dolgozókat.

KSH-adatok részletesen

A 2023. március–májusi időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma 27 ezer fővel, 191 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 3,9 százalékra nőtt. A férfiak körében a munkanélküliek száma 104 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,4 százalékponttal, 4 százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma 88 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,7 százalékponttal, 3,8 százalékra növekedett.

A 15–24 éves munkanélküliek száma 36 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 12 százalék volt. Az összes munkanélküli 18,7 százaléka ebből a korcsoportból került ki. A 25–54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal, 3,5 százalékra emelkedett, míg az 55–74 éveseké nem változott, 3,1 százalék volt.

A munkakeresés átlagos időtartama 9,7 hónap volt, a munkanélküliek 36,3 százaléka legalább egy éve keresett állást.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 2,1 százalékkal, 229 ezer főre csökkent.

A foglalkoztattak száma

Májusban a foglalkoztatottak száma továbbra is 4,7 millió fő fölött alakult, és az előző hónaphoz képest kismértékben, míg az egy évvel korábbihoz képest érdemben, 26 ezer fővel emelkedett. Regős Gábor szerint a foglalkoztatás tehát egyelőre nem tud már jelentősebben bővülni – ennek vélhetően egyaránt vannak keresleti (kedvezőtlen gazdasági helyzet, alacsony bér) és kínálati (munkaerő alacsony képzettsége, rossz elhelyezkedése) okai is. Regős ugyanakkor kiemelte, hogy

számuk nem is csökken, tehát a foglalkoztatás egy igen magas, a koronavírus előttinél is magasabb szinten tetőzik.

Az adatokból Regős megállapította, hogy a külföldi munkavállalás ismét népszerűbbé vált, még ha csak minimális mértékben is – azaz a munkaerőért nemzetközi verseny van, a bérek felzárkóztatása a munkaerő megőrzése érdekében elkerülhetetlen. A munkanélküliségi ráta az előző hónaphoz képest minimálisan, 0,1 százalékponttal 3,8 százalékra mérséklődött, ha pedig csökkenő kibocsátás mellett mérséklődik a munkanélküliség, akkor

arra számíthatunk, hogy a gazdasági teljesítmény következő hónapokban meginduló növekedésénél sem kell a munkanélküliség emelkedésétől tartani.

A Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint ugyanakkor kérdéses lehet a munkaerőpiac feszességének alakulása, ami viszont a béremelések fő mozgatórugója.

KSH-adatok részletesen

A 2023. március–májusi időszakban a foglalkoztatottak létszáma 10 ezer fővel több, 4 millió 704 ezer fő volt. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 14 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 5 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 9 ezerrel csökkent.

A 15–64 évesek közül 4 millió 588 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 74,5 százalék volt. A férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma lényegében nem változott, 2 millió 428 ezer főt tett ki, foglalkoztatási rátájuk 78,8 százalék volt. A nők esetében a foglalkoztatottak létszáma 2 millió 161 ezer fő volt, a foglalkoztatási ráta 0,4 százalékponttal, 70,2 százalékra emelkedett.

A fiatalok (15–24 éves) korcsoportjában a foglalkoztatottak száma 262 ezer fő volt, foglalkoztatási rátájuk 0,4 százalékponttal, 26,6 százalék-ra csökkent. Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta 0,5 százalékponttal, 87,8 százalékra mérséklődött, míg az idősebb (55–64 éves) korosztályban 3,6 százalékponttal, 68,5 százalékra emelkedett.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn