A virtuális metaverzum a mentális egészségért

Szerző: | 2023. július. 10. | Technológia

Megosztott virtuális terek a mentális egészség javítására.

Az Egyesült Államok főorvosa nemrég hadat üzent annak, amit „korunk egyik legsürgetőbb közegészségügyi problémájának” hívnak. A túlzott képernyőidő és a közösségi média csökkentheti a pszichológiai jólétet, de felelősségteljes használat esetén javíthatja is azt. A közös virtuális terekben a kapcsolatok kiépítésére fordított képernyőidő segíthet a növekvő mentális egészségügyi válság leküzdésében, nem pedig hozzájárulhat ahhoz.

A virtuális megosztott terek olyan digitális környezetek, ahol az emberek szakmai és társadalmi kapcsolatba léphetnek egymással. Ezek jövőjét általában metaverzumnak nevezik, amely magában foglalhatja a kiterjesztett valósággal (AR) vagy a virtuális valósággal (VR) kiegészített virtuális megosztott tereket. Ahogyan jelenleg is többféle megosztott virtuális platform létezik, úgy valószínűleg többféle metaverzum is létezni fog, amelyek céljukban és az elmélyülés (belemerülés) szintjében különböznek egymástól.

A Covid–19-világjárványt megelőző mentális egészségügyi válság azóta soha nem látott szintre emelkedett, így a feltételek megérettek a metaverzumalapú mentális egészségügyi kezelésre. A mentális egészségügyi szolgáltatók száma nem elegendő az egyre súlyosbodó válsághelyzet kezeléséhez, és az Egyesült Államokban a távgyógyítási szolgáltatások szövetségi tb-támogatási lehetősége már kidolgozás alatt áll, hogy leküzdjék ezt a hiányt. Ideális esetben a mentális egészségközpontú, technológiaalapú infrastruktúra a mentális egészség minden aspektusát támogatja: a megelőzést, a diagnosztikát, a terápiát, az oktatást és a kutatást.

A digitális játékplatformokat már most is kihasználják a mentális egészségügyi kezelésben. Az ilyen platformok nemcsak a betegek elkötelezettségét növelik, hanem segítenek a mentális egészségügyi problémák megbélyegzésének megszüntetésében is.

A DeepWell Therapeutics például videojátékokat hozott létre a depresszió és a szorongás kezelésére; a brit Xbox-stúdió, a Ninja Theory a mentális egészséggel kapcsolatos tudatosságot beépítette a népszerű játékaiba,

és azt tervezi, hogy az Insight Project révén a kezelésre is kiterjeszti; a TRIPP pedig létrehozta a Mindful Metaverse-t, amely a VR-alapú, irányított tudatosság és meditáció segítségével növeli a jólétet.

Az érlelődő interfész-technológiák tovább erősíthetik a távoli résztvevők közötti társadalmi és érzelmi kapcsolatokat. Az Emerge Wave-1 például egy olyan asztali eszköz, amely ultrahanghullámokkal szimulálja az érintést, így fokozva a felhasználók szociális élményét. A nem invazív neurotechnológiák akár a felhasználó érzelmi állapotához igazodó visszajelzést is adhatnak. A Neurable fejhallgatók például elektródákat használnak az érzelmek mérésére, és ennek megfelelően tudják beállítani a zenét. Végül a metaverzum a terápiás neurotechnológiákhoz is csatlakozni fog, például a közvetlen agyi stimuláció a kezelhetetlen depresszió kezelésére.

A metaverzum kihasználása a mentális egészségügyi szükségletek folyamatosságának biztosítására mindenkinek előnyös lehet. Nemcsak a betegek járnának jól, hanem a metatér gyakorlati, szükséges alkalmazással való megalapozása is elősegíthetné ennek a fejlődő virtuális térnek a kialakulását.

(Forrás és fotó: A 2023-as Top 10 Emerging Technologies jelentés)

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn